Ειδήσεις

Τι αποκάλυψε η μονομαχία Τσίπρα – Καμμένου στη Βουλή

Ενα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, μια ταμπέλα σε γραφείο πρώην πρωθυπουργού, κάποια μικρά «πανηγύρια» στο γραφείο του νυν πρωθυπουργού, και η δημόσια ομολογία περί προσλήψεων υπαλλήλων, με ένα εκ των κριτηρίων ότι είχαν «δουλέψει» για να νικήσουν στις εκλογές οι έως πρότινος εταίροι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ορισμένα μόνο από τα αποκαλυπτικά που πρόσφερε η χθεσινή μονομαχία Τσίπρα-Καμμένου στη Βουλή.

Οσα σχετικά ειπώθηκαν, ειδικά με τον τρόπο που ειπώθηκαν, καταδεικνύουν ότι το παρασκήνιο της συγκεκριμένης συγκυβέρνησης έχει πολύ βάθος. Αν, μάλιστα, δεν υπάρξει εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση, τότε το εύρος πιθανών αποκαλύψεων -ειδικά στο δρόμο προς τις κάλπες- είναι δύσκολο να υπολογιστεί.

Οι διαθέσεις των δύο ανδρών, πάντως, έστειλαν σήμα πως πιθανώς αμφότεροι δεν έχουν ιδιαίτερες αναστολές για ενδεχόμενη γενικευμένη σύρραξη: Ισως, ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι τα όσα αναπάντητα από τον πρωθυπουργό θέματα άνοιξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (περί «εξαγοράς» πολιτικών), ή και από τον κ. Π.Καμμένο ζητήματα έθεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας (περί «διαπλοκής»).

Το μήνυμα στο κινητό: Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του έστειλε «μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο ότι χτίζω γέφυρες». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε: «Ούτε γέφυρες, κύριε Πρωθυπουργέ, έχω χτίσει εγώ με τη διαπλοκή και με την Αντιπολίτευση. Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι όσον αφορά τη διαπλοκή, εγώ χτυπήθηκα με αυτήν είκοσι πέντε χρόνια. Και μου λέτε ότι εγώ τα βρήκα; Όχι, κύριε Πρωθυπουργέ. Ούτε τα βρήκα ούτε θα τα βρω».

Η προφορική και δημόσια απάντηση: Δηλώνοντας, μάλιστα, ότι το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος τον ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πέρασε στην αντεπίθεση και άφησε υπαινιγμούς, χαρακτήρα ανάλογου εκείνων που φέρεται ότι είχε διατυπώσει στην περιπετειώδη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τον κ. Ν.Κοτζιά, αλλά αυτή τη φορά ανοίγοντας τη λίστα των πιθανών πρωταγωνιστών σε κάθε άλλο παρά νόμιμες και ηθικές συναλλαγές: «Η διαπλοκή ζει, γιατί εκείνοι οι οποίοι έχουν παραβεί τον όρκο τους, παραμένουν στη θέση τους. Γιατί κάποιοι συνδιαλέγονται», είπε. Ποιούς, άραγε, εννοεί;

Η προειδοποίηση: Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η προειδοποίηση ότι για μια πιθανή μελλοντική σε βάρος του κακόβουλη ενέργεια, την ευθύνη θα φέρει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα και με αφορμή το γεγονός ότι ως πολιτικός που δεν θα θεωρείται πλέον πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (αφού διαλύθηκε με την αποχώρηση Παπαχριστόπουλου) μεταξύ άλλων δεν θα έχει και επαρκή για την ιδιότητά του αστυνομική προστασία: «Εσείς με απειλείτε με την απόσυρση των δικαιωμάτων της ΚΟ ότι θα μείνω απροστάτευτος και χωρίς ασφάλεια. Κι από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει και το ρίσκο του. Όλοι θα ξέρουν, αν κάτι γίνει, το πώς έγινε», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Ο «αχάριστος» και ο «Α.Σαμαράς Νο2»: Στον ιδιότυπο καυτό διάλογο των δύο, αντλήθηκαν «επιχειρήματα» και από την εποχή του πρώην πρωθυπουργού Κων.Μητσοτάκη. Πρώτος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θυμήθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός στο γραφείο του είχε μια ταμπέλα «με τη ρήση του Ηράκλειτου: “Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου”. Ο κ. Τσίπρας ήταν από τα ελάχιστα στα οποία απάντησε ευθέως: θυμήθηκε την ιστορία της στάσης του επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη υπουργού Εξωτερικών Α.Σαμαρά, και είπε απευθυνόμενος στον επί τετραετία συγκυβερνήτη του: «Σας διαβεβαιώνω, θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό να ανατρέψετε την Κυβέρνηση, που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».

Αναπάντητα-ασχολίαστα: Πέραν του προαναφερομένου, υπήρξαν ορισμένες αναφορές του κ. Καμμένου στις οποίες απέφυγε να απαντήσει ή έστω ν’ αναφερθεί ή και να σχολιάσει ο κ. Τσίπρας. Σοβαρότερα όλων είναι όσα καταγράφηκαν σχετικά με τις σχέσεις κάποιων με την διαπλοκή, καθώς επίσης και τα περί εξαγοράς πολιτικών προσώπων: «Εξαγοράζονται από εσάς με υπουργική καρέκλα, για να πετύχετε τους 151», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφερόμενος στα πρώην στελέχη του (Κουντουρά, Κόκκαλης) που είναι μεταξύ των έξι οι οποίοι προσθέτουν την ψήφο τους σε εκείνες των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί η «δεδηλωμένη».

Ο κ. Καμμένος μίλησε επίσης και για κάποιες προφανώς χαρούμενες συναντήσεις τους στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά από συζητήσεις στην Ολομέλεια: «Θυμάστε, κύριε πρωθυπουργέ, όταν πηγαίναμε μετά από τις ομιλίες σε επίπεδο αρχηγών στο γραφείο σας και μιλάγαμε για τις μάχες που κερδίζαμε στη Βουλή; Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας εικόνες από τέτοιες συναντήσεις οι οποίες πέραν των «πανηγυρικών» στιγμών, λογικά θα είχν και άλλα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα.

Ψυχανάλυση: Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε μια κάθε άλλο παρά πολιτικά ορθή προσέγγιση του προσώπου με τη στήριξη του οποίου έγινε και παρέμεινε απί τετραετία πρωθυπουργός: «Aκουσα την ομιλία σας –και δεν θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες, δεν το συνηθίζω» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο.
«Όσον αφορά τα ψυχαναλυτικά, θα το προσπεράσω και αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Οι προσλήψεις: Η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, για την οποία ο κ. Καμμένος θεωρεί υπεύθυνο τον πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ, εκτός όλων των άλλων σημαίνει και πως θα φύγουν εκείνοι οι μετακλητοί υπάλληλοι που βάσει του Κανονισμού της Βουλής δικαιούται μια κοινοβουλευτική Ομάδα και ο πρόεδρός της. Σε μια προσπάθεια να βάλει και κάποια «ανθρώπινη-συγκινησιακή» διάσταση στην ομιλία του ο πρώην συγκυβερνήτης είπε ότι όλοι εκείνοι και εκείνες που θα χάσουν εξ αυτού του λόγου τη δουλειά τους, έβαλαν πλάτη για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γεμίζοντας και τις πλατείες – προφανώς στις συγκεντρώσεις: «Τι έφταιξαν τα παιδιά τα οποία αύριο θα πρέπει να απομακρυνθούν και τα οποία έδωσαν αγώνα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Τι φταίει η Εύα, η Ελένη, ο Ανδρέας, ο Γιώργος, ο Βασίλης, ο Αντώνης να βρεθούν στο δρόμο γιατί αποφασίσατε να μας κάνετε να σιωπήσουμε; Τι φταίνε εκείνοι οι οποίοι, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν μαζί μας στο Σύνταγμα, στην Κλαυθμώνος, στα γραφεία σας στην Κουμουνδούρου, στις επιτυχίες της Κυβέρνησης, στις νίκες στη Βουλή που σήμερα τους λέτε “παίρνετε πόδι, πηγαίνετε στην ανεργία”;», είπε, δίνοντας νέες διαστάσεις στα όσα λέγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση αναφορικά με προσλήψεις βάσει κομματικών κριτηρίων.

πηγή kathimerini.gr

Συντάκτης ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου