Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η εικόνα της Νέας Αγοράς!

Για μια ακόμα τουριστική περίοδο, την πέμπτη κατά σειρά, κατά την οποία μάλιστα αναμένεται πως οι αφίξεις θα πλησιάσουν σε αριθμούς την σεζόν του 2019, οπότε και είχαν αφιχθεί στη Ρόδο 2.343.393 ξένοι τουρίστες χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, η εικόνα του μνημείου της Νέας Αγοράς αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στην καρδιά της πόλης.
Λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, το «κουφάρι» της Νέας Αγοράς που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους χιλιάδες τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους του νησιού, προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις στους επισκέπτες ενός προορισμού που μνημονεύεται ως «κοσμοπολίτικος».
Η εικόνα του μνημείου πέντε ολόκληρα χρόνια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομεινάντων καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στη Νέα Αγορά πόρρω απέχει, από το προφίλ που επιθυμεί να επιδείξει η Ρόδος σε μια περίοδο που η τουριστική ανάκαμψη είναι το κλειδί για την οικονομική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη μετάβαση στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Ηταν το 2017, όταν η «δημοκρατική» απεκάλυπτε την απόφαση του τέως δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, να προχωρήσει στην αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου «πακέτο» με το κτήριο της Νέας Αγοράς, προκαλώντας σάλο.
Εκτοτε, έχουν περάσει πέντε και πλέον χρόνια και οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους επέμεναν ότι επρόκειτο περί σφάλματος που θα μετέτρεπε την Νέα Αγορά σε «κτήριο-φάντασμα». Οπερ και εγένετο.
Η απόφαση του κ. Φ. Χατζηδιάκου, οδήγησε σε μεγάλη κόντρα με τους μισθωτές της Νέας Αγοράς, σε δικαστική εμπλοκή ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίχασε την τοπική κοινωνία και μετέτρεψε ένα εμβληματικό μνημείο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου, σε κτήριο-φάντασμα, βουλιάζοντας στην εγκατάλειψη τα καταστήματα των λίγων, εναπομεινάντων ενοικιαστών που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η παρούσα δημοτική αρχή έχει επενδύσει στην αξιοποίηση του κτηρίου της Νέας Αγοράς, ωστόσο οι κακές συγκυρίες εξαιτίας της πανδημίας και των αναχωμάτων που προέκυψαν, δεν επέτρεψαν να δρομολογηθούν ακόμα οι εργασίες που θα προσδώσουν στο μνημείο την παλιά του αίγλη η οποία μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.
Το εμβληματικό κτήριο, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι παραδομένο στην εγκατάλειψη και στον χρόνο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική τόσο στον περιβάλλοντα χώρο, όπου λειτουργούν λιγοστά πια καταστήματα μετά τις εξώσεις των κακοπληρωτών, όσο και εντός του κτηρίου, όπου στεγάζονται διάφορα γραφεία αλλά και υπηρεσίες του Δήμου.
Η εγκατάλειψη ενός κτηρίου, που θα μπορούσε να αποτελεί την κορωνίδα του εμπορικού κέντρου της πόλης, είναι εμφανής σε κάθε σημείο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους τουρίστες εντυπωσιασμένοι από την αρχιτεκτονική του, επισκέπτονται το συγκρότημα είτε για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους σε ένα από τα εναπομείναντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για να κάνουν τη βόλτα τους.
Ρολά κατεβασμένα και καταστήματα παρατημένα στο χρόνο, συνθέτουν την εικόνα του κτηρίου, που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για το ροδιακό εμπόριο. Ακόμα και τα φροντισμένα και περιποιημένα καταστήματα που λειτουργούν, χάρις στην ευθιξία των ιδιοκτητών τους, «χάνονται» μέσα στη γενικότερη εικόνα της εγκατάλειψης.
Και παρά τις «τυμπανοκρουσίες» του κ. Φ. Χατζηδιάκου στις αλλεπάλληλες συζητήσεις του θέματος σε συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων, πως με την «αξιοποίηση» της Νέας Αγοράς θα αλλάξει η εικόνα του κέντρου της πόλης, επί του παρόντος το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η υποβάθμισή του.
Πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση στην Νέα Αγορά μαρτυρά την εσφαλμένη απόφαση και την λάθος τακτική που ακολουθήθηκε. Η αξιοποίηση δεν προχώρησε ποτέ και πλέον η δημοτική αρχή του κ. Καμπουράκη είναι εκείνη που καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της απόφασης και να αναζητήσει την καλύτερη λύση.
Οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο μνημείο καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να βελτιώσουν την εικόνα του κτηρίου, ωστόσο είναι αδύνατον να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της συντήρησης, μετά και τα δεινά που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Κοινός στόχος δημοτικής αρχής και καταστηματαρχών παραμένει η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς και η ανάδειξη του μνημείου, με το θέμα να απασχολεί τις αμέσως επόμενες ημέρες τις δύο πλευρές σε νέα συνάντηση κατά την οποία -όπως έγραψε η «δ»- θα τεθεί η λειτουργία των καταστημάτων από μηδενική βάση όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου κ. Βασίλης Μανέτας.
Στόχος των καταστηματαρχών είναι να υπογραφούν συμβόλαια δωδεκαετούς διάρκειας με τον Δήμο Ρόδου, καθώς από το 2018 είναι στον «αέρα», ενώ θα συσταθεί κι ένας κανονισμός για τη χρήση των καταστημάτων ώστε να αποτελματωθεί η κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσουν παραλλήλως οι διαδικασίες αξιοποίησης και ανάδειξης του μνημείου στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης που σχεδιάζει η δημοτική αρχή για το κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου