Ρεπορτάζ

Δικογραφία κατ’ αγνώστων για την κλοπή των προσκυνηταρίων από την Φιλέρημο

Κατ’ αγνώστων δραστών είναι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το ΑΤ Ιαλυσού για την κλοπή των 7 προσκυνηταρίων από την Φιλέρημο που βρέθηκαν αφημένα από αθίγγανο δράστη ο οποίος ειδοποίησε για το σημείο που εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή «Αμπέλια» της ΚΑΪΡ.
Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί στο χρονικό διάστημα από 2 έως 3 Φεβρουαρίου 2024, άγνωστοι δράστες από κοινού ενεργούντες με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση, αφαίρεσαν επτά χαλκογραφίες με τα πάθη του Χριστού, οι οποίες ήταν εντοιχισμένες στα κτιστά προσκυνητάρια τα οποία βρίσκονται στο «δρόμο του Γολγοθά» στον αρχαιολογικό λόφο της Φιλερήμου.
Συγκεκριμένα είχαν αφαιρεθεί από το 6ο (VI), 7ο (VII), 8ο (VIII)9o (IX), 10ο (Χ), 11ο (XI), 14ο (XIV) προσκυνητάρι.
Οι πράξεις έγιναν αντιληπτές από τον αρχαιοφύλακα του χώρου την 15:30 ώρα της 3ης Φεβρουαρίου 2024 ο οποίος κατήγγειλε την κλοπή στο ΑΤ Ιαλυσού.
Προέκυψε ακόμη ότι τα ανωτέρω αντικείμενα είναι μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προστατεύονται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 4858/2021 “Κώδικας νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, καθώς είναι τοποθετημένα σε αρχαιολογικό χώρο – αδόμητη ζώνη Α’, και έχουν τοποθετηθεί κατά το χρονικό διάστημα 1926-1928.
Πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2024 στην περιοχή «Αμπέλια Cair» ανευρέθηκαν και περισυλλέχτηκαν οι ανωτέρω επτά χαλκογραφίες με τα πάθη του Χριστού και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ιαλυσού όπου και φυλάσσονται.
Κλήθηκε βυζαντινολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρόδου, η οποία αφού εξέτασε, κατά λόγο αρμοδιότητας, τα κατασχεθέντα αντικείμενα, γνωμάτευσε ότι προστατεύονται και ότι η κατάσταση των εικόνων είναι η εξής:
– Σε όλες διακρίνονται κατά τόπους εγχάρακτες γραμμές οι οποίες πιθανόν προήλθαν κατά την μεταφορά τους όταν αποσπάστηκαν από τα κτιστά προσκυνητάρια
– Στην χαλκογραφία υπ αρ: 6ο (VI) λείπει η τριγωνική απόληξη της εικόνας και υπάρχουν στιγμές – χτυπήματα από μεταλλικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την απόσπαση της. Υπάρχει θραύση (σπάσιμο) μήκους 79 εκατοστών πιθανότατα από παλαιότερη του συμβάντος.
Έγινε εξερεύνηση- φωτογράφιση «δρόμου του Γολγοθά» στον αρχαιολογικό λόφο της Φιλερήμου από αρμόδιο συνεργείο της Σήμανσης και οι σχετικές φωτογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
Οι εικόνες θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Ενεργείται προανάκριση και αναζητούνται οι δράστες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου