Αρνητικά γνωμοδότησε και μάλιστα ομοφώνως η Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Ρόδου στην πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη συγχώνευση μη ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακίων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει, για την εξοικονόμηση χρημάτων, να ενοποιήσει συγκεκριμένα τα υποθηκοφυλακεία Σύμης και Μεγίστης με το Κτηματολόγιο της Ρόδου.
Επί της προτάσεως κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου κι αφού την εξέτασε, λαμβάνοντας υπόψιν και τις απόψεις του Δικηγορικού Συλλόγου, την απέρριψε.
Καταρχήν, όπως τονίστηκε, η κατάσταση στο Κτηματολόγιο της Ρόδου είναι οριακή λόγω της έλλειψης προσωπικού και του φόρτου εργασίας που έχει συσσωρευτεί. Περαιτέρω το Κτηματολόγιο λειτουργεί με πρότυπο κτηματολογικό κανονισμό, που δεν βρίσκει εφαρμογή στα υποθηκοφυλακεία ενώ περαιτέρω δεν επιβαρύνεται με έξοδα το υπουργείο για την λειτουργία του υποθηκοφυλακείου Σύμης.
Ενδεικτικό των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη λειτουργία του Κτηματολογίου σε περίπτωση ενοποίησης του με τα υποθηκοφυλακεία Σύμης και Μεγίστης είναι και το ακόλουθο υπόμνημα του διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Νικολάου Ματσάκη:
«… Ήδη στο Κτηματολόγιο Ρόδου τηρούνται τα βιβλία Τήλου και Χάλκης, όπου η τήρηση και αυτών των δημοσίων βιβλίων μέχρι και σήμερα υλοποιείται με εγγραφές στο χέρι. Τούτο διότι δεν υπάρχει ούτε μηχανοργάνωση ούτε υποδομές για να δυνάμεθα με τη δέουσα ασφάλεια να χορηγούμε πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, βαρών και μη διεκδικήσεως.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ.
Ας μην λησμονείτε ότι ούτε το Κτηματολόγιο Ρόδου έχει μηχανοργάνωση με συνέπεια οι χιλιάδες κατατεθειμένες προς καταχώριση πράξεις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να καταχωρούνται σε ΟΛΑ τα δημόσια βιβλία «με το χέρι» (βιβλίο εισερχομένων πράξεων, βιβλίο στατιστικής, πρωτόκολλα – 03 στον αριθμό -) και όλες οι εγγραφές στους τόμους οι οποίες αφορούν τις προς καταχώριση πράξεις, να υλοποιούνται χειρόγραφα εν έτει 2016.
Σημειώνουμε ότι οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου δεν έχουν καμία απολύτως νομική γνώση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου του Εθνικού Κτηματολογίου όπου εδράζεται η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Σύμης. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει ΑΓΝΟΙΑ του όλου ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, δεδομένου ότι η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου εδράζεται στον Κτηματολογικό Κανονισμό (νομοθετικό διάταγμα 132/1929) που έχει άλλη, παντελώς διαφορετική, νομική προσέγγιση στο θέμα των καταχωρίσεων. Καταρχήν στο Κτηματολόγιο Ρόδου ομιλούμε για καταχωρίσεις ενώ στο Υποθηκοφυλακείο Σύμης και Μεγίστης για μεταγραφές θεμελιακή διαφορά πρωτίστως και κυρίως.
Δεν αντέχει πλέον το Κτηματολόγιο Ρόδου άλλο εργασιακό φόρτο, διότι το προσωπικό του έχει μειωθεί δραματικά και ο βαθμός δυσκολίας των καταχωρίσεων είναι πλέον μέγιστος, η δε πλειοψηφία των υπαλλήλων είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητο ότι ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι είναι ανεκπαίδευτοι, υπάρχει ΟΡΑΤΟΣ και ΣΟΒΑΡΟΣ κίνδυνος για τις συναλλαγές και ΔΕΝ μπορεί να διατεθεί ούτε ένα άτομο για το Υποθηκοφυλακείο Σύμης και Μεγίστης, διότι όλοι οι υπάλληλοι ευρίσκονται σε δύο ή και σε τρεις θέσεις λόγω ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Υπογραμμίζουμε ότι το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΡΟΔΟΥ δεν είναι μηχανογραφημένο ούτε και το Υποθηκοφυλακείο ΤΗΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΣ. Είναι δεδομένο ότι ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗ υπάρχει και ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΙ για τη φύλαξη του αρχείου υπάρχουν, αφού για το σκοπό αυτό πρέπει να διατεθούν και άτομα (που δεν υπάρχουν).
