Ο τουρισμός έχει ειδικό βάρος και σημασία για την ελληνική οικονομία καθώς στηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση, ενδυναμώνει την περιφερειακή ανάπτυξη και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει καίρια συμβολή στο ΑΕΠ και διαχέει το 44% των εισοδημάτων που παράγει στις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Η αναγνώριση αυτής της μεγάλης προσφοράς θα πρέπει εκφράζεται όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με αποφάσεις και δράσεις που θα εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική καθώς τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Κλιματική Κρίση αλλάζει τα συνήθη δεδομένα της ζωής μας. Έχουμε δύο πολέμους, στα βόρεια και στα νότια της γειτονιάς μας, για τους οποίους δεν φαίνονται ακόμη σημάδια αποκλιμάκωσης. Ψηφιακοί γίγαντες αλλάζουν άρδην τα κανάλια διανομής του προϊόντος μας. Προϊόν το οποίο ενώ επενδύουμε και δημιουργούμε εμείς, δεν έχουμε τον έλεγχο της διάθεσής του στον επισκέπτη κι αυτό είναι μια τεράστια στρέβλωση στην αγορά της φιλοξενίας. Επιπλέον, η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, δημιουργεί αβεβαιότητα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που αποτελούν τις κλασικές αγορές μας. Και την ίδια ώρα οξύνεται ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά.
Αυτές οι διασταυρούμενες κρίσεις και οι μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται μέσα από αυτές, πυροδοτούν ακατάπαυστα νέες ανάγκες και νέες τάσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε αποτελεσματικά στο μέτρο που θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον παγκόσμιο τουρισμό.
Η βιωσιμότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ποιότητα καταλυμάτων και υπηρεσιών είναι μείζονες προτεραιότητες για τον κλάδο μας. Αλλά για να προχωρήσουμε μπροστά, απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές και πόροι από την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί πως το ισχυρό χαρτί της χώρας είναι ο τουρισμός. Κι αυτό δεν πρέπει να συνειδητοποιηθεί μόνο από την Πολιτεία αλλά και από την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Δυστυχώς στον δημόσιο διάλογο με παραπλανητικό και απλουστευτικό τρόπο μπαίνει η λάθος ατζέντα με τις θεωρίες περί «υπερτουρισμού» ή περί «τουριστικής μονοκαλλιέργειας» που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Όμως κάνουν ένα μέρος της κοινωνίας να είναι επιφυλακτικό απέναντι στον τουρισμό και τα οφέλη του.
Στο ΞΕΕ νοιώθουμε την ευθύνη να αποδεικνύουμε διαρκώς με στοιχεία, με σαφή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα πως ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ξεδιπλώσει τις αστείρευτες δυνατότητές του και να δώσει πολλά περισσότερα κι απ’ όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα στο 2025 και με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής του Επιμελητηρίου μας, θα υλοποιήσουμε μια μεγάλη
πρωτοβουλία ανοίγματος στην κοινωνία με τον τίτλο «Φιλοξενία με αξία για όλους», όπως ανακοινώσαμε και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Και η αλήθεια είναι πως η ελληνική φιλοξενία δίνει αξία σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες.
Γράφει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC)
Πηγή: tourismtoday.gr