Συνεντεύξεις

Μπ. Σπύρου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία»

«Για να συμπλεύσουν οι πολίτες με τις διοικήσεις τους θα πρέπει να τις εμπιστεύονται. Η αυτοδιοίκηση όμως έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία. Κάποιοι θεώρησαν πως τα προβλήματα είναι δικά τους και όχι των πολιτών. Έχει πολλή δουλειά να γίνει στο θέμα αυτό».

Αυτό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Λειψών και υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μπενέτος Σπύρου, που δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί και αν χρειαστεί να συγκρουστεί για να έρθουν καλύτερες ημέρες στα νησιά.
«Νομίζω ότι είμαι για τα δύσκολα. Και όταν πρωτοξεκίνησα, για όλες μου τις μεγάλες σκέψεις, που στο τέλος έφεραν το νησί εκεί που είναι σήμερα και βραβεύεται για διάφορα πράγματα, όλοι προσπαθούσαν να με αποθαρρύνουν. Θα υπενθυμίσω σε κάποιους παλιούς συντρόφους μου και άλλους, πως δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς επαναστατική θεωρία. Πρέπει να έχεις μπροστά σου το όραμα», τονίζει ο κ. Μπενέτος Σπύρου.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέχρι τώρα, ο κ. Μπενέτος Σπύρου δηλώνει:
«Οι νέοι θεσμοί πρέπει να κατοχυρωθούν και να καταξιωθούν στη συνείδηση του κόσμου. Δεν κατοχυρώνονται με το κούνημα της λίστας των έργων. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα και σαν Αιγαίο έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Δεν ήταν στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουμε».
Ο κ. Μπενέτος Σπύρου υπογραμμίζει ακόμη πως η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται πάνω στην ιστορία της παραγωγής κάθε τόπου.

Η συνέντευξη του κ. Μπενέτου Σπύρου, αναλυτικά:
• Είναι δύσκολο για σας να αφήσετε το Δήμο Λειψών μετά από τόσα χρόνια θητείας;
Δεν είναι μια εύκολη απόφαση αυτή. Έχω δώσει τη ζωή μου στους Λειψούς. Δεν το παίζω θύμα. Το 1986 όταν με ρώτησαν πού πάω, με την απόφαση που είχα λάβει, είπα πως έχω κάτι να δώσω στον τόπο μου και δεν θα το χαρίσω σε καμιά «κομματική αλητεία». Αυτό έκανα. Το αν βγήκε κάτι ας το κρίνει η ιστορία. Δεν μετανιώνω. Η σημερινή μου απόφαση είναι δύσκολη. Ελπίζω να μην μετανιώσω δηλαδή να μην με απογοητεύσει μετά.

• Δεν είναι δύσκολο το πεδίο στο οποίο εισέρχεστε;
Δεν με απασχόλησε ποτέ αυτό. Νομίζω ότι είμαι για τα δύσκολα. Και όταν πρωτοξεκίνησα, για όλες μου τις μεγάλες σκέψεις, που στο τέλος έφεραν το νησί εκεί που είναι σήμερα και βραβεύεται για διάφορα πράγματα, όλοι προσπαθούσαν να με αποθαρρύνουν. Μου τόνιζαν πως έλεγα θεωρίες και ότι δεν ήταν υλοποιήσιμα τα σχέδια μου. Τελικά βλέπετε πως υλοποιήθηκαν ουκ ολίγα στο νησί. Θα υπενθυμίσω σε κάποιους παλιούς συντρόφους μου και άλλους, πως δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς επαναστατική θεωρία. Πρέπει να έχεις μπροστά σου το όραμα. Από κει και πέρα στην πορεία θα δεις κάποια πράγματα και θα κάνεις διορθωτικές κινήσεις. Δόξα τω Θεώ φαίνεται πως τα πράγματα έχουν πάει καλά για τον τόπο μου.

