•Η Ρόδος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
«Προθεσμία» μέχρι την επόμενη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, έδωσε στους υπηρεσιακούς, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης για να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν στην Ρόδο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο προηγούμενο διάστημα.
Ειδικότερα, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Κολιάδης με θέμα την αποτύπωση της κατάστασης και την ιεράρχηση των ζημιών, των μελετών και των έργων, ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βαλάντης Λάμπης, Κώστας Χαλκιάς, Μιχάλης Θωμάτος, Νίκος Τσούλλος, η εντεταλμένη σύμβουλος Ιαλυσού κα Στεφανία Στάγκα και συμμετείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Δόμησης και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, παρουσία της γενικής γραμματέως του Δήμου Αννας Παρασκευοπούλου που συντονίζει τις υπηρεσίες και επιβλέπει την πορεία των διαδικασιών.
Μετά την σχετική ενημέρωση, στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Κολιάδης ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της καταγραφής των ζημιών σε όλο το νησί, αναλυτικά ώστε να ζητήσει την αρωγή και χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία. Ο ίδιος, δεν έκρυψε την αγωνία του για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, λέγοντας πως ‘η Ρόδος χτυπήθηκε μέσα σε 40 ημέρες από τη θεομηνία – δεν υπάρχει άλλος χρόνος, πρέπει να προχωρήσουμε τώρα για να έχουμε μια σαφή και πλήρη εικόνα της καταστροφής, της αποτίμησης των ζημιών και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην διεκδίκηση πόρων’.
Μάλιστα, ζήτησε ενημέρωση για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, στο Ροδίνι, στην Ψίνθο, σε περιοχές όπου έγιναν κατολισθήσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα μεταβεί ο ίδιος σε όλες τις περιοχές για να έχει προσωπική εικόνα. «Θέλω να συμπεριληφθούν όλα! Δεν έχουμε χρόνο!» είπε πολλές φορές και τόνισε χαρακτηριστικά πως στην καταγραφή θέλει να συμπεριληφθούν οι καταστροφές και οι ζημιές που έγιναν:
-στο οδικό δίκτυο
-στην αγροτική οδοποιία
-στο Ροδίνι
-στις παραλίες
-στα πάρκα
-στα γήπεδα
-σε όλα τα χωριά
-στα ηλεκτρολογικά δίκτυα, φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ.
Σημειώνεται πως η Ρόδος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ενώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, πρέπει να ξεκινήσει η διεκδίκηση άμεσα για να μπορέσει να προλάβει ο Δήμος, τις ημερομηνίες.
Επιπρόσθετα, προέτρεψε τους υπηρεσιακούς να έχουν άμεση και συνεχή συνεργασία με τους χωρικούς αντιδημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων σε καθημερινή βάση και 24ωρη βάση, ώστε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και οι ζημιές.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛ.ΚΟΛΙΑΔΗ
Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης υπογράμμισε τα εξής:
«Η σημερινή σύσκεψη είχε να κάνει με τους μηχανικούς και υπηρεσιακούς του Δήμου Ρόδου όπου εδώ και 40 ημέρες, εργάζονται για να κάνουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι πολλές και μεγάλες οι ζημιές. Δώσαμε ένα περιθώριο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, καθώς διαπιστώσαμε ότι κάποια σημεία του νησιού δεν είχαν συμπεριληφθεί όπως οι παραλίες, και ζημιές που σημειώθηκαν σε σχολεία, σε γήπεδα και σε σημεία του οδικού δικτύου. Ζήτησα να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι καθώς, βρίσκομαι σε συνεχείς συζητήσεις με τον υφυπουργό κ. Λιβάνιο αλλά και με τον κ. Τριαντόπουλο οι οποίοι αναμένουν από εμάς, να τους δώσουμε την τελική έκθεση ώστε να μπούμε στην διαδικασία της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των έργων. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου, για να προχωρήσουμε.
Βλέπετε πώς είναι το οδικό δίκτυο και τα προβλήματα που δημιουργούνται (και από το κλείσιμο στις Κάτω Πέτρες, που ευελπιστούμε ότι θα αποκατασταθεί σύντομα) και θα βοηθήσει την διέλευση και κυκλοφορία των οχημάτων».
Ο κ. Κολιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεντρικό κράτος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, λέγοντας πως «Η Ρόδος είναι ένας τόπος, από τον οποίο το κεντρικό κράτος εισπράττει πολλά. Μην ξεχνάτε ότι η τουριστική περίοδος ξεκινάει σε τρεις περίπου μήνες και πέραν τούτου, δικαιούμαστε κι εμείς, να ζητήσουμε αυτά που είναι απαραίτητα και να απαιτήσουμε βοήθεια, σε μια δύσκολη στιγμή. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν για να δούμε εάν ικανοποιηθούν αυτά που θα ζητήσουμε –και ο πρώτος αλλά και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης». Όπως υπογράμμισε, μετά την ακριβή καταγραφή, θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ζητηθεί η επίσπευση της διαδικασίας χρηματοδότησης των έργων. «Θα γίνει ιεράρχηση για τα έργα που θα τεθούν σε προτεραιότητα για να αποκατασταθούν. Στόχος είναι –πέραν της αποκατάστασης των ζημιών- να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα, υπάρχει τρόπος κι εμείς, σαν Δήμος Ρόδου πρέπει να διεκδικήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για το νησί».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Δ.ΡΟΔΟΥ
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Ρόδου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε:
«26 είναι και 26 θα παραμείνουν!!! Θέλω να δώσω περισσότερο χρόνο στα νέα παιδιά που ασχολούνται gia πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι βλέπω ότι έχουν θέληση, αγαπούν αυτό που κάνουν και προσπαθούν πολύ. Λάθη, κάνουν όσοι εργάζονται.
Όσοι δεν κάνουν τίποτε… δεν κάνουν λάθη. Υπάρχει μια ταπεινότητα από τους συνεργάτες μου την οποία εκτιμώ πάρα πολύ, γι αυτό και οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί να γίνει θα είναι προς όφελος του νησιού και των πολιτών. Δεν γεννηθήκαμε όλοι αυτοδιοικητικοί. Όλοι έχουν μια εξέλιξη και είναι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια…»
Αμεση ενεργοποίηση του πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Ρόδο
Την άμεση ενεργοποίηση του πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Ρόδο και αποκατάσταση των υποδομών βεβαίωσε με απάντησή του σε ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.
Οπως τονίζει ο Υπουργός:
«Με την αριθμ. 43903/27-04-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εγκρίθηκε η υλοποίηση Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών 2021-2025.
Στόχος του Προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες που προκύπτουν από θεομηνίες, όπως σεισμοί, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων, πυρκαγιές δασών, καθώς και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια.
Το Πρόγραμμα δομείται σε τρία (3) Υπο-Προγράμματα:
Α) Υπο-Πρόγραμμα Υποδομών ΟΤΑ
Β) Υπο-Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών
Γ) Υπο-Πρόγραμμα Περιβάλλοντος
Το Υπουργείο Εσωτερικών ορίστηκε φορέας χρηματοδότησης και διαχειρίζεται το Υπο- Πρόγραμμα Υποδομών ΟΤΑ, το οποίο περιλαμβάνει έργα υποδομών αρμοδιότητας των ΟΤΑ, των Συνδέσμων Δήμων και των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ.
Ειδικότερα, ο Δήμος Ρόδου, αφού προβεί στην καταγραφή ζημιών σε υποδομές αρμοδιότητάς του, μπορεί να καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΤΠΑ του ΥΠΕΣ 2021-2025, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», κατόπιν της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13 του ν. 4797/2021 (Α΄ 66).
Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 829/18-06-2020 υπουργική απόφαση μεταφέρθηκε από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος I» στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ρόδου» προϋπολογισμού 868.000,00€ το οποίο και υλοποιείται.
Επίσης, στο πλαίσιο του προαναφερόμενου Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» υλοποιούνται τα παρακάτω έργα υποδομών: