Με την αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του πρώην δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και των συνηγόρων τους κ.κ. Γρηγόρη Μοράρη και Φώτη Κωστόπουλου, εξετάστηκαν χθες οι εφέσεις που υποβλήθηκαν για την ακύρωση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη με σοβαρές κατηγορίες για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013.
Το δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο δεν κάλεσε τον δήμαρχο Ρόδου και πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο, συγκατηγορούμενό τους, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση του Αντεισαγγελέα Εφετών, που χειρίστηκε την υπόθεση.
Οι ανωτέρω, όπως έγραψε η «δημοκρατική», κατηγορούνται για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Ο Εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθούν στην ουσία τους οι εφέσεις ως προς τους λόγους αυτών, περί εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής των ουσιαστικών ποινικών διατάξεων των άρθρων 15, 268 και 306 του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα των αδικημάτων της πλημμύρας δια παραλείψεως και της εκθέσεως και για τους 3 κατηγορούμενους και περί της πλαγίου παράβασης των ανωτέρω διατάξεων ως προς τον κ. Χατζηδιάκο.
Εισηγείται επίσης να κριθούν ως απαράδεκτες οι εφέσεις των κ.κ. Μαχαιρίδη και Κουσουρνά ως προς το σκέλος αυτών περί έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Χθες οι δύο εκ των τριών ανέπτυξαν στο Συμβούλιο Εφετών τους νομικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να στηριχθεί η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο γεγονός ότι ο κ. Μαχαιρίδης, δεν δύναται να έχει αντικειμενική ευθύνη από την στιγμή, που όλες οι αρμοδιότητες που φέρεται να είχε και από αμέλεια δεν εκτέλεσε είχαν εκχωρηθεί στους αντιπεριφερειάρχες κατά την θητεία του με αποφάσεις που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Το παραπεμπτικό βούλευμα μνημονεύει την με αριθ. οικ. 330/10.2.2011 απόφαση του περιφερειάρχη Δωδεκανήσου (ΦΕΚ Β’ 408/16.3.2011), με την οποία μεταβίβασε στους αντιπεριφερειάρχες αρμοδιότητες.
Όπως τονίζει όμως το βούλευμα, εσφαλμένα δέχθηκε ότι εκείνος, ως περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και μετά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, παρέμεινε αρμόδιο όργανο προς συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων για την ενημέρωση των επιμέρους οργάνων της Περιφέρειας και το συντονισμό αυτών κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Ξεκαθαρίζει ότι ειδική αρμοδιότητα ενεργείας δεν είχε για την λήψη των μέτρων πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Μαχαιρίδης επισημαίνει ακόμη ότι το βούλευμα υπέπεσε στο ίδιο ακριβώς σφάλμα με την παραδοχή του, ότι παρέλειψε κι εκείνος, ομού μετά του τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηδιάκου, να προβεί, στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων, και δη, μεταξύ άλλων, δεν προέβη στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων απορροής των υδάτων, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, στην κατασκευή νέας γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και την κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στη μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση είχε πρόσφατα καταστραφεί από πυρκαγιές (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, αυλακώσεις κ.λ.π), με αποτέλεσμα να προκληθεί η πλημμύρα της 22ας Νοεμβρίου 2013.
Επίσης, στο ίδιο ακριβώς νομικό σφάλμα υπέπεσε και με την παραδοχή του, ότι παρέλειψε ομού μετά του αντιπεριφερειάρχη, σχολαστικό έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους, έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων, απομάκρυνση των φερτών υλικών που μπορούσαν να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων, επιτάχυνση εργασιών για ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων. Τονίζει ότι ειδική αρμοδιότητα ενεργείας δεν είχε για τα ανωτέρω.