Η πρόκληση συνεχίζεται. Το Λούβρο και το Μητροπολιτικό Μουσείο ΝΥ είνα υποψήφιοι χώροι να φιλοξενήσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το αδιέξοδο με το Κυκλαδικής Τέχνης.
΄Ηταν να μη γίνει η αρχή… Μετά το Ερμιτάζ, το Βρετανικό Μουσείο πρόκειται να δανείσει εκ νέου τμήμα των Παρθενώνειων Γλυπτών. Σύμφωνα με άρθρο των Times, πολλοί από τους θησαυρούς του Παρθενώνα που άρπαξε ο ΄Ελγιν και παρουσιάζονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν. Προς το παρόν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο, δεν έχει αποφασιστεί πόσα από τα Γλυπτά θα δανείσει η Βρετανική πλευρά σε κάθε περίπτωση. Κι όλα αυτά την ώρα που το Βρετανικό Μουσείο «τάραξε και πάλι τα νερά» ζητώντας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ένα μεγάλο ειδώλιο για την έκθεση «Οριοθετώντας την ομορφιά: Το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη» με σκοπό να παρουσιαστεί από κοινού στους χώρους του με Παρθενώνεια Γλυπτά, η απόκτηση των οποίων από τους βρετανούς είναι, ως γνωστόν, υπό αμφισβήτηση…
Την προοπτική του περαιτέρω δανεισμού επιβεβαιώνει και με δημοσίευμά του ο Independent αναφέροντας ότι το Βρετανικό Μουσείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δανεισμού των Παρθενώνειων Γλυπτών – εκτός Ελλάδας, όπως ξεκαθαρίζει.
Οι τρεις προτάσεις που εξετάζονται
«Εξετάζονται τρεις σοβαρές προτάσεις», αναφέρει και η εφημερίδα The Art Newspaper. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, Μουσεία του Βερολίνου και το Λούβρο είναι Ιδρύματα που έχουν «το μεγαλύτερο ενδεχόμενο επιτυχίας». Ο βρετανικός τύπος αναφέρει επίσης ότι υποψήφια για δανεισμό μπορεί να είναι και περιφερειακά Βρετανικά Μουσεία που είναι πολύ πιθανό να δείξουν τεράστιο ενδιαφέρον να παρουσιάσουν εκθέματα από τη φημισμένη συλλογή.
Και το Βρετανικό Μουσείο, άλλωστε, έχει επιβεβαιώσει ότι εξετάζεται η περίπτωση περαιτέρω δανεισμού των «Ελγίνειων», όπως τα αποκαλούν οι βρετανοί, Γλυπτών. «Μουσεία απ’ όλο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρον ζητώντας δάνειο από τη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα και εμείς πάντα καλωσορίζουμε αυτές τις “συνομιλίες”», έχει αναφέρει εκπρόσωπος του Μουσείου
Οι περαιτέρω δανεισμοί θα πυροδοτήσουν ένταση με την Αθήνα
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Independent, περαιτέρω δανεισμοί των Παρθενώνειων Γλυπτών θα πυροδοτήσουν ένταση με την Αθήνα δεδομένης της δήλωσης του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι ο δανεισμός Γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ ήταν «προσβολή στον ελληνικό λαό».
Η επιστροφή του Ιλισσού από το Ερμιτάζ
Εν των μεταξύ, στις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian, πρόκειται να επιστρέψει στη Μεγάλο Βρετανία το άγαλμα του Θεού Ιλισσού των Παρθενώνειων Γλυπτών από το Ερμιτάζ προκειμένου να συμμετάσχει στην έκθεση «Οριοθετώντας την ομορφιά: Το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη» του Βρετανικού Μουσείου που θα διαρκέσει από τις 6 Μαρτίου έως τις 22 Ιουνίου. Επιπροσθέτως, τα αγάλματα του Διονύσου (κεντρική φωτογραφία) και της Ιριδας από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα θα μετακινηθούν στην πτέρυγα όπου θα γίνει η έκθεση, για λογαριασμό της οποίας ταξίδεψε από το Βατικανό ένα από τα αγαπημένα γλυπτά του Μικελάντζελο, ένα ρωμαϊκό αντίγραφο χαμένου αρχαιοελληνικού κορμού αγάλματος, που είναι περίπου 2.000 ετών. «Η σχολή του Μικελάντζελο θα έρθει κοντά με τη σχολή του Φειδία για πρώτη φορά», επισημαίνει το Βρετανικό Μουσείο.
Σιωπή στο αίτημα δανεισμού ειδωλίου από το Κυκλαδικής Τέχνης
Και για το αίτημα του δανεισμού ειδωλίου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης; Ο διευθυντής του Βρετανκού Μουσείου, Νηλ Μακ Γκρέγκορ, αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση – και πως αλλιώς αφού η θέση του υπουργείου Πολιτισμού είναι μη συνέκθεση με διαμφισβητούμενα όπως τα Παρθενώνεια Γλυπτά – αλλά ανέφερε ότι οι σχέσεις με τους συναδέλφους του στα ελληνικά Μουσεία είναι «εξαιρετικά ευχάριστες». Θα συνεχίσει να συμβαίνει το ίδιο αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα αντί να επιστρέψουν «σπίτι» τους αρχίσουν να … περιοδεύουν τον κόσμο;
thetoc.gr