Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του καρκίνου στην περιοχή μας.
Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου είναι πλέον πολλά και ο αριθμός των θεραπειών σε καθημερινή βάση, πλησιάζει τον αριθμό που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο ‘Αττικόν’ στην Αθήνα (!)
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κα Μαρία Κρητικού, περιέγραψε στην «δημοκρατική» την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ ο αριθμός των ασθενών, αυξάνεται συνεχώς:
«Το 2020 πιστεύω ότι ξεκινάει καλύτερα σε σχέση με το 2019. Ελπίζουμε ότι τόσο η κάλυψη σε φάρμακα όσο και η λειτουργία της ογκολογικής κλινικής, θα βελτιωθούν –λόγω της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την 2η ΥΠΕ αλλά και τις παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που ήταν καταλυτικές. Ωστόσο, αυτή την ώρα απαιτείται συγχρονισμός με τα νέα δεδομένα (τα οποία αλλάζουν συνεχώς). Το Νοσοκομείο Ρόδου είχε άλλο πλάνο πριν από ενάμιση χρόνο. Τώρα περνάμε σε άλλα επίπεδα, πλέον, καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς σε φάρμακα και θεραπείες. Περισσότεροι ασθενείς, περισσότερα φάρμακα που αυξάνουν κατακόρυφα τον απαραίτητο προϋπολογισμό για την ογκολογική κλινική. Το υπουργείο Υγείας, ό,τι ζητήσουμε μας το παρέχει. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου θα πρέπει να κοιτάξει σοβαρά τον τρόπο των παραγγελιών. Πριν από 1,5 χρόνο, είχαμε 120 ασθενείς και τώρα είναι πάνω από 700 (!) Φανταστείτε ότι εάν το ‘Αττικόν’ κάνει την ημέρα 50 χημειοθεραπείες και το Νοσοκομείου Ρόδου κάνει 25 με τον αριθμό που αυξάνονται τα περιστατικά, εντός ενός έτους ίσως να αγγίξουμε τον αριθμό αυτό –που δεν είναι καθόλου θετικό στοιχείο για την περιοχή μας».
Σημειώνεται πως η ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου λειτουργεί με τρεις γιατρούς, μία προϊσταμένη και μία νοσηλεύτρια ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα αυξάνονται συνεχώς.
«Απαιτείται η 24ωρη λειτουργία της ογκολογικής κλινικής και η πρόσληψη ενός ακόμη φαρμακοποιού. Υπάρχει ήδη ένας φαρμακοποιός αλλά με τις ανάγκες που παρουσιάζονται απαιτείται μία ακόμη πρόσληψη για να κάνει τις διαλύσεις. Η νομοθεσία λέει ότι πρέπει να τις κάνει ο φαρμακοποιός και όχι η νοσηλεύτρια. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ήδη δυσκολία και θα αυξηθούν οι απαιτήσεις», λέει η κα Κρητικού.
Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή μας είναι αφενός κάτι πολύ ανησυχητικό και αφετέρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι:
«Εάν κάποιοι από τους ασθενείς ξεκινήσουν να κάνουν τις θεραπείες τους στο Νοσοκομείο Ρόδου, ο αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο. Γι αυτό χρειάζεται νέος σχεδιασμός για την ογκολογική κλινική, με περισσότερο προσωπικό και φυσικά, την έγκαιρη προμήθεια των φαρμάκων –τα οποία είναι και πολύ ακριβά.
Στόχοι αυτής της χρονιάς είναι πρωτίστως η αλλαγή λειτουργίας της ογκολογικής και το πλάνο. Μακάρι να έχουμε πολλά περισσότερα να δώσουμε τόσο στους ασθενείς όσο και στο προσωπικό», κατέληξε η κα Κρητικού.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας διέθεσε 1εκ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες για την προμήθεια και παραγγελίες φαρμάκων για τις ανάγκες των ασθενών.