Συνεχίζεται ο «χορός» των ρίχτερ στην Σαντορίνη, με τους ειδικούς να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Παράλληλα, σε αναβρασμό βρίσκονται και οι πολίτες καθώς όσοι παρέμειναν στο νησί αλλά κι αυτοί που προσωρινά έφυγαν ελπίζουν ότι ο εφιάλτης που κυκλώνει επικίνδυνα το νησί θα τελειώσει σύντομα χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.
«Μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε ένα σεισμό των 6 ρίχτερ»
Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στην εκμπομπή «TΩΡΑ ΜΑΖΙ» τόνισε αρχικά πως: «όταν φτάσαμε στο 5.2 ρίχτερ είμασταν σε κομβικό σημείο διότι την λογική με βάση το τι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ήτανε να δοθεί ένα μέγεθος της τάξεως του 6 που είναι και το μέγιστο μέγεθος που περιμένουμε από τις διαστάσεις και το χαρακτηριστικό των ρηγμάτων της περιοχής και κυρίως από το ρήγμα της Ανύδρου όπως το έχουμε ονομάσει, το οποίο έχει βυθίσει το βόρειο κομμάτι που είναι μέσα τα ηφαίστεια και το Κολούμπο και τα 22 μικρά. Οι 22 ηφαιστειακοί κώνοι που βρίσκονται μέσα στην τάφρο, προς τα ανατολικά της Αμοργού ή κάποια άλλη εξέλιξη όπως είπαν συνάδελφοι σεισμολόγοι σε επίπεδο σμηνοσειράς που θα σταματούσε εκεί περίπου στο 5,2,5,3 κτλ. Το θέμα είναι ότι εδώ έχουμε μια πάρα πολύ ιδιόμορφη σειρά, μια ιδιόμορφη ακολουθία και όπως είχα πει από την αρχή ο φλοιός εδώ είναι γεμάτος από κάτω, έχουμε το μάγμα που έχει ανέβει και έχει θερμοκρασίες 1.000-1.200 βαθμούς τουλάχιστον και επίσης εκπέμπει αέρια και υγρά σε όλη του την έκβαση, των οποίων μερικά σημεία φαίνονται στην επιφάνεια στο Κολούμπο κυρίως και λιγότερο στην καμένη και στην καλδέρα».
Και συνέχισε ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου «μετά τα 5,2 ρίχτερ έχουμε τώρα πάνω από τρεις μέρες που δεν περάσαμε το 5,2,μείναμε κάτω από αυτό. Πράγμα που δείχνει ότι έχει οριζοντιωθεί η καμπύλη της εξέλιξης των σεισμών και είναι πιθανό να παραμείνουμε σε αυτά τα μεγέθη. Αυτό σημαίνει πρώτον θα πάμε σε μεγάλο διάστημα ακόμα με αυτήν την κατάσταση και δεύτερον ότι μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε ένα σεισμό των 6 ρίχτερ. Αυτό βέβαια δεν ξέρω εγώ κατά πόσο καλό είναι για τον κόσμο γιατί αν γινόταν το εξάρι μέσα σε λίγες μέρες θα είχαμε εκτόνωση. Τώρα θα πάμε σε βδομάδες ίσως και μήνες σε μια κατάσταση, που ελπίζουμε βέβαια να μειώνονται οι σεισμοί χωρίς να περάσουν το όριο του 5,2-5,3 ρίχτερ και προσπαθούμε να καταλάβουμε το φαινόμενο τι ακριβώς σημαίνει. Με βεβαιότητα τα δύο ηφαιστειακά κέντρα είναι ήδη ήσυχα και τα δύο, καμία ένδειξη για ενεργοποίηση αυτό δεν το συζητάμε».
Κλειστά τα σχολεία
Παράλληλα, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε χθες κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Πηγή: ethnos.gr