Κλειστές παραμένουν σχεδόν μία στις τρεις θέσεις εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Από τα 650 κρεβάτια εντατικής που διαθέτει το ΕΣΥ, περισσότερα από 180 δεν είναι ενεργά, καθώς δεν καλύπτονται με επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το κενό πιέζει, καθώς άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και 30 έως 50 ασθενείς περιμένουν καθημερινά για εντατική μόνο στην Αττική.
Οι πιεστικές αυτές ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν εάν λειτουργούσαν οι κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας σε τέσσερα μόλις νοσοκομεία του λεκανοπεδίου: «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν» και Κρατικό Νίκαιας έχουν σήμερα πάνω από 30 ανενεργά κρεβάτια.
Με την πρόσληψη 60 νοσηλευτών, τα εν λόγω κρεβάτια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα.
Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε προχθές πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το προσωπικό αναμένεται να διοριστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
«Η Υγεία δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά περιθώρια του Μνημονίου. Αφορά την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια», τονίζει στο «Εθνος» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, οι ελλείψεις διαθέσιμων κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) επανέρχονται με δραματικό τρόπο:
«Δεκάδες συνάνθρωποί μας, βαρέως πάσχοντες, παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή εισαγωγής τους στην εντατική. Οι ελλείψεις κρεβατιών εντατικής οδηγούν σε αναβολή πολλών σοβαρών τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για ζήτημα ζωής και θανάτου, και αναφέρει ενδεικτικά ότι τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου η λίστα αναμονής ήταν περίπου 50 άτομα μόνο στην Αττική. Η ζήτηση αυτή θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί, καθώς από τα 180 κλειστά κρεβάτια εντατικής, τα 100 αφορούν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Κλειστή η μία στις τρεις Εντατικές
Τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν ασθενείς, συγγενείς και γιατροί, περιγράφει ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου: «Ασθενής μας εισήχθη επιτέλους σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έπειτα από πέντε μέρες νοσηλείας»!
Τις τελευταίες μέρες -σημειώνει- η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί, με την έννοια ότι περιορίστηκε η λίστα αναμονής. Είναι θέμα χρόνου, ωστόσο, τα προβλήματα να επανέλθουν, ειδικά εάν προκύψει ένα έκτακτο περιστατικό.
Με μία μικρή επένδυση σε προσωπικό, θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει οι κλειστές θέσεις εντατικής θεραπείας, αναφέρει ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος του νοσοκομείου «Αττικόν». Στο νοσοκομείο που υπηρετεί είναι κλειστά έντεκα κρεβάτια εντατικής θεραπείας: «Το πολύ με 20 νοσηλεύτριες θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε λειτουργία».
Οι πενταμηνίτες
Οσοι γνωρίζουν τα των εντατικών μονάδων υπογραμμίζουν ότι τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν, παρά με μόνιμο προσωπικό: «Οι πεντάμηνοι έρχονται, βοηθούν, αλλά όταν μάθουν τελειώνει η σύμβασή τους και φεύγουν», διευκρινίζει ο κ. Ρίζος.
«Το επικουρικό προσωπικό δεν αποτελεί λύση», λέει η κ. Παγώνη, για να σημειώσει: «Αν και είμαστε ως ΕΙΝΑΠ αντίθετοι, καλούμε το υπουργείο Υγείας να καλύψει -έστω και με επικουρικούς- τα κενά και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια. Είναι επιτακτική ανάγκη».
Πώς αλλιώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Ο Γιώργος Μπαλτόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εξηγεί στο «Εθνος»:
«Το έλλειμμα σε θέσεις εντατικής θεραπείας είχε καλυφθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς είχε προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και λειτουργούσε το σύνολο των κρεβατιών στις ΜΕΘ. Σχετικά καλή ήταν η εικόνα και τα επόμενα χρόνια, καθώς το κράτος αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, όταν δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες».
Σύμφωνα με μελέτη που έχει διενεργήσει η ομάδα του κ. Μπαλτόπουλου, το πραγματικό ημερήσιο κόστος μίας θέσης εντατικής θεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Το ποσό που πλήρωνε το Δημόσιο σε ιδιωτικές ΜΕΘ ήταν 930 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο:
«Αγοράζοντας υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, το κράτος μπορεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα κενά των δημόσιων εντατικών μονάδων»…
Με… μπλοκάκι αμείβονται στην Ελλάδα οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές!
Στο εξωτερικό δίνουν μισθό έως 12.000 ευρώ σε εντατικολόγους
Την ώρα που το ΕΣΥ πληρώνει τους νοσηλευτές με «μπλοκάκι», ξένα νοσοκομεία αναζητούν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για εντατικές μονάδες, με μισθούς έως και 12.000 ευρώ!
Θέσεις γιατρών δεν προκηρύσσονται στην Ελλάδα ή προκηρύσσονται με το «σταγονόμετρο». Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι νοσηλευτές που εργάστηκαν στις εντατικές με συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να φύγουν, καθώς δεν τους συμφέρει να συνεχίσουν να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών:
«Οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι θα εγκαταλείψουν το νοσοκομείο μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα», αναφέρει στο «Εθνος» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Με το «μπλοκάκι» -λέει- δεν μπορεί να αποδώσει ένας άνθρωπος, σε μία θέση με τόσο μεγάλες απαιτήσεις.
Το υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει την κάλυψη κενών στα δημόσια νοσοκομεία. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν εγκρίνει Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 585 ατόμων, επικουρικού προσωπικού, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων (νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έως 12 μήνες.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω των κυλιόμενων πινάκων του ΑΣΕΠ και οι εργαζόμενοι αναμένεται να διοριστούν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας στις αρχές του 2016. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει πως είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη 985 μόνιμων εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες 2.440 θέσεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Οι ηχηρές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν τους ήχους των… Σειρήνων που έρχονται από το εξωτερικό. Οι Ελληνες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν πολύ καλή φήμη και καλούνται να καλύψουν θέσεις ξένων εντατικών μονάδων, με σημαντικά υψηλές αμοιβές.
Στα τέλη του μήνα, θα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υπηρεσιών Υγείας της Μέσης Ανατολής. Σκοπός είναι να προσληφθούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά κυρίως εντατικών μονάδων ενηλίκων και παιδιών.
Στα νοσοκομεία αυτά εργάζονται ήδη αρκετοί Ελληνες γιατροί, με υψηλές αφορολόγητες αποδοχές (από 12.000 ευρώ, ανάλογα με το προφίλ του γιατρού), πολλές δωρεάν παροχές, όπως διαμονή, μετακίνηση προς και από το νοσοκομείο και αεροπορικά εισιτήρια.
Πρόσκληση από Μαϊάμι
Εξόχως δελεαστική είναι πρόσκληση για εργασία την οποία απευθύνει σε εντατικολόγους και νοσηλευτές με εμπειρία εντατικής θεραπείας εταιρεία κρουαζιερόπλοιων με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ. Για τους γιατρούς, οι μισθοί κυμαίνονται από 7.855 έως 11.091 δολάρια τον μήνα, ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να ξεπεράσει μηνιαίως τα 5.790 δολάρια!