«Μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη έβαλε η Βουλή, καθώς υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές», που βάζει φραγμούς στην κάθοδο του νεοναζιστικού μορφώματος.
Την τροπολογία υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στη στάση του, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει το παρών
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει γνωστό πως θα ψηφίσει παρών με δήλωση που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης.
Παίρνοντας το λόγο στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη ρύθμιση που κατέθεσε το κόμμα του και σημείωσε πως η αναφορά της τροπολογίας στο άρθρο 29 του Συντάγματος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος αναγκάζει την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει «παρών».
«Η εμμονή της κυβέρνησης στο άρθρο 29 του Συντάγματος δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη και επιλέγουμε το ‘παρών’», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφώνησε εξαρχής με την κυβερνητική ρύθμιση, σημειώνεται πως «με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».
Τι δήλωσε ο Μάκης Βορίδης
Νωρίτερα τη σύμπραξη όλων των κομμάτων στο να αποτραπεί η είσοδο στην Βουλή εγκληματιών ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ως κώλυμα εκλογικής συμμετοχής σε κόμμα ή συνδυασμό συνεργαζόμενων κομμάτων, οιουδήποτε έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε εγκληματική οργάνωση.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής».
Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν».
«Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».
Ο κ. Βορίδης, είπε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει έρθει το 2021, που την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου και τότε δεν είχατε καμία αντίρρηση». Τότε, πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια κίνητρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αποδίδει; Τότε, δεν είμασταν ακροδεξιοί; Τότε, δεν θέλαμε να υποκλέψουμε τους ψήφους και σήμερα το θέλουμε;».
«Η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική»
Ο υπουργός, ζήτησε «να μιλήσουμε καθαρά» λέγοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική, αλλά γιατί τα φυσικά της πρόσωπα τέλεσαν εγκληματικές πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι, αναγνωρίζει ότι το κίνητρό τους ήταν φασιστικό και ρατσιστικό. Πλην, όμως, αυτό αφορά το ενδιάθετο στοιχείο και το βασικό του αδίκημα είναι το ποινικό τους αδίκημα, της εγκληματικής οργάνωσης».
Επισήμανε ότι αυτό που προστίθεται με την τροπολογία στην υφιστάμενη νομοθεσία μας είναι «η έννοια της πραγματικής ηγεσίας». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία πως η απόδειξη της πραγματικής ηγεσίας είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από τον Άρειο Πάγο, είπε ότι «εάν εγώ αφαιρέσω αυτό το στοιχείο, τότε γίνεται άχρηστη η ρύθμιση ως προς το στόχο της καθώς δεν υπάρχει σήμερα ηγεσία Κασιδιάρη σε αυτό το κόμμα, τυπικά την έχει αλλάξει».
Διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετα τον κίνδυνο που λέτε».