Το θέμα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δ. Γάκης σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο.
Ο Δημήτρης Γάκης, τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος της διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών (ανάμεσα τους και η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας), για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν πιο έντονα τις ροές προσφύγων και μεταναστών.
Ο κ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και για την επανυποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας και ότι έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν σύντομα τόσο η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση, όσο και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου. Ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Μετά τη επικοινωνία, ο Δημήτρης Γάκης, δήλωσε:
«Η ενημέρωση από τον ΑΝΥΠΕΞ ήταν ουσιαστική και επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανανεωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα στο Ανατολικό Αιγαίο. Διαφαίνεται, ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ να επανεξεταστεί το ζήτημα συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε πολίτες της Τουρκίας. Ένα μέτρο, που έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και εθνική σημασία. Ως πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής και νησιώτης βουλευτής, στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών των νησιών σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, οι προγραμματισμένες ενέργειες στα προξενεία της Τουρκίας και στις πύλες εισόδου στα νησιά, θα πρέπει να συνδυαστούν με δράσεις που να προβάλουν το τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού χωριστά. Με βάση τα ιδιαίτερα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα και με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλευση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα (περιηγητικός, αναρριχητικός, καταδυτικός, οικολογικός, γαστρονομικός, θαλάσσιος, συνεδριακός και πολιτιστικός τουρισμός). Με έργα και δράσεις που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στον τουρισμό και στην οικονομία του Ανατολικού Αιγαίου».