Υπάρχει ΕΝΑΣ αρχειοθέτης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά αρχεία της χώρας. Η φύλαξη είναι ήδη ελλιπής. Πάσχει. Η υπηρεσία ΝΟΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να έρθουν άτομα, διότι μόλις χρονικά πρόσφατα δεν κατορθώθηκε δυνατό να απορροφηθεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου το μοναδικό άτομο πεντάμηνης (και μόνον) απασχόλησης λόγω εμπλοκής του όλου θέματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Ι.Κ.Α. (όχι από υπαιτιότητα του Κτηματολογίου Ρόδου).
Δεν είναι δυνατό να συγχωνευθεί το υποθηκοφυλακείο Σύμης και το υποθηκοφυλακείο Μεγίστης στο Κτηματολόγιο Ρόδου, όταν από το 1996 (και εντεύθεν) δεν έχουν ανοιχθεί μερίδες για τηρούμενα βιβλία Τήλου και Χάλκης, λόγω απίστευτου εργασιακού φόρτου στο Κτηματολόγιο Ρόδου. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ. Κατά τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο Ρόδου 14000, 14502, 10337, 7899, 6279, και 4311 πράξεις αντίστοιχα και κατατέθηκαν προς διεκπεραίωση για τα αντίστοιχα έτη 14711, 13630, 12510, 9963, 7380, 4311 αιτήσεις πάσης φύσεως. Είναι ασύλληπτοι οι αριθμοί και να τονισθεί ότι ούτε ένα άτομο πληροφορικής δεν υπάρχει για να θέσει tic βάσεις (έστω) της μηχανοργάνωσης της υπηρεσίας. Ακόμα και το γενικό πρωτόκολλο της υπηρεσίας λειτουργεί χειρόγραφα.
Υπογραμμίζουμε ότι στο Κτηματολόγιο Ρόδου ενυπάρχουν ΔΥΟ (2), μόνον ειδικευμένοι τεχνικοί οι οποίοι δεν επαρκούν, διότι ενυπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ τεχνικές πράξεις (αποσπάσεις τμημάτων, ενημερώσεων οικοδομής, ενημερώσεων κατεδαφίσεων, διορθώσεις εκτάσεων κ.λπ.), που δεν έχουν υλοποιηθεί τεχνικά εδώ και χρόνια.
ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ούτε το τεχνικό αλλά ούτε το διοικητικό προσωπικό. Δεν υπάρχει γι’ αυτό αμφιβολία, κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα προκληθεί μείζονος σημασίας θέμα ανασφάλειας των συναλλαγών και ΔΕΝ θα λειτουργήσει το ΟΛΟ πλαίσιο. Το κτίριο του Κτηματολογίου Ρόδου θέλει ΟΛΙΚΗ (σχεδόν) ανακαίνιση, διότι έφυγε η 95 ΔΤΕΑ (Ελληνικός Στρατός) και οι χώροι είναι ΠΛΗΡΩΣ ακατάλληλοι για να δύνανται να δεχθούν το όλο αρχείο του υποθηκοφυλακείου Σύμης και του υποθηκοφυλακείου Μεγίστης. Δεν υπάρχει ούτε βοηθητικό προσωπικό στο Κτηματολόγιο Ρόδου.
Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου θα είναι συνάμα και Προϊστάμενος του υποθηκοφυλακείου Σύμης ΚΑΙ του υποθηκοφυλακείου Μεγίστης καθώς ΚΑΙ των τηρουμένων βιβλίων ΤΗΛΟΥ και ΧΑΛΚΗΣ. Έχω την εδραιωμένη πεποίθηση ότι αυτό το σχήμα ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».
https://www.dimokratiki.gr/09-02-2016/aporriptete-enopiisi-ktimatologiou-ipothikofilakion/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.