• Οι ίδιοι αρνούνται ότι κυβερνούσαν το δουλεμπορικό που ναυάγησε
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιανουαρίου 2025, ένα ταχύπλοο, υπερφορτωμένο με μετανάστες, ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Λαδικού, ανατολικά της Ρόδου.
Το πλοιάριο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, είχε ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, επιχειρώντας να διασχίσει τα επικίνδυνα νερά του Αιγαίου.
Το σκάφος βυθίστηκε λόγω του υπερβολικού φορτίου και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.
Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε μέσω τηλεφωνικής κλήσης από έναν από τους επιβαίνοντες, ενεργοποιώντας άμεσα μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν μεγάλης κλίμακας και περιελάμβανε τη συμμετοχή τριών σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενός ελικοπτέρου Super Puma, καθώς και ιδιωτικών αλιευτικών σκαφών που έσπευσαν να συνδράμουν.
Συνολικά, 63 άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά. Δυστυχώς, εντοπίστηκαν δύο νεκροί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τη βύθιση και την παραμονή τους στα παγωμένα νερά. Πρόκειται για ένα αγοράκι ηλικίας περίπου 4 ετών και έναν έφηβο.
Πιο συγκεκριμένα οι μετανάστες εκκίνησαν από το Φετιγέ της Τουρκίας με το σκάφος μήκους 9.5 μέτρων το οποίο έφερε δύο εξωλέμβιες μηχανές 350 ΗΡ.
Εντοπίστηκαν 61 μετανάστες (22 άνδρες, 13 γυναίκες, 15 ανήλικοι άρρενες, 11 ανήλικα θήλυ).
Οι 3 εκ των ανωτέρω είναι Σύροι, 7 Αιγύπτιοι, 2 Ιρανοί και 49 Αφγανοί.
Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι ηλικίας 28 και 21 ετών.
Κατά την προανάκριση οι μετανάστες ανέφεραν ότι στις ακτές της Τουρκίας από όπου ξεκίνησαν υπήρχαν δύο ομάδες προσφύγων, οι οποίες πιθανόν να μοιράστηκαν σε δύο ταχύπλοα. Το ένα δεν εντοπίστηκε και πιθανολογείται ότι διέφυγε προς τα έναντι τουρκικά παράλια, ενώ το δεύτερο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από το λιμενικό ενώ από τις καταθέσεις των μεταναστών αναγνωρίστηκαν οι δύο Τούρκοι ως οι διακινητές.
Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν, οι χειριστές του Τ/Χ χτύπησαν τους μεταφερόμενους με σιδηρογροθιά, ενώ όταν πλησίασαν στις ελληνικές ακτές, τους έριξαν βιαίως στη θάλασσα.
Οι διασωθέντες, εμφανώς σοκαρισμένοι και εξαντλημένοι, περιέγραψαν την τρομακτική εμπειρία τους. «Η βάρκα ήταν γεμάτη ανθρώπους, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για κίνηση. Όταν άρχισε να μπαίνει νερό, πανικοβληθήκαμε. Άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα, κάποιοι δε μπορούσαν να κολυμπήσουν», δήλωσε ένας από τους επιζώντες.
Άλλοι περιέγραψαν τη διαδρομή τους από τις ακτές της Τουρκίας, όπου είχαν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε διακινητές για το επικίνδυνο ταξίδι. «Ήξερα ότι ήταν επικίνδυνο, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Στη χώρα μου υπάρχει πόλεμος και πείνα», ανέφερε μία γυναίκα από τη Συρία.
Η τραγωδία αυτή αποτελεί τη δεύτερη σοβαρή καταστροφή στα ανοιχτά της Ρόδου σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2024, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοιο περιστατικό, ενώ ο αριθμός των προσπαθειών διάπλου του Αιγαίου αυξάνεται διαρκώς, παρά τους κινδύνους.
Από την αρχή του έτους, περισσότερες από 1.000 αφίξεις μεταναστών έχουν καταγραφεί σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος. Το φαινόμενο αποδίδεται στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία, αλλά και στην αυξανόμενη δράση των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία αυτών των ανθρώπων.
Η τραγωδία υπογραμμίζει την ανάγκη για μία συνολική και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες, ενώ οι ελληνικές αρχές τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών.