Τοπικές Ειδήσεις

Κυριακή περιβαλλοντικής δράσης στη Ρόδο για φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίων των ΗΠΑ

Στην καμένη – αναδασούμενη δασική έκταση μεταξύ Λάρδου – Λαέρμων και Απολλώνων βρέθηκαν 28 φοιτητές και φοιτήτριες από τα τμήματα Ελληνικών Σπουδών των πανεπιστημίων του Κοντέκτικατ και της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Τα παιδιά ηλικίας 20 – 24 ετών, με τη συνοδεία του καθηγητή τους κ. Ηλία Τομάζου και μελών από το συμβούλιο του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της κοινωνικής επιχείρησης «Για τη φύση» στην περιοχή, κατανόησαν το έργο της φροντίδας του δάσους και φύτεψαν από ένα δέντρο ώστε να βοηθήσουν την πιο γρήγορη αναβλάστησή του. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Θάρρι όπου διδάχθηκαν την ιστορία του ναού, απόλαυσαν ένα δείπνο – προσφορά του Ηγουμένου και στο τέλος παρακολούθησαν μάθημα για την ιστορία Ελληνικής γλώσσας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 08 Ιανουαρίου 2023, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δύο αμερικανικών πανεπιστημίων μετέβησαν στην καμένη έκταση των 380 στεμμάτων την οποία από κοινού έχουν υιοθετήσει ο Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής «Απόλλων» και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της Αμερικής «Παιδεία». Η καμένη δασική έκταση, με τη συνεργασία της κοινσεπ «Για τη φύση» τυγχάνει φροντίδας στη φυσική της αναβλάστηση, καθαρίζεται από παράγοντες που υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά και σταδιακά αναδασώνεται.

Τα 28 παιδιά, ο καθηγητής τους και τα μέλη του «Απόλλων» φύτεψαν από ένα δέντρο και στη συνέχεια το προστάτεψαν από τη βόσκηση με τη χρήση αποφλοιωμένων κλαδιών πικροδάφνης. Τα φύλλα της τελευταίας έχει αποδειχθεί ότι κρατούν μακριά τα αιγοπρόβατα και τα ελάφια, επιτρέποντας έτσι τα δέντρα να μεγαλώσουν με ασφάλεια. Η αφαίρεση του φλοιού από το κλαδί της πικροδάφνης την εμποδίζει να ριζώσει.

Με το τέλος της δράσης, ο καθηγητής Ηλίας Τομάζος δήλωσε ότι «ζητούμενό μας είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για την Ελλάδα. Με το έργο της δεντροφύτευσης – αναδάσωσης οι φοιτητές περιηγήθηκαν στην περιοχή που έχουμε υιοθετήσει, ήρθαν σε επαφή με τη ροδίτικη γη, ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με γεωργικά εργαλεία. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που είδαμε να είναι φροντισμένα, να έχουν μεγαλώσει και δυναμώσει τα δέντρα που είχαμε φυτέψει πέρυσι, κατά την τότε δεντροφύτευση».

Ακολούθησε μετάβαση στην Ιερά Μονή Θάρρι, όπου ο Ηγούμενος Νεκτάριος Πόκκιας υποδέχθηκε τα παιδιά με καμπανοκρουσίες, αρτοκλασία και τους διηγήθηκε την ιστορία που συνοδεύει το μακραίωνο μοναστήρι: «Ο ναός κτίσθηκε από μια πριγκίπισσα του Βυζαντίου ανάμεσα στον 9ο και 11ο αιώνα, πάσχουσα από ανίατη ασθένεια. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον ύπνο της και της είπε: ‘Θάρσει’, δηλαδή έχε θάρρος και θα γίνεις καλά. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης η πριγκίπισσα έκτισε αυτό τον τόσο μεγαλοπρεπή Ναό που σώζεται μέχρι σήμερα και εορτάζει στις 08 Νοεμβρίου τη Σύναξη των Αρχαγγέλων και στις 21 Μαΐου τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης».

Στο αρχονταρίκι της Μονής οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ήρθαν σε επαφή με τη ροδίτικη γαστρονομία. Απλόχερα ο Ηγούμενος Νεκτάριος προσέφερε και οι εθελόντριες – εθελοντές της Μονής ετοίμασαν αυθεντικά ροδίτικα πιάτα, στη γεύση των οποίων τα παιδιά δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους.

Η μέρα έκλεισε με μάθημα ιστορίας Ελληνικής γλώσσας, όπως αυτό εδόθη από τον ίδιο τον κ. Ηλία Τομάζο στο χώρο εκδηλώσεων της Ι.Μ. Θάρρι. Τα 28 παιδιά, με το τουριστικό λεωφορείο της επιχείρησης GEM Travel επέστρεψαν στη Ρόδο όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, παρακολουθώντας μαθήματα ελληνικής ιστορίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου