Τα ραντεβού των ασθενών, οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε εξέταση PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ακυρώνονται λόγω της έλλειψης ραδιοφαρμάκου, η οποία οφείλεται στην αδυναμία της προμηθεύτριας εταιρείας να το παραδώσει λόγω βλάβης στα μηχανήματα παραγωγής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, καθημερινά ακυρώνονται 14 προγραμματισμένα ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς, κυρίως ογκολογικοί, να έχουν μείνει «στον αέρα».
Η συγκεκριμένη εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της υγείας τους, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Η προμήθεια του φαρμάκου για όλη τη χώρα γίνεται καθημερινά οδικώς, πρωί και απόγευμα, από εταιρεία, που έχει έδρα στο Λαύριο.
Μια βλάβη στα μηχανήματα της προμηθεύτριας εταιρείας έχει οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής, με αποτέλεσμα από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση PET/CT να βρίσκονται «ξεκρέμαστοι».
«Η προμηθεύτρια εταιρεία δυστυχώς δεν μας στέλνει ραδιοφάρμακο εξαιτίας βλάβης στα μηχανήματά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού. Το χειρότερο είναι η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε φορά που χαλάει το μηχάνημα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις. Σήμερα, η απάντηση που λάβαμε από την προμηθεύτρια είναι ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε την Πέμπτη 10/1/2019 να έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και από την Παρασκευή 11/1/2019 να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλειος Παπάς. Μάλιστα, επισημαίνει την ανάγκη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο νοσοκομείο.
«Ασθενείς με λέμφωμα, με καρκίνο του πνεύμονα και άλλες παθήσεις, των οποίων η θεραπευτική αγωγή, το σχήμα της χημειοθεραπείας ή η χειρουργική επέμβαση, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιμένουν. Έχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωμένοι. Για να τους εξυπηρετήσουμε, θα πρέπει εφόσον αντιμετωπιστεί η βλάβη της προμηθεύτριας εταιρείας και αποκατασταθεί η παραγωγή ραδιοφαρμάκου, να τους επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού για τις επόμενες μέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», σημειώνει ο διευθυντής του Γ’ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ στο Παπαγεωργίου, καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Γεώργιος Άρσος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπά, το νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, καθώς η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου γίνεται για όλη την Ελλάδα από εταιρεία με έδρα την Αττική, με πολύ υψηλό κόστος. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη λύση της κατασκευής στο Παπαγεωργίου, το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση, ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων.
Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Ήδη έχει ανακοινωθεί η ένταξη της πρότασης για την προμήθεια του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» , καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις