Παρ’ ότι η τροπολογία για τη διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, που εξελίχθηκε σε φωτογραφική για τη Μυτιλήνη, δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, ούτε τέθηκε από άλλους υπουργούς, ο βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα!
«Μπορεί να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση. Η διάταξη είναι καθαρή και δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι ότι θα δυσαρεστηθούν κάποιοι», δήλωσε σε συνέντευξη και ανέφερε ότι είναι επιτακτική η διαίρεση του Δήμου Λέσβου.
Στο περιθώριο της συνέντευξης τονίστηκε μάλιστα ότι η τροπολογία θα επανακατατεθεί την προσεχή Τρίτη, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ερώτηση αν θέτει κάποιο «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση ή στο ΠΑΣΟΚ ότι αν δεν κατατεθεί η τροπολογία, θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα αποχωρήσει, όπως είχε «διαρρεύσει», απάντησε κατηγορηματικά: «Υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες και σοβαρότερα πολιτικά ζητήματα για να δείξω την πολιτική μου διαφοροποίηση».
Αιχμές, άφησε, για τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, που δεν στήριξε, ως όφειλε, λόγω αρμοδιότητας την τροπολογία, ενώ κατανέμοντας μερτικό ευθύνης σ’ όλα σχεδόν τα κόμματα, έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές» που απέτρεψαν το σπάσιμο του Δήμου.
Θα μπορούσε, όπως είπε, και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει περισσότερο την τροπολογία, όπως θα μπορούσε και η Ν.Δ. που έχει ευθύνη, και ιδιαίτερα ο κ. Μιχελάκης, γιατί μήνες τώρα δεν έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Θύμισε πως ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, είχε ξεκινήσει τον όλο σχεδιασμό, και μάλιστα υπάρχει και η σχετική έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν γίνεται η τοπική οργάνωση Λέσβου να είναι υπέρ και η τοπική οργάνωση Ρόδου να είναι κατά.
Μάλιστα έθεσε το ερώτημα γιατί να μην ψηφιστεί η τροπολογία η οποία είναι ουσιαστική και είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο.
Τελειώνοντας, είπε, την ουσιαστικότερη φράση η οποία δείχνει το πρόβλημα αλλά και τον δρόμο για την ψήφιση της τροπολογίας, ότι «οι βολεμένοι του Καλλικράτη δεν μπορούν να κατανοήσουν τους υπολοίπους».
Εν πάση περιπτώσει το βράδυ της Πέμπτης υπήρχε ελπίδα να ψηφιστεί η τροπολογία μετά από προσθήκη που προέβλεπε ότι προϋπόθεση για τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων ήταν η λήψη απόφασης από το οικείο δημοτικό συμβούλιο.
Μάλιστα ήταν από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, σε εξέλιξη «παζάρι» εάν η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων του συμβουλίου, ή και λιγότερο ενισχυμένη.
Μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει στους κόλπους τού ΠΑΣΟΚ, πηγή ανέφερε ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στην προοπτική να προχωρήσει η διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Τελικά, νωρίς το πρωί της Πέμπτης φάνηκε πως το ΠΑΣΟΚ δε θα είχε αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα περιοριζόταν αυστηρά το θέμα της διαίρεσης στη Λέσβο και δε θα αφορούσε και σε άλλους Δήμους. Μέσα στη μέρα υπήρξαν πολλές εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες, με αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια, ενώ νωρίς το απόγευμα, δεδομένων των πιέσεων που υπήρξαν προς τον κ. Δένδια για το σπάσιμο μιας σειράς Δήμων, επικρατούσε απογοήτευση ότι η τροπολογία δε θα γινόταν δεκτή.
Ο κ Νίκος Δένδιας ανέφερε στην ομιλία του, πως δεν θα αναφερθεί στις τροπολογίες, τις οποίες δεν θα κάνει δεκτές. Ανάμεσά τους ήταν και αυτή του Νίκου Σηφουνάκη για τη διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και την ώρα που μιλούσε επί του θέματος ο τελευταίος ομιλητής, ο κ. Παύλος Βογιατζής, ο οποίος μόνο υπέρ της τροπολογίας δεν τάχθηκε (ζήτησε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο βελτιώσεων του «Καλλικράτη», μιλώντας και για λογικές «Μαυρογιαλούρου»), επικρατούσε η άποψη πως είναι σε ισχύ συμφωνία για το πώς θα γίνει δεκτή η τροπολογία.
Όπως αποκάλυψε, σε δηλώσεις του στο Ράδιο «Επτάνησα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, είχε συναντηθεί προ μερικών εβδομάδων στο περιστύλιο της Βουλής, σε πηγαδάκι, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη.
Ο κ. Κουίκ εκεί ρώτησε και τους δύο τι θα πράξουν τελικά με το χωροταξικό του Καλλικράτη, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο ότι ο ίδιος θέλει ιδιαίτερα να περάσει η διάσπαση των ενιαίων νησιωτικών δήμων αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του.
Τότε, ο κ. Μιχελάκης είπε στον κ. Κουίκ ότι χωρίς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή προεκλογικά τέτοιο νομοσχέδιο, ενώ στην παρότρυνση του βουλευτή των ΑΝΕΛ να το φέρει, έστω μόνο για τη Λέσβο ή και την Κέρκυρα όπου οι φορείς και η τοπική κοινωνία συναινούν όπως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Εσωτερικών, του απάντησε ότι θα το φέρει ή και για τα πέντε επίμαχα νησιά ή για κανένα: “Δεν πρόκειται εγώ να επιτρέψω να μου πουν στη Βουλή ότι κάνω ρουσφέτι στον Αθανασίου και στον Δένδια”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας με την αποκάλυψη του παρασκηνίου, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με το γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγα, σε κοινό τους ταξίδι, για λογαριασμό της Βουλής, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα.
Εκεί, ο κ. Ρήγας του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του χωροταξικού, επειδή αρκετοί βουλευτές αντιδρούν και οι εύθραυστες ισορροπίες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο: “Εκεί κατάλαβα ότι η υπόθεση του σπασίματος των νησιωτικών δήμων αποτελεί οριστικό παρελθόν”.
Ο κ. Κουίκ, έκανε και την εξής δήλωση, σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα των επιβεβλημένων αλλαγών στη χωροταξική διάταξη του Καλλικράτη στα πέντε μεγάλα νησιά:
«Ούτε ο Βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης, ούτε η Νομαρχιακή Λέσβου της ΝΔ μπορούν να παραπλανούν για το θέμα του Καλλικράτη, που δεν προχώρησε ούτε χθες στη Βουλή, όπως ήταν αναμενόμενο.
Ο μεν κ. Σηφουνάκης ισχυρίζεται ψευδώς ότι «όλα εξαρτώνται, πλέον, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, που φυσικά ο ίδιος είναι κάθετα αντίθετος με την σχετική τροπολογία».
Η δε ΝΟΔΕ Λέσβου ανακοινώνει ότι «η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει και ότι γίνεται προσπάθεια ώστε η τροπολογία να ενταχθεί σε άλλο Νομοσχέδιο τις προσεχείς ημέρες».
1. Χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης ενός μνημονιακού Υπουργού, οφείλω να υπενθυμίσω στον Νίκο Σηφουνάκη, ότι ο κ. Μιχελάκης είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι καλλικρατικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και για τα ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ και αφού διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ. Βασικές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις του, όπως έλεγε. Και μάλιστα σε συνάντηση που είχα μαζί του στο ΥΠΕΣ (30.10.2013), με είχε διαβεβαιώσει ότι αν το ΠΑΣΟΚ συναινέσει, τότε θα κατέθετε ΑΜΕΣΑ κανονικό νομοσχέδιο και όχι μία όποια τροπολογία.
2. Βεβαίως και η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, αλλά η ΝΟΔΕ Λέσβου το ξέρει και το αποκρύπτει, ότι δεν θα το περισώσει, έτσι απλά, η ένταξή του σε άλλο νομοσχέδιο, που πρέπει να είναι και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δυστυχώς και ο Νίκος Σηφουνάκης και η ΝΟΔΕ, γνωρίζουν ότι το θέμα μπλοκαρίστηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο, από το ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ επέβαλε στη ΝΔ να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον Καλλικράτη.
Το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν την ευθύτητα να καταγγείλουν δημόσια, καθαρά και ξάστερα, ούτε ο Νίκος Σηφουνάκης, ούτε η ΝΟΔΕ Λέσβου.
Το ΠΑΣΟΚ που καταδικάζει τη Λέσβο, τη Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Κεφαλονιά και τη Σάμο, να εξακολουθούν να βιώνουν τον αυτοδιοικητικό εφιάλτη, που τους επέβαλε ο νόμος του Γιάννη Ραγκούση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Και μην επιχειρήσει ο οιοσδήποτε να με αντικρούσει, διότι απέδειξα ότι γνωρίζω ΟΛΟ το παρασκήνιο, ασχολούμενος προσωπικά και συνεχώς με το θέμα, καθώς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τρέξαμε παντού για να αλλάξει ο Καλλικράτης και στα πέντε νησιά.
Εν κατακλείδι, στην μάχη Sifounakis VS Sifounakis και οι δύο βγαίνουν χαμένοι. Ο ένας θα μείνει εκτεθειμένος στην ιστορία της Λέσβου, που ψήφισε νόμο Ραγκούση και ο άλλος που δεν μπόρεσε να κερδίσει τώρα, τον παλιό κακό καλλικρατικό εαυτό του.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΟΔΕ Λέσβου, ας αντιληφθεί ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», εξακολουθεί να κυβερνά (και όχι απλά να συγκυβερνά) και να σέρνει από τη μύτη τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και τους Υπουργούς του, εκ των οποίων σημαίνων είναι και ο Λέσβιος Χαράλαμπος Αθανασίου. Τον παραπέμπω στις δημόσιες δηλώσεις – υποσχέσεις του για αλλαγές στον Καλλικράτη”.