Τις ατέρμονες διαδικασίες που καθορίζουν την επίλυση όλων των αστικών διαφορών, προκαλώντας αφάνταστη ταλαιπωρία στους πολίτες, επιχειρεί να ανατρέψει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αναμορφώνεται πλήρως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Οι ρυθμίσεις του, προϊόν πολύπλευρης επεξεργασίας, θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επομένης εβδομάδας, πριν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφισή του από τη Βουλή με την ειδική διαδικασία των κωδίκων (ψηφίζεται το νομοσχέδιο στο σύνολό του).
Σε 1.050 άρθρα ο νέος Κώδικας προβλέπει αλλαγές στον τρόπο εκδίκασης όλων των αστικών διαφορών, επιβάλλοντας για πρώτη φορά τη γραπτή διαδικασία στις δίκες. Στο εξής, μόλις κατατίθεται μία αγωγή (μισθωτική, για εμπορικές συμβάσεις ή ότι άλλο) οι διάδικοι σε σύντομο χρόνο θα ορίζουν τον τρόπο εκδίκασης της υπόθεσής τους. Αν δηλαδή θα γίνει γραπτά, χωρίς δίκη στο ακροατήριο, με την προσκόμιση όλων των εγγράφων στον δικαστή και των μαρτυρικών καταθέσεων, οι οποίες θα γίνονται ενόρκως ενώπιον συμβολαιογράφου. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρωθεί, ο δικαστής, χωρίς δίκη, και χωρίς τη γάγγραινα των αναβολών, θα εκδίδει απόφαση.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν οι διάδικοι επιθυμούν εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο, θα πρέπει να πείσουν τον δικαστή γι’ αυτό και όταν οριστεί δικάσιμος ο φάκελος της υπόθεσης, ως προς όλα τα άλλα στοιχεία θα πρέπει να είναι έτοιμος. Με το γραπτό σύστημα εκδίκασης των αστικών διαφορών, οι αποφάσεις αναμένεται, όπως ορίζεται δεσμευτικά στον νέο Κώδικα, να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αγωγής. Αγωγές που για διάφορους λόγους «σέρνονται» στα δικαστήρια, αδίκαστες για χρόνια, ορίζεται ως ανώτατο όριο η τριετία, και σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα διαγράφονται και δεν θα δικάζονται ποτέ.
Σύντομες και απλές είναι και οι διαδικασίες που προβλέπει ο νέος Κώδικας για τις αναγκαστικές εκτελέσεις, που ακολουθούν, συνήθως, τις περιουσιακές διαφορές. Το φαινόμενο των δεκάδων αιτήσεων, αναστολών, ανακοπών και λοιπά, που σήμερα καθορίζουν το στάδιο των εκτελέσεων, καταργείται και προβλέπονται μόλις δύο σταθμοί, που μπορούν οι διάδικοι να προσβάλουν οτιδήποτε σχετικά με τους πλειστηριασμούς. Πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού με μία αίτηση, θα αναλύουν όλα τα επιχειρήματά τους, και μία μετά, αν τυχόν έχουν υπάρξει προβλήματα κατά τη διενέργεια του πλειστηριασμού.
Στη λογική ο χρόνος είναι χρήμα και οι διαφορές πρέπει να επιλύονται άμεσα και σύντομα, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας απλοποιεί την εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων, που αποτελούν και τον μεγάλο όγκο των αγωγών στα δικαστήρια. Προβλέπει μια διαδικασία για όλες τις αγωγές που σχετίζονται με διαφορές που προκύπτουν από τη λύση του γάμου, οικονομικές, για επιμέλεια τέκνων και επικοινωνία με τα τέκνα, αλλά και τις διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο της ελεύθερης συμβίωσης.
Μια ενιαία διαδικασία προβλέπεται επίσης για διαφορές που προκύπτουν από μισθώσεις, από παροχή εργασίας και οφειλόμενες αμοιβές, διαφορές από ζημιές σε τροχαία ατυχήματα και πιστωτικούς τίτλους, όπως και για διαφορές που προκύπτουν από δημοσιεύματα του Τύπου και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Συντομεύουν κατά πολύ επίσης οι διαδικασίες για την απόδοση στους ιδιοκτήτες μισθωμένου ακινήτου (απόδοση μισθίου).
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που επιφέρει στην παροχή προσωρινών διαταγών, καθώς ορίζεται ότι αυτές –που προσωρινά ρυθμίζουν μια κατάσταση, όπως για παράδειγμα την παραμονή εργαζομένου στη δουλειά του– θα έχουν περιορισμένη διάρκεια μέχρι να δικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Αν έχει δοθεί προσωρινή διαταγή, τα ασφαλιστικά μέτρα θα δικάζονται μέσα σε 30 ημέρες και δεν θα υπάρχει περίπτωση αναβολής.
Επιπλέον, με σειρά διατάξεων καθιερώνεται σύστημα δικαστικής διαμεσολάβησης, μορφή επίλυσης των διαφορών εκτός ακροατηρίου, ενώ προβλέπεται και σύστημα φιλικής διευθέτησης διαφορών σε σειρά υποθέσεων με μικρό οικονομικό αντικείμενο ή διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες και άλλες γειτονικές διαφορές. Ο νέος Κώδικας αναμένεται, πριν από το Πάσχα, να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου.
Πηγή: Καθημερινή