Τοπικές Ειδήσεις

Αισιόδοξοι οι τουριστικοί πράκτορες για τη φετινή σεζόν

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί για τη φετινή τουριστική σεζόν και στον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων, με τα πρώτα μηνύματα που έχουν ξεκινήσει από το τέλος του περασμένου έτους, να είναι ενθαρρυντικά και τα στοιχεία να δείχνουν ότι, και φέτος, η Ρόδος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα –με ανοδικές τάσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ η κα Γιολάντα Κάππα, ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, οι ενδείξεις είναι ευοίωνες για την φετινή πορεία, αρχής γενομένης από τις προκρατήσεις (early bookings).
«Η πρώτη εικόνα είναι καλή και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Υπάρχει ωστόσο, η ανησυχία λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης που επικρατεί με την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και βεβαίως, στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι χώρες της Ευρώπης. Οι πελάτες μας όμως, φαίνεται ότι θέλουν τα ταξιδέψουν και φέτος. Αυτό αποτυπώνεται στις προκρατήσεις (early bookings), που είναι ήδη ανεβασμένες για την φετινή τουριστική σεζόν, με κάποια ξενοδοχεία να είναι έτοιμα να ανοίξουν από τον Φεβρουάριο, κιόλας με μικρά προγράμματα».
Η σεζόν, και φέτος, με τις πτήσεις τσάρτερ αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου με την αγγλική αγορά να μας κάνει… ποδαρικό και κλιμακωτά, θα αυξηθεί μέχρι να πάρει την πορεία της.
«Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναφέρουν πως οι αριθμοί θα κινηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2024. Η Ρόδος, δέχτηκε περί τα επτά εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς, παραμένει ένας κορυφαίος ελκυστικός προορισμός. Το brand name στέκει πολύ ψηλά στην τουριστική αγορά. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι εάν θα καταφέρει το νησί να ανταποκριθεί και φέτος στις απαιτήσεις, μετά τα πλήγματα που δέχτηκε από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Όπως γνωρίζουμε, δημιουργήθηκαν προβλήματα τα οποία, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν (στο μέτρο, βέβαια που είναι ανθρωπίνως δυνατόν). Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε όλοι να πιστεύουμε ότι οι τοπικές αρχές, θα βάλουν τα δυνατά τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος γίνεται ο προορισμός, φέτος, για τις αφίξεις των επισκεπτών μας».
Απαντώντας στην ερώτηση περί ‘υπερτουρισμού’ που έχει μπει στον διάλογο, η κα Κάππα ξεκαθάρισε τα εξής:
«Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο είναι τα στοιχεία που προσδιορίζουν κάποιον τουριστικό προορισμό για να τον χαρακτηρίσουν ότι έχει ‘υπερουτουρισμό’. Από την άλλη, πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε την εποχικότητα, περισσότερο. Δηλαδή, τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που δέχεται η Ρόδος είναι στο τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Συνεπώς, από τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στη Ρόδο, οι περισσότεροι έρχονται αυτό το τρίμηνο. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και την εμπειρία των επισκεπτών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη μίας βιώσιμης τουριστικής πολιτικής, ώστε η Ρόδος να μπορέσει να διατηρήσει τη μοναδική της ταυτότητα και να παραμείνει ελκυστική για τους επισκέπτες όλο τον χρόνο. Σίγουρα, δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, θέλει προγραμματισμό και καλό σχεδιασμό».
Σχετικά με τις αγορές, η κα Κάππα είπε ότι δεν θα αλλάξει πολύ ο χάρτης (Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Ποκωνία κ.λπ) ενώ υπάρχει αυξημένο το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και την Ινδία:
«Είναι πολύ καλές αγορές, αλλά θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να πούμε ότι θα έχουμε κόσμο από εκεί. Οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία και η Φινλανδία, παρουσίασαν σταθερή αύξηση ενώ, και χώρες όπως η Ιταλία, παρουσιάζουν αύξηση. Η Ιταλία συνεχίζει να είναι σημαντική αγορά για τη Ρόδο όπως και η Γαλλία. Από το Ισραήλ, παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και του συνεχιζόμενου πολέμου, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι Ισραηλινοί παραμένουν καλοί πελάτες και φαίνεται ότι θέλουν να ταξιδέψουν, παρά τα προβλήματα στην χώρα τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου