Ο καλός καιρός έβγαλε από τα σπίτια τους το σαββατοκύριακο τους Ρόδιους, οι οποίοι γέμισαν το παραλιακό μέτωπο της πόλης, μη έχοντας άλλη επιλογή για διασκέδαση ή για σωματική άσκηση.
Οι περισσότερο τολμηροί μαζί με τον λαμπερό ήλιο απόλαυσαν και το μπάνιο τους στη θάλασσα, εκμεταλλευόμενοι τις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως αποτυπώνεται στο φωτορεπορτάζ της «δημοκρατικής».
Ο συνωστισμός ήταν αναπόφευκτος, παρότι οι περισσότεροι φορούσαν τις μάσκες τους, αν και υπήρχαν αρκετοί που δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας.
Η αναπόφευκτη ψυχολογική κόπωση πλέον, από τον εγκλεισμό, τον ένα χρόνο από την εμφάνιση του κορωνοϊού, την διόγκωση της ανεργίας, τα κλειστά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα περιορισμένα καταγεγραμμένα κρούσματα, οδήγησαν τους Ρόδιους έξω από τα σπίτια τους προκειμένου να κάνουν τη βόλτα τους, να ασκηθούν ή ακόμα και να συναντήσουν φίλους.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες στη «δ», για συνωστισμό στις ανοιχτές για take away καφετέριες και ταχυφαγεία αλλά και σε αρκετά πρακτορεία ΠΡΟ.ΠΟ. τα οποία άνοιξαν πριν από μερικές ημέρες κι ενώ έχουν δοθεί αυστηρές εντολές για τον τρόπο λειτουργίας τους, οι… πελάτες με εφευρετικότητα μετατρέπουν σε καθίσματα τις γλάστρες, τα πεζοδρόμια και τα πεζούλια, αδιαφορώντας για τα τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με ιδιοκτήτες πολλές φορές, όπως καταγγέλθηκε στη «δημοκρατική», να κάνουν τα στραβά μάτια προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους νομοταγείς πολίτες αλλά και μετατρέποντας τα καταστήματά τους σε πιθανά σημεία διασποράς του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την νέα ΚΥΑ, μέσω της οποίας επιχειρείται να μπει τέλος στο φαινόμενο συγκέντρωσης πελατών –για χρόνο πάνω από τον εύλογο- έξω από καταστήματα εστίασης και καφέ, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, είτε είναι πολίτες, είτε επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται πλέον η παραμονή πελατών στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, και προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους καταναλωτές παραμένουν έξω ή μέσα, στήνοντας «πηγαδάκια».
Επίσης προβλέπεται βαρύ πρόστιμο και για την επιχείρηση, το οποίο ανέρχεται έως τις 3.000 ευρώ. Αναλυτικά με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Δευτέρας τροποποιείται το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1, με την προσθήκη της απαγόρευσης παραμονής πελατών στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης.
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’οδόν εξυπηρέτησης (drive – through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Τα τσουχτερά πρόστιμα πάντως, δεν φαίνεται να είναι αρκετά για να συνετιστούν πολλοί από τους οποίους έχουν μετατρέψει σε… ορθάδικα τα καταστήματά τους, με τους πελάτες να είναι όρθιοι με τον καφέ ή το σνακ στο χέρι, την ίδια ώρα που η εστίαση «βουλιάζει» και είναι αμφίβολο πόσα καταστήματα θα ξανανοίξουν μετά το τέλος του εφιάλτη.
Οι καταγγελίες πολιτών προς τη «δ», αφορούν πέρα από συνοικιακά καταστήματα και καταστήματα στο κέντρο της πόλης, με τους ιδιοκτήτες πάντως να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να αναλάβουν ρόλο… αστυνομικού και να κυνηγούν τους πελάτες για να φύγουν μέσα, έξω ή… γύρω από το μαγαζί τους.
Το ίδιο συμβαίνει και σε πρακτορεία ΠΡΟ.ΠΟ όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες, μπορεί μεν να μην υπάρχουν διαθέσιμες καρέκλες, αλλά οι πελάτες συνωστίζονται εντός και εκτός, με αφορμή την κατάθεση δελτίων αλλά και την ανάγκη τους να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα, που να θυμίζει έστω και λίγο την κανονικότητα στην προ κορωνοϊού περίοδο, διακινδυνεύοντας ακόμα και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Φωτογραφίες/χειρισμός drone για τη «δημοκρατική»: Λευτέρης Κούκης.