Ειδήσεις

Μέσω κράτους οι επενδύσεις σε ενέργεια/ορυκτό πλούτο

«Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο- γιατί είναι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και άλλο το ξεπούλημα. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση, θα προωθείται συγκεκριμένα στον βαθμό που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος και θα είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Α. Τσίπρα στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις, είναι το κομμάτι που θέτει ουσιαστικό τέλος σε δύο μεγάλες και ώριμες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα ηλεκτρισμού) και του 66% του ΔΕΣΦΑ (δίκτυα φυσικού αερίου). Θυμίζουμε ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ ήδη τελεί υπό παραχώρηση προς την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν ενώ εκκρεμεί η έγκριση της πώλησης από την αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός έδωσε μια γενική απάντηση στο ερώτημα ποιες ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάθε πρόταση θα εξετάζεται συγκεκριμένα, με πλάνο που θα δείχνει ότι αυτή λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ο ίδιος δε διευκρίνισε τα κριτήρια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι «θεμιτές» ιδιωτικές επενδύσεις και θα ξεχωρίζονται από τις «ανεπιθύμητες».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να προωθηθούν και διακρατικές συμφωνίες, με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Αυτή η αναφορά, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αφήνει ένα παράθυρο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με το Αζερμπαϊτζάν, της συμφωνίας για το ΔΕΣΦΑ, κάτι που βεβαίως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθεί η πλευρά των Αζέρων.

Εντούτοις πρέπει να τονιστεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις με τη μορφή διακρατικών συμφωνιών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού και πολύ δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν, χωρίς η Ελλάδα να παραβιάσει το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Πάντως ο πρωθυπουργός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων, ωστόσο η συγκεκριμένη γενική αναφορά δημιουργεί την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αλλαγή του μοντέλου παραχώρησης για έρευνες υδρογονανθράκων. Θυμίζουμε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αποτυχία του μικρού διαγωνισμού για τη Δ.Ελλάδα αφού οι ξένοι επενδυτές που μέχρι πρόσφατα είχαν κινητοποιηθεί απέσυραν τελικώς το ενδιαφέρον τους.

Το ταμείο που ήδη υπάρχει
Επίσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το ενδιαφέρον στην εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι ότι το ταμείο αυτό ήδη έχει θεσμοθετηθεί και ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε αυτό το ταμείο αλληλεγγύης γενεών, προβλέπεται να κατευθυνθούν όλα τα έσοδα που θα προκύψουν για το ελληνικό δημόσιο από την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Το ταμείο αυτό είχε θεσμοθετηθεί κατά το πρότυπο του αντίστοιχου ταμείου που λειτουργεί με επιτυχία στη Νορβηγία και στο οποίο επίσης κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Επενδύσεις στα δίκτυα
Το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων στα δίκτυα, πάντως, δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν οι εκτεταμένες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα επόμενα χρόνια σε ενεργειακές υποδομές κρίσιμες για την ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Γι’ αυτό άλλωστε είχε επιλεγεί και η λύση των αποκρατικοποιήσεων στα δίκτυα, χωρίς να αποχωρεί πλήρως το Δημόσιο που προβλεπόταν να διατηρήσει καταστατική μειοψηφία και ταυτόχρονα να έχει απόλυτο έλεγχο των επενδύσεων αλλά και των τιμολογίων μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στις δύο εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ) θα δινόταν η δυνατότητα στους διαχειριστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια απαραίτητα για την υλοποίηση του επενδυτικού τους προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3 δις την περίοδο 2014-2023 ενώ μόνο μέχρι το 2017 περιλαμβάνονται έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η διασύνδεση της Εύβοιας και των Κυκλάδων. Πρόκειται δηλαδή για έργα ζωτικής σημασίας ακόμη και για την ευστάθεια του συστήματος όπως η επέκταση του συστήματος κατά 400KV προς την Πελοπόννησο, η υπογειοποίηση γραμμών μεταφοράς, η εγκατάσταση νέων ΚΥΤ κλειστού τύπου ή το κομβικό έργο της διασύνδεσης της Κρήτης.

Αλλά και ο ΔΕΣΦΑ, είχε προγραμματιστεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου, όχι μόνο για το εγχώριο δίκτυο, αλλά και για την αξιοποίηση και μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Ήδη πάντως κάποιες πληροφορίες θέλουν η νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάζουν – βάζοντας στον πάγο – τη διασύνδεση της Κρήτης, με τη δικαιολογία ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλές.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στις δύο εταιρείες των δικτύων επιδιώχθηκε και για έναν άλλο σκοπό, που προφανώς η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προωθήσει: την επιδίωξη για πραγματικό άνοιγμα των ενεργειακών αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου…

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου