Ρεπορτάζ

Σοβαρό πρόβλημα με την διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες τρία Πανεπιστήμια της χώρας μας, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω αστοχίας του νόμου – πλαισίου του υπουργείου Παιδείας, που έχει περιπλέξει την κατάσταση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει ομαλά η διαδοχή στις διοικήσεις!
Το ζήτημα που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα, αφού πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου, έχει φτάσει και στη Βουλή με σχετικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις βουλευτών από τις άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα δεν κατάφερε να λύσει ούτε η 101η Σύνοδος των Πρυτάνεων πριν από έναν μήνα, η πρώτη μετά την ψήφιση του νόμου – πλαίσιο (ν. 4957/2022) για την ανώτατη εκπαίδευση, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εκατέρωθεν. H Σύνοδος διαπίστωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου Νόμου σε ό,τι αφορά στις διατάξεις της επιλογής μελών των Συμβουλίων Διοίκησης και συνακόλουθα της ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών. Η συζήτηση ανέδειξε αφενός συγκεκριμένα κενά / ελλείψεις στον Νόμο και αφετέρου τη σκοπιμότητα διευθέτησης των προβλημάτων στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων –αλλά τίποτε παραπάνω.
Αναλυτικότερα, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου τα έξι εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης αδυνατούν να επιλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη.
Η απόλυτη ισοψηφία και η μη υπαναχώρηση κανενός εκ των δύο «στρατοπέδων» που έχουν δημιουργηθεί, έχουν «παγώσει» τη διαδικασία εκλογής πρύτανη.
Οι πληροφορίες που είδαν την δημοσιότητα, αναφέρουν πως είναι ενδεικτικό ότι τα εσωτερικά μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν συνεδριάσει ανεπιτυχώς επτά φορές, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τουλάχιστον 10 και ακόμη περισσότερες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και ενώ το σύνολο των πρυτάνεων ζητά να υπάρξει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, καθώς τα τρία ΑΕΙ κινδυνεύουν να μείνουν «ακέφαλα», αφού η θητεία των πρυτανικών τους αρχών λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνείται να προχωρήσει σε αυτή τη λύση, καθώς έτσι θα ομολογούσε εμμέσως ότι ο νόμος έχει κενά και αστοχίες (!)
Εν τούτοις, ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας εξέδωσε στα τέλη Νοεμβρίου εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία: «Εάν δεν καθίσταται δυνατή η ανάδειξη των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης κατά την πρώτη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών […] η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Εάν και πάλι δεν καταστεί δυνατή η πλήρωση του συνόλου των θέσεων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται όσες φορές απαιτηθεί, έως ότου επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία. Εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία, θεωρείται ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την απαιτούμενη εμπιστοσύνη […] και συνεπώς η διαδικασία καθίσταται άγονη και θα πρέπει να διενεργηθεί από την αρχή». Μάλιστα, τονίζει ότι ο ανώτατος αριθμός που δύναται να επαναληφθεί η ψηφοφορία ορίζεται με τον εσωτερικό κανονισμό τού εκάστοτε ΑΕΙ.
Να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και στις επικείμενες εκλογές τα έξι Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Μετσόβιο, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) των οποίων η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει στις 31/8/2023 και αντιστοίχως, στις εκλογές του 2024 τα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Κρήτης καθώς και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, το ζήτημα είναι πλέον πολύ δύσκολο να λυθεί άμεσα, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι θα χρειαστεί να μείνει σε εκκρεμότητα για… μετά τις εθνικές εκλογές (που μεταφράζεται ότι θα το εξετάσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τον προσεχή Σεπτέμβρη, κι έπειτα!)
Είναι γεγονός πως παραμένει άγνωστο -τόσο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και για τα άλλα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Θεσσαλίας- εάν θα δοθεί παράταση στην θητεία των νυν διοικήσεων μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2023, ή όχι.
Αυτό, σύμφωνα με πανεπιστημιακούς κύκλους που εκφράζουν έντονη ανησυχία, σημαίνει πως είναι εμφανής ο κίνδυνος να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου