Ειδήσεις

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο εγγυητής και ο ρυθμιστής των εξελίξεων, θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στις 26 Ιανουαρίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ομιλία του στην Παλλήνη, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για την αναγκαιότητα να υπάρξει μετά τις εκλογές εθνική συνεννόηση, συναίνεση και ενότητα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει αλλάξει ριζικά η κατάσταση μετά από 5 χρόνια και πως όμως το 2015 είναι πάρα πολύ μακριά από το 2009, αλλά και πάρα πολύ κοντά. Συμπλήρωσε ότι η αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους είναι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και πως «ενώ είμαστε ένα βήμα πραγματικά πριν τη νέα σελίδα και την έξοδο από το μνημόνιο, εντούτοις κινδυνεύουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό αν δεν συνεννοηθούμε μεταξύ μας». Ο κ. Βενιζέλος «κατήγγειλε» τόσο την τακτική του εκφοβισμού όσο και των εύκολων ψεμάτων, όπως είπε, για να προσθέσει πως γι΄ αυτό έχει σημασία ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της σταθερότητας της εθνικής και όχι της κυβερνητικής.

Αφού είπε ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει τη χώρα ακέραιη στις 25 Ιανουαρίου, συμπλήρωσε πως το τι θα γίνει την Κυριακή των εκλογών θα το κρίνει ο λαός, για να αναφέρει, σχολιάζοντας την προεκλογική εικόνα, ότι δεν βλέπει κάποιο ρεύμα, αλλά περίσκεψη, προσοχή, αμφιβολία. «Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη, που σημαίνει τη χώρα την προοπτική της, την πρόταση μας για εθνική συνεννόηση γιατί η χώρα δεν κυβερνιέται με τεχνητές πλειοψηφίες ούτε με πολώσεις. Θέλει συναίνεση, συνεννόηση, συνεργασία, δεν θα υπάρξουν αυτοδυναμίες και δεν μπορούν να υπάρξουν δεύτερες εκλογές», είπε. Παραπέμποντας στο ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές χάρη στο οποίο στάθηκε όρθια η χώρα, όπως είπε, γιατί η ΝΔ που διεκδικούσε την πρώτη θέση έχασε, τόνισε πως «γι΄ αυτό το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έχει τη μεγαλύτερη σημασία από οποιουδήποτε άλλου κόμματος». Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι ήταν μεγάλο λάθος που δεν δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και πως δεν την δέχτηκε για να διατηρείται η τυφλή πόλωση.

«Γι΄ αυτό το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο τρίτος πόλος, ο φορέας τη τρίτης εντολής που θα μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια κατεύθυνση ενωτικού χαρακτήρα», τόνισε και επανέλαβε την πρόταση για συνεργασίες που είχε απευθύνει στις διπλές εκλογές του 2012, συμπληρώνοντας ότι ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε κυβέρνηση μόνο του με τη ΝΔ ασχέτως αν κατέληξαν έτσι τα πράγματα, αλλά ότι ήθελε και τη ΔΗΜΑΡ, που μπήκε και βγήκε, και τον ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν ήρθε. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ, δεν διεκδικεί μια θέση σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, δεν διεκδικεί κυβερνητικούς θώκους», υπογράμμισε, για να σημειώσει πως το ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση «αλλά η αποδοχή της δικής μας εθνικής στρατηγικής γιατί είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ασφαλή λύση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είναι κρίμα από τον Θεό να μην κάνουμε το ένα βήμα μπροστά και να κάνουμε τα πολλά βήματα πίσω καταστρέφοντας όσα είχαμε χτίσει». Επίσης είπε ότι «είναι και κρίμα πραγματικά κάποιοι να προσπαθούν να μας στρέψουν σε μια εσωστρεφή συζήτηση, δεν θέλουν ν΄ αφήσουν την παράταξη να απογειωθεί, να παίξει τον εθνικό της ρόλο, τραβάνε ως βαρίδια προς τα πίσω, χωρίς πολιτικό λόγο, χωρίς πολιτική προοπτική, μια χαμένη ψήφος χωρίς νόημα». «Ευτυχώς την απάντηση την έχετε δώσει ήδη εσείς γιατί η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η τρίτη θέση είναι επίζηλη και για άλλες δυνάμεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να διεκδικηθεί από τη Χρυσή Αυγή γιατί θα ήταν δημοκρατικό όνειδος. Έκανε κριτική και στον πρόεδρο τον ΑΝ.ΕΛΛ. Αναφερόμενος στο Ποτάμι χωρίς να το κατονομάσει, είπε ότι τη διεκδικούν και κάποιοι που εμφανίζονται ως συνέχεια της παλιάς ΔΗΜ.ΑΡ., «μια ετερόκλητη κοινοπραξία από κάποιους που δηλώνουν απολίτικοι, άλλοι νεοφιλελεύθεροι, άλλοι παλιά στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ.», με το επιχείρημα ότι: «είμαστε νέοι και ωραίοι». «Ωραία, αυτό είναι μια παρατήρηση αισθητική», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στα φαινόμενα «πολιτικού τυχοδιωκτισμού» των ημερών, όπως είπε.

Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτησε στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, «όλους όσοι έδωσαν τη μάχη στη Βουλή εκπροσωπώντας την παράταξη και σηκώνοντας τεράστιο βάρος για να κρατηθεί όρθια η χώρα». «Είχαμε την ιστορική υποχρέωση να κρατήσουμε τη χώρα όρθια», είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ του 2004-2009 διαμόρφωσε καταστάσεις ανεξέλεγκτες και παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο του 2009 στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε πολιτικές που μπορούσε να τις αποφύγει, «μακάρι να μπορούσαμε», για να σημειώσει ότι «τέτοιες εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο και την ΕΕ» και να υποστηρίξει εν συνεχεία πως δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου