Τη μάχη κατά των γιατρών που παίρνουν «φακελάκι» στη δημόσια νοσοκομεία ανοίγει για τα καλά το Υπουργείο Υγείας με τον νέο χρόνο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», στον πόλεμο κατά των «φακελάκηδων» γιατρών στα νοσοκομεία μπαίνουν και οι «Ράμπο» Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ).
Οι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας, μετά και τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι θα ληφθούν τρία άμεσα μέτρα για να χτυπηθούν τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία, ξεκινούν και στην πράξη τη διερεύνηση του θέματος. Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως δημιουργείται άμεσα ακόμη και ειδική «ηλεκτρονική» υπηρεσία, όπου θα μπορούν ανώνυμα και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας να καταγγέλλουν τους επίορκους γιατρούς οι ίδιοι οι ασθενείς, αυστηροποιείται η νομοθεσία, ενώ ενισχύεται και πειθαρχική διαδικασία για τους «φακελάκηδες». Έτσι οι επιθεωρητές ξεκινούν σταδιακά το άνοιγμα των φακέλων με καταγγελίες, τόσο ανώνυμες όσο επώνυμες, από ασθενείς που αφορούν σε γιατρούς που ζήτησαν «φακελάκι».
Στη λίστα με τους υπό διερεύνηση φακέλους είναι ονόματα μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων, διευθυντών κλινικών, αλλά ακόμη και πανεπιστημιακών, λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Οι καταγγελίες σχετίζονται με τακτικές που έχουν ακολουθήσει οι συγκεκριμένοι μεγαλογιατροί προκειμένου ουσιαστικά να αποσπάσουν εκβιαστικά χρήματα από ασθενείς ή να τους οδηγήσουν στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργείο ζητώντας να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Το επιχείρημα μεγαλογιατρών για να χειρουργήσουν τους πάσχοντες στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι συνήθως ότι στο ΕΣΥ υπάρχει μεγάλη αναμονή που μπορεί να είναι και μηνών. Γι αυτό ξεκινά άμεσα και η διασταύρωση ονομάτων των χειρουργών με τις λίστες αναμονής που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και τον ενάμιση χρόνο. Οι «Ράμπο» υγείας θα εξετάσουν εάν συστηματικά κάποιες κλινικές δημοσίων νοσοκομείων υπάρχει μεγάλη αναμονή, τι έγιναν οι ασθενείς που είχαν δηλώσει ότι πρέπει να χειρουργηθούν, αλλά και πώς κατέληξαν τα περιστατικά αυτά.
Στη διαδικασία ελέγχου των «φακελάκηδων» θεωρείται πιθανό το Σώμα των Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας να ζητήσει και το άνοιγμα των λογαριασμών όσων έχουν καταγγελθεί για «φακελάκια» και βρέθηκαν οι σχετικές αποδείξεις. Πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγνωρίζουν ως «φακελάκηδες» κυρίως τους «μεγαλοδιευθυντές» του ΕΣΥ, αλλά και τους πανεπιστημιακούς. Να σημειωθεί ότι με παλαιότερο νόμο οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν το δικαίωμα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, με την προϋπόθεση να κόβουν αποδείξεις στο νοσοκομείο όπου εργάζονται, να βλέπουν ιδιωτικά ασθενείς όχι στο ωράριο του νοσοκομείου, και να εξετάζουν ισάριθμους ασθενείς τόσο στο δημόσιο σύστημα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Βέβαια, από τότε που ξεκίνησε το … δίπορτο σύστημα για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, έχουν καταστρατηγηθεί οι δικλίδες ασφαλείας, αφού οι περισσότεροι είτε δεν κόβουν αποδείξεις, είτε δεν εξετάζουν καθόλου ασθενείς στο δημόσιο νοσοκομείο, οδηγώντας όλους τους πάσχοντες στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο σημερινός υπουργός Υγείας είχε επιχειρήσει πρόσφατα να καταργήσει το «δίπορτο» για τους καθηγητές Ιατρικής, επιβάλλοντας τους να διαλέξουν είτε τον δημόσιο, είτε τον ιδιωτικό τομέα, ο κλάδος απείλησε με μαζικές παραιτήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εδώ και χρόνια είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους ασθενείς, προτρέποντάς τους όταν τους ζητούν «φακελάκι» να δίνουν ένα άδειο.
Πηγή: Έθνος