Σε τροχιά ραγδαίας υποβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας που απειλεί να συμπαρασύρει την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο οδηγούν οι εμφανείς σχεδιασμοί Γερμανίας- Τουρκίας για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις συνομιλίες που είχαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν κοινή πρόταση στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την ανάληψη δράσης από την Συμμαχία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο.
Προς το παρόν η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη και αμέτοχη όσα αποφασίζονται ερήμην της, με το υπουργείο Εξωτερικών να αγνοεί επιδεικτικά όσους προειδοποιούσαν πως στα γραφεία του Βερολίνου διακινείται το τελευταίο διάστημα η πρόταση να αναλάβει το ΝΑΤΟ ζωτικό ρόλο, εφόσον Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας, δεδομένου ότι η Συμμαχία αναδεικνύει σε μείζονα απειλή το ζήτημα της ασφάλειας που ανακύπτει, πέρα από τη ανθρωπιστική διάσταση.
Όμως στην περίπτωση αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τα ανταλλάγματα που θα εξασφαλίσει η Τουρκία ενδέχεται να αποβούν εις βάρος της Ελλάδας.
Από την στιγμή που η Άγκυρα απέτυχε να εξασφαλίσει κοινές περιπολίες των Λιμενικών αρχών Ελλάδας- Τουρκίας, που θα ήταν ένα έμπρακτο βήμα συνδιαχείρισης, όπως παγίως επιδιώκει, ρίχνει στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την φοβισμένη από την έκταση του προσφυγικού κύματος, Ε.Ε το χαρτί του ΝΑΤΟ.
Μέσω της Συμμαχίας, η Τουρκία επιδιώκει την «ντε φάκτο» αναγνώριση ζωτικών αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο, εντός των ορίων του ελληνικού FIR και της ελληνικής ζώνης ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση, (σ.σ: Το Κέντρο Συντονισμού, εδρεύει στον Πειραιά) ακυρώνοντας αυτόχρημα το ρόλο της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στην οποία δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει.
Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι αυτονόητο, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο, μία πιθανή ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα αρμοδιότητας σε ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις στα νερά του Αιγαίου.
Χωρίς να αφήνει αμφιβολία για τις προθέσεις του ο κ. Νταβούτογλου, δήλωσε μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ:
«Αναφορικά με όλα τα ζητήματα της ροής των προσφύγων από τη Συρία, η Τουρκία και η Γερμανία, από κοινού, θα θέσουν στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ το σημείο της ανάληψης δράσης από το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο, θα καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες».
Από την πλευρά της η καγκελάριος σημείωσε ότι «μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος λαμβάνουν χώρα παράνομες μεταναστευτικές ροές. Πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής; Μπορεί να γίνει μία κοινή επέμβαση;» είπε, διευκρινίζοντας ότι οι δύο χώρες θα διερευνήσουν στην προσεχή Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας τις πιθανότητες συνδρομής της Συμμαχίας στο έργο του Frontex, αλλά και στην τουρκική Ακτοφυλακή.
Πηγή: reporter.gr