Οικογένεια με 4 μέλη, από την Γερμανία φτάνει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έχοντας πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί πριν από 8 μήνες, καθώς εμβολιάστηκαν όλοι μαζί. Περνούν εύκολα τον έλεγχο, καθώς από 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο ή test, παρά μόνο με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που πρέπει να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εννεαμήνου από την άφιξη.
Φτάνοντας ωστόσο στο ξενοδοχείο, θα δοκιμάσουν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, καθώς στην reception που θα φτάσουν για να κάνουν check in, θα τους ενημερώσουν ότι δεν μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο που έχουν ήδη πληρώσει, παρά μόνο εάν προσκομίσουν rapid test ή PCR, με έξτρα κόστος 40 ή 188 ευρώ. Και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 48 ώρες…
Αυτή η εικόνα δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο τουρίστας που φτάνει στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της ζώνης Σένγκεν και 33 ακόμη χώρες που έχουν θέσει σε ισχύ το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.
Μάλιστα το θέμα τέθηκε χθες και στην ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, όπου στην ερώτηση “ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο για να καταλάβουμε είναι 9μηνη η διάρκειά του. Αυτό αφορά μόνο την είσοδο στη χώρα ή καλύπτει τους ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα μας για την εστίαση, για τη διασκέδαση και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, για τις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού που στη χώρα μας είναι επτάμηνης διάρκειας”, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ως εξής: “9 μήνες μπαίνεις στη χώρα, στη χώρα κυκλοφορείς με 7 μήνες, είτε είσαι ντόπιος, Έλληνας είτε ξένος”.
Γνωστός ξενοδόχος ερωτηθείς από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” είπε: “Πρόκειται για τον απόλυτο τραγέλαφο. Αφήνουμε τους τουρίστες να μπουν στην χώρα με πιστοποιητικό 9 μηνών και μετά τους λέμε ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά, χωρίς test. Είναι μια αδικαιολόγητη τακτική που θα δημιουργήσει προβλήματα και δεν βλέπω κάποιον από τους υπευθύνους να κάνουν κάτι, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, η σεζόν ξεκινάει μεθαύριο. Αναρωτιέμαι με τι ακριβώς ασχολούνται…”.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της Ένωσης, σύμφωνα με τους οποίους η ισχύς των πιστοποιητικών έχει διάρκεια 270 ημερών (9μήνες) από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τον Covid-19.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν να θεσπίσουν ενιαίες απαιτήσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Από σήμερα, λοιπόν, οι νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τα πιστοποιητικά εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν ως εξής:
-Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στην ΕΕ και χρησιμοποιούνται για ταξίδια σε ολόκληρη την ΕΕ ισχύουν για εννέα μήνες (270 ημέρες).
-Οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου μπορούν να διατηρήσουν το εμβολιασμένο καθεστώς των ατόμων και να χρησιμοποιηθούν για την παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολίων κατά του Covid.
-Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ΕΕ που δεν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας πιστοποιητικό ανάρρωσης ή με πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για Covid.
-Δεν έχει θεσπιστεί όριο στην ισχύ των αναμνηστικών εμβολίων.
Οι ταξιδιώτες θα αναγνωρίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι μόνο για εννέα μήνες μετά το τελευταίο τους εμβόλιο σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νέα πολιτική στοχεύει στη συντονισμένη προσέγγιση για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει εκδώσει 807 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά Covid.
Πηγή money-tourism.gr