Ξεφυλλίζοντας το Ημερολόγιο που έγραψε η Ιστορία, για μια ακόμη χρονιά έρχεται, σήμερα 9 Ιανουαρίου, η ίδια σκέψη.
Η υπομονή,η επιμονή, οι προσδοκίες και οι 640 ετώναιματηροί αγώνες τελικώς δικαιώθηκαν.
Η δικαίωση εξεφράσθη εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου δι’ ενός μεγαλειώδους απλότητοςκειμένου:του Νομοσχεδίου, δηλαδή, περί «Προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα».
Το Νομοσχέδιο κατετέθη στην Βουλή 2 Δεκεμβρίου 1947, εψηφίσθη, 9 Δεκεμβρίου 1947 και εδημοσιεύθη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Τεύχος Πρώτον, Φύλλον 7, στις 9 Ιανουαρίου 1948.
Σε τεσσερισήμιση γραμμές ολοκληρώθηκε δια τουάρθρου 1 του Νόμου 518/1948 η περιπόθητη «Προσάρτηση», «Ενωση» της Δωδεκανήσου μετά της Μητρός Ελλάδος.
Το άρθρο τούτο με σαφήνεια αναμφισβήτητη, καθορίζει όπως και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10/2/1947, ότι:
«Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος , Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελόριζον, ως και αι παρακείμεναι Νησίδες,είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».
Η «Προσάρτηση» επεσυνέβη προ 70 ετών: την 28η Οκτωβρίου 1947! Ο σχετικός Νόμος υπεγράφετο από τον Βασιλέα Παύλο και τα Μέλη της τότε Κυβερνήσεως, με Πρωθυπουργόν τον ΔημήτριονΜάξιμον, δωρητήν του πασίγνωστου, σήμερον, «Μεγάρου Μαξίμου».
Στο Μέγαρο αυτό εις θέσινεξαιρετικώς περίοπτον πρέπει να είναι ανηρτημένος ο Ν. 518/1948 για να ενθυμίζη τους αγώνες των Δωδ/σιων και των όπου Γης Ελλήνων και να διατηρήζωηράν την μνήμη περί του σημαντικότερου, για την Πατρίδα μας, γεγονότος μετά τον Β ! ΠαγκόσμιονΠόλεμον, την «Προσάρτηση της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα». !!
Πιστεύω η Βουλή σύντομα να προχωρήση στην προταθείσα ανακήρυξη του έτους 2017 εις «έτος Δωδεκανήσου», όπως έπραξε κατά την 50ετηρίδα και όπως το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έδρασε κατά την επέτειο της 60ετηριδας του συναρπαστικού γεγονότος που σήμερα τιμούμεν.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