Την πρεμιέρα της έκανε χθες η «Ελιά», ο συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων (ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ΔΥΝΕΛ κ.ά.), που σκοπεύει να αποτελέσει τον βασικό πόλο της Κεντροαριστεράς στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Τις εργασίες άνοιξαν με ομιλίες τους οι επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων (Ευ. Βενιζέλος, Ι. Βούλγαρης των «58», οι οποίοι συμμετέχουν χωρίς να στηρίζουν οργανωτικά, Α. Λοβέρδος, Ηλ. Μόσιαλος κ.ά.). Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας. Οι εργασίες κορυφώνονται σήμερα με την ομιλία του κ. Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Κομισιόν.
Από τα Δωδεκάνησα παρέστησαν οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Γ. Νικητιάδης, Κ. Σφυρίου, Λ. Πλάτσης, Γ. Πόκιας, Βακ. Δραμουντάνη και Ρένα Διακίδη.
Η Συνδιάσκεψη επισκιάστηκε από την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να απόσχει από αυτήν, κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Βενιζέλο για «αυτοκατάργηση» του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Παρασκευής και ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε την απόφασή του να μην παραστεί στη Συνδιάσκεψη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προφανώς ακυρώνει το όποιο επικοινωνιακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είχε η εκδήλωση, καθώς έρχεται στην επιφάνεια η σοβούσα κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνδιάσκεψης της «Ελιάς». Επισήμανε: «Λυπάμαι για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, αλλά δεν είναι». Εξίσου διακριτή ήταν και η εξής αποστροφή του κ. Βενιζέλου: «Ο καθένας φέρει και μια προσωπική, ιστορική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα προτάγματα της παράταξης και του τόπου». Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε χθες σε ένα κοινό από το οποίο απουσίαζαν πολλά από τα λεγόμενα «παπανδρεϊκά» στελέχη (όπως οι κ. Θ. Μωραΐτης και Φίλ. Σαχινίδης), αλλά και άλλα, προβεβλημένα.
Αιτιολογώντας την απόφασή του να απόσχει από τη Συνδιάσκεψη, ο κ. Παπανδρέου την παραλλήλισε με προσπάθεια αυτοκατάργησης του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί «με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων», αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της προσπάθειας σύμπραξης με τους «58», που, άλλωστε, ουδέποτε ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούσε ενδεδειγμένη ως κίνηση.
Η σύγκρουση των δύο ανδρών προστίθεται στη σειρά προβλημάτων που ήδη έχει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να συγκροτήσει την «Ελιά». Η κατάσταση παραμένει, βεβαίως, προβληματική για όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ τρεκλίζει υπό το βάρος της κυβερνητικής φθοράς και των ενδοκομματικών προβλημάτων, η ΔΗΜΑΡ είναι απούσα και ανακοινώνει τον δικό της «τρίτο πόλο» το βράδυ της Δευτέρας, οι «58» είναι απλοί παρατηρητές, ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστά της «Ελιάς» εμπνέουν ανησυχία για το πραγματικό μέλλον της Κεντροαριστεράς. Την ήδη προβληματική κατάσταση έχει επιδεινώσει η εμφάνιση του κόμματος του κ. Στ. Θεοδωράκη.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η πτώση των ποσοστών λειτουργεί αποθαρρυντικά, καθώς απομένουν 75 μέρες ώς τις ευρωεκλογές και η πόλωση που αναμένουν ότι θα οξυνθεί μετά το Πάσχα (20 Απριλίου) θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το κόμμα της Χαρ. Τρικούπη. Ενα πρόσθετο πρόβλημα για τον κ. Βενιζέλο είναι η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Οι στενοί συνεργάτες του εισηγούνται να κινητοποιηθεί προσωπικά, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους πιο δύσπιστους. Οσοι είχαν στηρίξει τους «58» (Κωνσταντινόπουλος, Χριστοφιλοπούλου κ.ά.) θεωρούν ότι η δυσκολία εξεύρεσης υποψηφίων οφείλεται ακριβώς στην αποτυχία της σύμπραξης. Η διχογνωμία φάνηκε ανάγλυφα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής, όταν η κ. Τόνια Αντωνίου, απευθυνόμενη στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, του είπε ότι δεν μπορεί να δηλώνει πως «το ΠΑΣΟΚ πέθανε», ενώ είναι υπεύθυνος για την «υπονόμευση» της «Ελιάς». Οταν ο κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε να απαντήσει, ο κ. Βενιζέλος διέκοψε τη συνεδρίαση για να μη γενικευθεί η σύγκρουση.