Μετά από ενάμιση μήνα στασιμότητας στις πωλήσεις ελληνικών πακέτων από τους tour operators του εξωτερικού, η ροή των κρατήσεων φαίνεται ότι επανέρχεται στα αναμενόμενα επίπεδα σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στους ξενοδόχους. Με την ζήτηση να επιστρέφει πλέον στην ομαλότητα, η πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των φετινών αφίξεων και το ύψος των τουριστικών εισπράξεων θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.
Η αλλαγή του κλίματος αναφορικά με τις προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της 4ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει αισιοδοξία πως και το 2015, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής επικαιρότητας, θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά για τον τουρισμό. Ωστόσο φέτος το «καλάθι» των προσδοκιών για τους ξενοδόχους είναι μικρότερο σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων, και αυτή τη χρονιά ο τουρισμός κινείται σε «δύο ταχύτητες». Από τη μια οι δημοφιλείς προορισμοί που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα μερίδια αφίξεων και που για ακόμη σεζόν αναμένουν αύξηση στην επισκεψιμότητα, και από την άλλη υπάρχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, οι οποίες εξαιτίας και της σημαντικής πτώσης του εσωτερικού τουρισμού βρίσκονται στο «κόκκινο» από πλευράς ρευστότητας.
Σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο επιπλέον, υπάρχουν δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή φέτος: επενδύσεις και εποχικότητα. Εδώ οι προοπτικές είναι μοιρασμένες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, την περίοδο 2010 έως 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50 χιλ. κλινών περίπου, όμως από την άλλη διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 29 χιλ. κλινών. Με τα νέα δεδομένα, αυξήθηκε κατά 66 μονάδες το συνολικό δυναμικό ξενοδοχείων και κάμπινγκ της χώρας στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με το τέλος του 2013, εντούτοις η χώρα υπολείπεται ακόμη σε δυναμικότητα κλινών και σε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις.
Οι εξελίξεις δεν είναι θετικές ούτε και αναφορικά με την άμβλυνση της εποχικότητας. Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, αν και κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς καταγράφηκε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στα έσοδα κατά 10,8% σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αυξήθηκε κατά 1,4%, δηλαδή παρατηρήθηκαν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα «συνωστισμού» τουριστών τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αντίθετα με τις αφίξεις και τις εισπράξεις, ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών, κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2013.
Πηγή:capital.gr