Εξι εκατ. καλείται να πληρώσει, με απόφαση του Αρείου Πάγου, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στην ιαπωνική Mizuho Corporate Advisory επειδή κατά το ανώτατο δικαστήριο παραβίασε συμφωνία που συνδέονταν με την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων.
Επειτα από αρκετά χρόνια δικαστικών διενέξεων, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ της αγωγής που είχε καταθέσει η Mizuho Corporate Advisory (πρώην Fuji Corporate Advisory Co. Ltd) κατά της ΕΤΑΔ επειδή παραβίασε συμφωνία που είχε υπογράψει η κρατική εταιρεία για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Πρόκειται για μία από τις δικαστικές διεκδικήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με την πολυετή κακοδιαχείριση των κρατικών ακινήτων υπό την πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και την ΕΤΑ που συγχωνεύθηκαν στη σημερινή ΕΤΑΔ.
Ο επικεφαλής της τελευταίας Δημήτρης Δημητρίου κόντεψε να πέσει από την καρέκλα όταν προ ημερών του παρέδωσαν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κατά πληροφορίες αρνήθηκε να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο καθώς είχε τοποθετηθεί προ εβδομάδων από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρείται σχεδόν σίγουρη η αντικατάστασή του.
Η συμφωνία της τότε διοίκησης της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) με τον ιαπωνικό όμιλο, που είχε προβληθεί δεόντως από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, είχε υπογραφεί στις 2 Φεβρουαρίου 2001. Είχε προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ η οποία επρόκειτο μάλιστα να εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο.
Με βάση τη σύμβαση, η Mizuho Corporate Advisory (πρώην Fuji Corporate Advisory Co. Ltd) ανέλαβε να προσφέρει στην ΕΤΑ μια σειρά υπηρεσίες που αφορούν την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, την οργάνωση των διαδικασιών αξιοποίησης, την κατάρτιση αναλυτικών επενδυτικών σχεδίων για κάθε περιουσιακό στοιχείο, την προώθηση των επενδυτικών έργων μέσω της οργάνωσης διεθνών διαγωνισμών, την αξιολόγηση των επενδυτών μέσω της διερεύνησης της πιστοληπτικής και χρηματοδοτικής τους ικανότητας καθώς επίσης και τον συντονισμό όλων των εξειδικευμένων συμβούλων που συμμετέχουν στο έργο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, οι κύριοι ανάδοχοι για την είσοδο της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο (που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε) ήταν οι τράπεζες Alpha Bank ΑΛΦΑ -7,58%, Eurobank και Εμπορική και σύμβουλοι έκδοσης η Telesis χρηματιστηριακή και η Fuji Advisory.
Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό εκείνη την εποχή ήταν πως οι Ιάπωνες θα ελάμβαναν ποσοστό επί των εσόδων που θα είχε η ΕΤΑ από την αξιοποίηση συγκεκριμένων τουριστικών ακινήτων όπως μαρίνες, κλπ. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν τηρήθηκε κατά την Mizuho και η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να κερδίσει τελικά την υπόθεση στον Αρειο Πάγο. Τώρα η ΕΤΑΔ καλείται να πληρώσει με έξι εκατομμύρια ευρώ τα πρόχειρα σχέδια της τότε διοίκησης της ΕΤΑ η οποία παραλίγο να βάλει στο χρηματιστήριο μια εταιρεία με αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας ακίνητα και συμβάσεις παραχώρησεις που επίσης αμφισβητούνται επί χρόνια στα δικαστήρια.
Σημειώστε πως επί εποχής Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Ανάπτυξης (2001 – 2004) είχαν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης των τουριστικών λιμένων Ζέας, Αλίμου και Φλοίσβου, κάποιοι από τους οποίους ολοκληρώθηκαν. Πολλοί διαγωνισμοί απλώς ξεκίνησαν και είτε δεν ολοκληρώθηκαν, είτε υπήρξαν παραχωρησιούχοι οι οποίοι τελικά αποχώρησαν εν μέσω της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε, με δικαστικές προσφυγές, κλπ.
Ακολούθησε η συγχώνευση της ΕΤΑ με την ΚΕΔ, αλλά όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος πέρασαν στην ΕΤΑΔ η οποία καλείται σήμερα να πληρώσει τα έξι εκατομμύρια στον γιαπωνέζικο όμιλο και τους συνεργάτες του. Υπενθυμίζεται πως μολονότι η ΕΤΑΔ ελέγχεται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η διοίκηση του τελευταίου, όπως και η εποπτεύουσα Γενικής Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ουδέποτε ασχολήθηκαν ουσιαστικά με τις συχνές καταγγελίες για κακοδιαχείριση της κρατικής περιουσίας.
euro2day.gr