• Για ποια πράγματα είστε υπερήφανος για τη θητεία σας στο Δήμο;
Το μεγαλύτερο από όλα είναι πως διπλασιάσαμε τον πληθυσμό του νησιού. Ηρθαν για να μείνουν στο νησί νέοι άνθρωποι. Η αύξηση αυτή δεν ήταν μια λογιστική αύξηση. Δεν είναι τυχαίο που έχουν φύγει επτά οκτώ οικογένειες από τη Ρόδο και ήρθαν στους Λειψούς για να εγκατασταθούν γιατί θεωρούν πως εδώ θα περάσουν καλύτερα. Ηρθαν και από την Αθήνα οικογένειες. Έχουμε και ευρωπαίους πολίτες στο νησί μας. Βλέπεις μια κινητικότητα το χειμώνα. Μας έχει αγγίξει η κρίση αλλά την αισθανόμαστε λιγότερο από ό,τι κάπου αλλού. Αυτό μας δίνει χαρά. Εγώ παντρεύτηκα στους Λειψούς και έζησα με την οικογένειά μου στο νησί. Τα παιδιά μου φοίτησαν στα σχολεία του νησιού και εισήχθησαν μετά στο Πανεπιστήμιο. Η εκπαίδευση εδώ είναι σε καλό επίπεδο. Οι Λειψοί έχουν προβληθεί στο εξωτερικό και από ξένα έντυπα. Αν αυτό αν δεν είναι ικανοποίηση τότε τι άλλο μπορεί είναι; Δεν μπήκα στην πολιτική για να πλουτίσω ούτε για να γίνω διαπλεκόμενος. Κρατώ μέσα μου αυτή τη χαρά που είχε η πολιτική. Το αποτέλεσμα με κάνει να νιώθω καλύτερα παρά τις απογοητεύσεις και τις πικρίες. Κρατώ τη χαρά, να κάνω πολιτική.

• Μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων να σας στηρίξουν ξεκινήσατε τη συγκρότηση του συνδυασμού σας; Υπάρχει αποδοχή;
Αποδοχή υπάρχει. Η επιλογή των ανθρώπων είναι λίγο δύσκολη. Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα. Πρέπει να βρούμε άτομα που είναι ευρύτερα αποδεκτά στην κοινωνία όχι σαν πολιτικές οντότητες. Ο κόσμος θέλει ηθική και πνευματική μορφωτική συγκρότηση και αποτελεσματικότητα στον εργασιακό χώρο. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει κάποιων στοιχείων, που ο καθένας θα πρέπει να έχει και να τα επαληθεύει καθημερινά.

• Ποια ήταν η εικόνα που σχηματίσατε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην τριετία που πέρασε;
Η εικόνα που έχω σχηματίσει είναι σχεδόν αρνητική. Δεν είναι προσωπικές αιχμές. Είναι η λανθασμένη ερμηνεία της πολιτικής που έχουν κάποιοι. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν διαπαιδαγωγηθεί με την κρατικίστικη νοοτροπία του εκτελεστή των άνωθεν εντολών. Δεν έγινε κατανοητό πως η αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφερειακή ήταν ένας νέος θεσμός. Οι νέοι θεσμοί πρέπει να κατοχυρωθούν και να καταξιωθούν στη συνείδηση του κόσμου. Δεν κατοχυρώνονται με το κούνημα της λίστας των έργων. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα και σαν Αιγαίο έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Δεν ήταν στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουμε. Έχω αναφέρει εδώ και χρόνια κάποια πράγματα για τα νησιά, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη νησιωτικότητα. Πρέπει να οικοδομήσουμε κοινωνίες των 365 ημερών. Για όλα αυτά όμως δεν έχει γίνει κάτι. Ελάχιστα έχουν γίνει. Οι περιφέρειες στην Ευρώπη έχουν ένα σημαντικό ρόλο. Αν τις έχουν αποστεωμένες και θεσμικά αυτό έγινε συνειδητά. Δεν είδα όμως πολιτική σύγκρουση των περιφερειών με το κράτος. Για το λόγο αυτό έχω αναφέρει πως κάποιοι ήταν κακοί διαχειριστές ενός καταρρέοντος πολιτικού συστήματος.

• Θεωρείτε πως η πενταετία που έρχεται θα είναι δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά για το β’ βαθμό;
Δεν θα είναι δύσκολη μόνο για το δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για τον πρώτο. Κάποιοι όμως θα πρέπει να αντιδράσουν. Αυτοί θα πρέπει να πληρούν κάποια στοιχεία δηλαδή να έχουν συγκρότηση ιδεολογική, εμπειρία, ήθος και να έχουν στρατηγικό όραμα για τη χώρα αυτή. Είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη. Εδώ και 15 χρόνια που δεν ψήφιζα τον ιδεολογικό και πολιτικό μου πρώην χώρο έλεγα στους συμπατριώτες μου να μην στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρέπει να διαμορφωθούν συμφωνίες και συμμαχίες στο πολιτικό κεντρικό σκηνικό.

Επιβάλλεται σε αυτή τη χώρα να συζητήσουμε σοβαρά. Στην πρώτη μου προεκλογική ομιλία το 1986 είχα αναφέρει πως η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην χώρα δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά Αθηναϊσμός και ελληνική περιφέρεια. Είναι περιφερειακό το έλλειμμα και το πρόβλημα αυτής της χώρας. Ή θα τα βρούμε μεταξύ μας και θα σχεδιάσουμε για τον τόπο μας ή θα πάμε όλοι μαζί για φούντο. Κράτησαν την τελευταία φράση μου. Τώρα με ρωτούν πώς γνώριζα πως η χώρα θα είχε αυτή την κατάληξη.

• Πόσο δύσκολη είναι η ενασχόληση με την ΤΑ τη στιγμή που η στήριξη του κράτους γίνεται όλο και πιο πενιχρή;
Και τι θα πρέπει να κάνουμε, να καταθέσουμε τα όπλα; Εκεί είναι η οργή μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο λόγος που είπα ότι χάθηκε ο αυτοδιοικητικός ρόλος της. Σε αυτό το κράτος που δίνει πράγματα με το σταγονόμετρο, όχι γιατί δεν μπορεί, ισχύει με τον πιο άσχημο τρόπο το γεγονός ότι η υποανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της εξάρτησης της περιφέρειας από το κέντρο. Το κέντρο όμως σου δίνει τόσο όσο χρειάζεται για να μην του αμφισβητείς την εξουσία. Τότε, όπως είχα πει κάποτε ή παίρνεις το 45αρι σου και αρχίζεις και καθαρίζεις μόνος σου ή έχεις πεθάνει. Μου το χρέωσαν αρνητικά τότε με την ιστορία με το Γιωτόπουλο.

Είναι φρικτό το γεγονός ότι σε μια νησιωτική χώρα τα πρώτα μέτρα που «καθαρίστηκαν» με τα μνημόνια ήταν αυτά τα λίγα που είχαν δοθεί με τη νησιωτικότητα εδώ και χρόνια. Είναι φοβερό αυτό που έγινε. Αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρωποιούν το αθηναϊκό μόρφωμα. Για αυτά δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε σαν πολίτες; Τι περιμένουμε δηλαδή; Δεν λέω να κάνουμε επανάσταση αλλά να ξυπνήσουμε, να αναδιοργανωθούμε και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Να αρχίσουμε να μιλάμε για την τοπική ανάπτυξη. Να θυμηθούμε πως η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται πάνω στην ιστορία της παραγωγής κάθε τόπου. Έχουμε θησαυρό ανεκτίμητο σε κάθε νησί και περιμένουμε να έρθει από αλλού η βοήθεια. Αυτή ήταν η αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Θα κάνουν τους Έλληνες να περιμένουν να ακούσουν από την τηλεόραση κάτι για να αποκτήσουν ελπίδα.

• Γιατί θα πρέπει οι πολίτες στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες να επιλέξουν τη δική σας υποψηφιότητα; Ποια είναι η δέσμευσή σας προς τους πολίτες;
Δέσμευση είναι όλα αυτά που έχω αναφέρει. Δέσμευση είναι η ιστορία μου και η πολιτική μου διαδρομή. Το αποτέλεσμα είναι στους Λειψούς. Νομίζετε πως η απόφασή μου να χαλάσω την ησυχία μου και να μπω μπροστά, να ηγηθώ ενός τέτοιου ψηφοδελτίου, ήταν εύκολη; Νιώθω δυνατές τις δυνάμεις μου, γνωρίζω όσο κανείς το Αιγαίο και τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών του και νιώθω πειραγμένος και θιγμένος από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν κεντρικά. Το πρώτο και σημαντικό πρόβλημα είναι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις φθάσαμε στο περιβόητο μεταφορικό ισοδύναμο που κάποιοι το εκφύλισαν. Έπρεπε να κατοχυρωθούν πρώτα κάποια πράγματα.

Ποτέ δεν έγινε όπως έπρεπε η συζήτηση για τη θαλάσσια συγκοινωνία. Θυμηθείτε τι έγινε με τις εφορίες στα νησιά. Αν τα προσβάλει κανείς όλα αυτά στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα βρεθεί υπόδικη η χώρα. Δεν αντιδρά κανείς σε αυτά που έγιναν. Ολα αυτά δεν θα πρέπει αναδειχθούν; Δεν θα πρέπει οι πολίτες να μπουν σε άλλο τρόπο λειτουργίας; Για να συμπλεύσουν οι πολίτες με τις διοικήσεις τους θα πρέπει να τις εμπιστεύονται. Η αυτοδιοίκηση όμως έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία. Κάποιοι θεώρησαν πως τα προβλήματα είναι δικά τους και όχι των πολιτών. Έχει πολλή δουλειά να γίνει στο θέμα αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου