Λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου που φέτος θα ανοίξει τον Μάρτιο, η προετοιμασία των καταστημάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι την τσέπη, πριν ακόμα βάλουν το κλειδί στην πόρτα.
Με τα έξοδα να έχουν πολλαπλασιαστεί και τις τιμές να τραβούν συνεχώς την ανηφόρα, οι εργασίες για την προετοιμασία των καταστημάτων κοστίζουν πολύ ακριβά, ακριβότερα από κάθε προηγούμενη σεζόν.
Τα δομικά, τα αδρανή, τα επισκευαστικά υλικά και όσα αφορούν κατασκευές και ανακαινίσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λέγοντας ότι σε σχέση με πέρυσι το κόστος διπλασιάζοντα ή και τριπλασιάζοντας το κόστος των εργασιών. Τα υλικά έχουν ανατιμηθεί έως και 100% προς τα πάνω, με τα συνεργεία που αναλαμβάνουν την εργασία να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό.
Από την βίδα μέχρι τα έπιπλα και από την τσίχλα μέχρι τον εφοδιασμό ενός εστιατορίου, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη έως και τέσσερις φορές σε σχέση με πέρυσι γι αυτό, και οι εργασίες αλλά και ο εφοδιασμός γίνονται με φειδώ.
Ο βαθμός δυσκολίας πολλαπλασιάζεται ακόμα περισσότερο με δεδομένο το γεγονός πως οι προμηθευτές εδώ και χρόνια έχουν κόψει στην συντριπτική τους πλειονότητα την πίστωση και απαιτούν ρευστό για τα εμπορεύματα το οποίο όμως δεν υπάρχει. Πίστωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δίδεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως όταν οι διαπροσωπικές σχέσεις των δύο μερών επιτρέπουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη όμως είναι η εξαίρεση του κανόνα.
Φέτος, επιχειρήσεις θα βάλουν το κλειδί στην πόρτα χωρίς καμία προηγούμενη εργασία ούτε καν για συντήρηση, καταστήματα θα λειτουργήσουν με περσινό εμπόρευμα και επιχειρήσεις εστίασης θα περιορίσουν το μενού, για να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα. Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που παρά τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης, παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι ακόμα και στη διάρκεια του χειμώνα που για τις εποχικές επιχειρήσεις θεωρείται «νεκρή» περίοδος, οι λογαριασμοί ρεύματος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, προκαλώντας εκτός από πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, και συσσωρευμένα χρέη αφού οι περισσότεροι παραμένουν ανεξόφλητοι, με πολλούς από τους επιχειρηματίες να έρχονται με χρέη ήδη από την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Οι ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους διαδέχονται η μια την άλλη αλλά όσο η ενεργειακή κρίση διαρκεί, η εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μοιάζει με τη Λερναία Υδρα.
Την ίδια ώρα, ακόμα και έναν μήνα πριν από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, πολλά καταστήματα παραμένουν ξενοίκιαστα ακόμα και σε κεντρικά σημεία αλλά και στην πόλη της Ρόδου ενώ δεν είναι λίγα κι εκείνα που διατίθενται προς πώληση αφού ο τετραπλασιασμός τους κόστους ενέργειας καθιστά τις επιχειρήσεις οριακά βιώσιμες.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην εστίαση, όπου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια πριν κρεμάσουν την πινακίδα «πωλείται» όπως να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας, την ποικιλία των προσφερόμενων φαγητών αφού το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ προσπαθούν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα πλυντήρια και τους φούρνους ή να αντικαθιστούν συσκευές όπως τα ψυγεία με μικρότερες μειώνοντας τις ποσότητες των υλικών που συντηρούν.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα που βρίσκει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την οικονομική θηλιά στο λαιμό καθώς μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση δεν άφησε κανένα περιθώριο ανάκαμψης στον κλάδο που δοκιμάστηκε σκληρά στα τελευταία χρόνια.
Ηδη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται τετραπλασιασμός του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς να αγγίζουν τιμές που προκαλούν ίλιγγο στους επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν και ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος των πρώτων υλών το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου λίγο πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, με πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, να καλούνται να λύσουν σπαζοκεφαλιές για το πώς θα τα βγάλουν πέρα κουβαλώντας ήδη χρέη στις πλάτες τους από την περίοδο της πανδημίας
Όπως προκύπτει, πολλοί επιχειρηματίες δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους και των οικογενειών τους ούτε και φέτος και το κοντέρ των οικονομικών υποχρεώσεων και των χρεών, ούτε φέτος προβλέπεται να μηδενίσει.