Την ώρα που διανύουμε το δεύτερο lockdown το οποίο είναι αμφίβολο πόσο θα συνεχιστεί, ένας ακόμη κλάδος που πλήττεται ανεπανόρθωτα είναι τα γυμναστήρια αλλά και οι αθλητές (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) καθώς και όσοι αθλούνται για λόγους υγείας, που βλέπουν να χάνουν τεράστιο χρόνο ο οποίος επιβαρύνει την υγεία τους!
Οι πόρτες των γυμναστηρίων σε όλη την χώρα παραμένουν ερμητικά κλειστές, λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, ενώ στη Ρόδο πάνω από 6.000 άτομα που αθλούνται συστηματικά (σε ερασιτεχνικό επίπεδο) βρίσκονται σε απόγνωση.
Την ίδια ώρα, «εξαφανίστηκαν» από την αγορά και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάθε είδους όργανα γυμναστικής, από τα πιο μικρά έως τα μεγαλύτερα, καθώς όσοι αθλούνται συστηματικά ήδη από την πρώτη καραντίνα, προσπάθησαν να προμηθευτούν με όργανα γυμναστικής ώστε να αθλούνται στα σπίτια τους, εν αναμονή των νέων κυβερνητικών οδηγιών για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.
«Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων είμαστε σε απόγνωση. Όχι μόνον ως επιχειρηματίες, αλλά και ως εργοδότες αφού απασχολούμε γυμναστές που είναι εργαζόμενοι. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουμε ξανά, δεν μας έχουν δώσει οδηγίες για τίποτε», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου κ. Αντώνης Κλωνάρης.
«Παράλληλα, όσοι ιδιοκτήτες απασχολούν γυμναστές που είναι απόφοιτοι σχολών (ΤΕΦΑ) έχουν περισσότερες απώλειες από όσους απασχολούν κάποια άτομα τα οποία δεν έχουν σπουδές στον κλάδο, αλλά διαθέτουν προσόντα που απέκτησαν μέσα από σεμινάρια κ.λπ. Επίσης, οι πελάτες μας που αθλούνται συστηματικά είτε είναι ερασιτέχνες είτε αθλούνται επαγγελματικά είτε για λόγους υγείας βρίσκονται σε πολύ κακή σωματική κατάσταση. Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμναστήρια, με ελεγχόμενο αριθμό ατόμων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και φυσικά με ραντεβού περιορισμένης ώρας», όπως ανέφερε.
Τέτοια εποχή τα γυμναστήρια ήταν γεμάτα από κόσμο λόγω του χειμώνα -εν αναμονή της προετοιμασίας ενόψει του καλοκαιριού. Όμως, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους αθλούμενους, ερασιτέχνες, επαγγελματίες κ.λπ. που θέλουν να γυμνάζονται κι έχουν κάνει την άθληση, τρόπο ζωής.
«Τα γυμναστήρια όλης της χώρας είναι κλειστά. Ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη. Οι χώροι των γυμναστηρίων, είναι πάντα πολύ μεγάλοι οπότε τα ενοίκια (αν δεν έχεις ιδιόκτητο χώρο) είναι πολύ υψηλά. Συνήθως, κάθε χρόνο μετά το Πάσχα, η κίνηση στα γυμναστήρια αυξάνονταν σημαντικά. Φέτος, όμως τα πράγματα είναι στάσιμα. Πώς θα καλύψουμε τους χαμένους μήνες;», αναρωτήθηκε με την σειρά του, ιδιοκτήτης γνωστού γυμναστηρίου της πόλης μας.
Προκειμένου να διευκολύνει την όλη κατάσταση, ώστε να προχωρήσει άμεσα η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, ο πανελλήνιος σύνδεσμος γυμναστηρίων έχει καταθέσει πρόταση με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την δημόσια υγεία, προειδοποιώντας τόσο για δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, όσο και για το ενδεχόμενο, αρκετά γυμναστήρια να μην αντέξουν και να παύσουν εντελώς τη λειτουργία τους.
Επιπλέον ζητά, την μόνιμη ένταξη του ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%.
«Εξαφανίστηκαν» από την αγορά τα είδη γυμναστικής!
Την ίδια ώρα, μεγάλη κίνηση παρουσιάζεται στα είδη και όργανα γυμναστικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων πωλούν τέτοια είδη διαδικτυακά, κατά την περίοδο του δεύτερου lockdown που διανύουμε, έχουν τουλάχιστον… πενταπλασιαστεί οι πωλήσεις σε πάρα πολλά όργανα –από τα πιο μικρά έως τα μεγαλύτερα- με συνέπεια να σημειώνονται ελλείψεις και σε πανελλαδικό επίπεδο!
Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος που αθλείται συστηματικά, αναγκάστηκε όλο το διάστημα να ‘οργανωθεί’ (ήδη από το πρώτο lockdown) να λάβει τα μέτρα του, αγοράζοντας όργανα γυμναστικής για το σπίτι, προκειμένου να κρατήσει την ‘φόρμα’ του αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.
Γυμναστική στο σπίτι
Σύμφωνα με επαγγελματίες προπονητές ή γυμναστές στην περιοχή μας, πάνω από 6.000 είναι μόνον τα μέλη των γυμναστηρίων στην Ρόδο! Αυτό σημαίνει ότι οι Ροδίτες έχουν πλέον κάνει τρόπο ζωής την εκγύμναση ενώ το ‘ραντεβού’ στο γυμναστήριο, έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς τους τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως οι Ροδίτες σε όλες τις ηλικίες, προσπαθούν να πηγαίνουν τακτικά στα γυμναστήρια, δείχνει ότι η άθληση είναι πλέον τρόπος ζωής.
Στο δεύτερο lockdown, τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν βέβαια και οι εναλλακτικές λύσεις όπως το περπάτημα και το τρέξιμο στον δρόμο ενώ πολλοί αναζητούν προγράμματα με ασκήσεις που δεν απαιτούν όργανα γυμναστικής και μπορούν να παρακολουθούν μέσω του διαδικτύου από γυμναστές.
Το μόνο δύσκολο είναι το ψυχολογικό κομμάτι, αφού αλλιώς είναι να κάνεις την προπόνησή σου μαζί με φίλους και αλλιώς, να την κάνεις μόνος στο σπίτι. Είναι και θέμα κοινωνικότητας, που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προπόνησης. Επιπλέον, έχει σημασία να είναι δίπλα σου ο γυμναστής.
Μιλώντας στην «δ» η πρωταθλήτρια του body building, Βούλα Γκασιάμη, έθεσε τόσο την ψυχολογική όσο και τοην σωματική παράμετρο: «Τα πράγματα στο δεύτερο lockdown είναι πάρα πολύ άσχημα. Οι αθλητές και όσοι αθλούνται, έχουν μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την φυσική τους κατάσταση. Το τρέξιμο και το περπάτημα δεν μπορούν να αναπληρώσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης στο γυμναστήριο, με την παρουσία γυμναστή και με τα απαραίτητα όργανα. Η απόδοση ενός αθλητή ‘παγώνει’ και πέφτει κατακόρυφα. Βεβαίως είναι πρωτίστως ο ψυχολογικός παράγοντας αλλά επιβαρύνεται και η υγεία ενός ανθρώπου που έχει συνηθίσει να αθλείται. Από διατροφικής άποψης… πόσο θα αντέξει να κρατηθεί; Οι ορμόνες ζητούν συνεχώς γλυκά, η ψυχολογία χαλάει όσο είσαι σε περιορισμό και κυρίως για όσους ανθρώπους έχουν μάθει στον χώρο του γυμναστηρίου. Στο δικό μου άθλημα που είναι το body building, έχουν σταματήσει τα πάντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία προετοιμασία, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και δεν γίνονται αγώνες πουθενά. Έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Και ο χρόνος που περνάει είναι δυσαναπλήρωτος για έναν αθλητή. Όταν δεν γυμνάζονται οι μύες, ατροφούν».
Επιπλέον, υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως π.χ. οστεοπόρωση ή αποκατάσταση μετά από ατυχήματα, μυϊκές αποκαταστάσεις κ.λπ. είναι αναγκασμένοι να μείνουν ανενεργοί. Δεν είναι εύκολο να κάνουν ασκήσεις στο σπίτι χωρίς την καθοδήγηση γυμναστή, επιβαρύνοντας την υγεία τους.
Βέβαια, οι εναλλακτικές δεν αποδίδουν όσο περιμένουμε αλλά δυστυχώς, η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, μας αναγκάζει να αλλάξουμε και τρόπο ζωής. «Τουλάχιστον να προσέχουμε την διατροφή μας και να προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού μέχρι να επανέλθουμε στα γυμναστήρια» δηλώνει γνωστός προπονητής.
Σημειώνεται ότι τα γυμναστήρια ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες στις οποίες έβαλε ‘λουκέτο’ η κυβέρνηση τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο lockdown και παραμένει αμφίβολο το πότε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για το κοινό.
https://www.dimokratiki.gr/09-01-2021/lokntaoyn-se-apognosi-athlites-kai-gymnastiria/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.