Η σχετική ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» υπογράφηκε και αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής. «Ο τουρισμός είναι ευαίσθητο προϊόν, ωστόσο, φαίνεται ότι το 2024 θα είναι μια καλή σεζόν» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτης Τοκούζης. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της Ρόδου αναμένουν το «Ρόδος Pass».
Οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μας, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2023 ξεπέρασαν τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2022, καταγράφοντας 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αύξηση κατά +11,6% (+2,4 εκατ. αφίξεις).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE Intelligence και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση. Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 είχαν αύξηση κατά +14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 19.612.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.903.000 ευρώ προέρχονται από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 8.153.000 ευρώ από κατοίκους εκτός Ε.Ε.
«Το 2024 φαίνεται ότι θα είναι μια καλή σεζόν, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις στο 100%, διότι, ξέρετε, ο τουρισμός είναι ευαίσθητο προϊόν» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτης Τοκούζης.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, αν και έχει αλλάξει ο τρόπος προκρατήσεων, όπου πλέον γίνονται την τελευταία στιγμή, ενώ παλαιότερα πραγματοποιούνταν αυτήν την περίοδο, επικρατεί μια αισιοδοξία.
Μείωση το 2023
Και αν τα παραπάνω νούμερα δηλώνουν αύξηση στον τουρισμό, τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου «Εστία», «το 2023 δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαμε, αντιθέτως σημείωσε μείωση έως και 40% σε σχέση με το 2022».
Επισημαίνει πως το 2022 ήταν σαφώς καλύτερη χρονιά τουριστικά, καλύτερη και από το 2019, ενώ το 2023 Μάιος και Ιούνιος είχαν χαμηλές επιδόσεις, η δε Ρόδος, όπου δραστηριοποιείται ο κ. Τοκούζης, είχε και την απώλεια τουλάχιστον 20 ημερών, τον Ιούλιο, λόγω των πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει στο νότιο τμήμα του νησιού και οδήγησε στην εκκένωση ξενοδοχείων και την απομάκρυνση περίπου 30.000 τουριστών. «Η ζημία από τις πυρκαγιές εν μέσω της υψηλότερης περιόδου ήταν τεράστια και δεν αποζημιώθηκε κανένας από τον κλάδο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.
Ερωτηθείς για το εάν έχει γίνει κάποιος υπολογισμός σχετικά με τη ζημία από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, ο ίδιος επισημαίνει «όταν σε μια επιχείρηση 18 δωματίων καταγράφεται ζημία πάνω από 45.000 ευρώ, καταλαβαίνετε το ύψος της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Τσιλίδης για Ρόδο: Το επόμενο δίμηνο θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς – Τα μέτρα του υπουργείου Τουρισμού
Σταθερές οι τιμές, πρόβλημα η εύρεση προσωπικού
Η σεζόν στη Ρόδο τουλάχιστον για τα μικρότερα καταλύματα, πλην των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου. Στο νησί δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων και, όπως αναφέρει ο κ. Τοκούζης, στο σύνολο υπάρχουν πάνω από 200.000 κλίνες (μαζί με τα ξενοδοχεία όπου περιλαμβάνουν τις μισές κλίνες επί του συνόλου).
Σ’ ότι αφορά τις τιμές των τουριστικών καταλυμάτων, όπως επισημαίνει θα παραμείνουν σταθερές, οι ίδιες δηλαδή με πέρυσι. Το 2023 υπήρξε αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2022 κατά 20%, η οποία στους tour operators ήταν μικρότερη, μεταξύ 5% – 10%. «Και πέρυσι, δεν ήταν η χρονιά που αναμέναμε, οπότε κάναμε και προσφορές» υπογραμμίζει προσθέτοντας πως εφόσον υπάρχει ζήτηση θα είναι και πιο ανεβασμένες.
Σχετικά με την εύρεση προσωπικού στη μετά covid εποχή, η έλλειψη σε χέρια ήταν και παραμένει πολύ έντονη. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πέρυσι και φέτος» δηλώνει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, εξηγώντας πως απαιτούνται κίνητρα για να μπορέσει να επιστρέψει ένα ποσοστό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υπήρχαν 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.
Αναμένοντας το «Ρόδος Pass»
Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου του 2023 στο νότιο τμήμα της Ρόδου, αναμφίβολα, εν μέσω της υψηλότερης περιόδου, εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή οδήγησε και σε τεράστια ζημιά στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Ξενοδοχεία εκκενώθηκαν, τουλάχιστον 30.000 τουρίστες εγκατέλειψαν το νησί επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, πτήσεις και εκδρομές ακυρώθηκαν.
Οι ξενοδόχοι είναι σε αναμονή της ρύθμισης για την υλοποίηση του «Ρόδος Pass», στο πλαίσιο απόφασης της Κυβέρνησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με σκοπό την τουριστική στήριξη του νησιού. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που διέμεναν στα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, τις μέρες των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης προβλέπεται επταήμερη διαμονή για τα χρονικά διαστήματα από 15 Μαρτίου 2024 έως 15 Μαΐου 2024 ή εναλλακτικά, από 1 Οκτωβρίου 2024 έως 15 Νοεμβρίου 2024.
«Το “Ρόδος Pass” αφορά τα μεγάλα ξενοδοχεία και απευθύνεται στους τουρίστες που διέμεναν σ’ αυτά που εκκενώθηκαν» δηλώνει ο κ. Τοκούζης εξηγώντας πως δεν είναι ένα πρόγραμμα που θα ωφελήσει και τους υπόλοιπους του κλάδου.
Σημειώνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθοριστεί ο τρόπος ενημέρωσης και αυθεντικοποίησης των δικαιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ο χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης, τα ποσά ενίσχυσης ανά κατηγορία και κάθε τεχνική ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Συνεπώς, όσοι τουρίστες είχαν φύγει από τη Ρόδο εξαιτίας των πυρκαγιών, θα λάβουν το συγκεκριμένο voucher με το οποίο θα κάνουν επταήμερες διακοπές στη Ρόδο, μεταξύ των προαναφερόμενων χρονικών διαστημάτων.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου για το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 ανήλθαν σε 2.627.805 επιβάτες ενώ το 2022 σημειώθηκαν συνολικά 2.548.501 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Πηγή grtimes.gr