Εντυπωσιακά στοιχεία για το κόστος που συνεπάγεται για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας το υψηλό ποσοστό των απωλειών ρεύματος στο δίκτυο ηλεκτρισμού, έφερε στο προσκήνιο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας ΕΣΠΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου του διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΕΣΠΕΝ, στην οριστική εκκαθάριση του α᾽εξαμήνου του 2022 το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας το οποίο δεν δύναται να αντιστοιχηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις καταμετρηθείσες ποσότητες, ανέρχεται σε σχεδόν 18%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι για κάθε 10 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που καταμετρώνται στο σύστημα, αντιστοιχούν περίπου άλλες 2 μεγαβατώρες από ρευματοκλοπές και τεχνικές απώλειες του δικτύου. Πως μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς; Καθώς η κατανάλωση στο σύστημα είναι περίπου 5TWh, με το μέσο κόστος της αγοράς να υπολογίζεται στα 100 ευρώ, το κόστος των απωλειών και των ρευματοκλοπών αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ το μήνα ή αλλιώς σε 1,2 δις. ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές προϋπολογίζουν και ενσωματώνουν στα κόστη που πληρώνουν οι καταναλωτές την επιπλέον αυτή δαπάνη για τις απώλειες δικτύου και τις ρευματοκλοπές. Ωστόσο για τους καταναλωτές φαίνεται ότι θα προκύψει επιπλέον δαπάνη: καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του 2022 έχει προκύψει επιπλέον κόστος καθώς οι προμηθευτές είχαν προϋπολογίσει απώλειες της τάξης του 15% αντί οριστικού ύψους των απωλειών στο 18%. Αυτό το επιπλέον 3% που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα αποτελέσει επιπλέον κόστος που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την επιστολή του ΕΣΠΕΝ είναι ότι εάν είχαμε έξυπνους μετρητές, ένα έργο που για δεκαετίες καρκινοβατεί, το πρόβλημα θα ήταν σημαντικά μικρότερο. Και αυτό διότι με τους έξυπνους μετρητές θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των ρευματοκλοπών και κατά συνέπεια μείωση του επιπλέον κόστους που προκύπτει για τους καταναλωτές. Βεβαίως οι ρευματοκλοπές δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η αύξηση της διεσπαρμένης παραγωγής και οι συμφορήσεις που δημιουργούνται τοπικά στα δίκτυα – λόγω και των πεπαλαιωμένων υποδομών – παίζουν σημαντικό ρόλο για τις λεγόμενες τεχνικές απώλειες του δικτύου που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος.
Ωστόσο η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Και αυτό διότι όταν στη χώρα μας οι τεχνικές και μη απώλειες του δικτύου φτάνουν στο 18%, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται μόλις στο 7%. Η Ελλάδα δηλαδή είναι πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις απώλειες του δικτύου, με το επιπλέον κόστος αυτής της αρνητικής πρωτιάς να βαραίνει τους καταναλωτές.
Πηγή: capital.gr