Την ανάγκη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας επισήμανε ο πρόεδρος ΕΟΤ Δρ. Χρήστος Πάλλης, μιλώντας στο Medical Tourism Forum, με θέμα “Golden Destination: City of Athens & Greece”, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Τιτανια, υπό την αιγίδα του δικτύου των εξειδικευμένων ιατρών Med-Professionals.
Αναλυτικά η ομιλία του κ.Πάλλη:
“Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, ώστε να καταγράψουμε τα προβλήματα και να συζητήσουμε σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουρισμού υγείας και ειδικότερα του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.Η δύναμη του τουρισμού επηρεάζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και παράγει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα συμβάλλοντας καθοριστικά στην εθνική οικονομία. Αποτελεί, δηλαδή, έναν κομβικό παράγοντα προόδου και ευημερίας για όλους.
Το 2014 ο ελληνικός τουρισμός συνεισέφερε 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό, 17,1 δισ. ευρώ ως άμεσο αποτέλεσμα. Η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία μεταξύ 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ (ΙΟΒΕ).
Το στίγμα των δράσεων για το 2015 είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του τουριστικού πλεονάσματος στην ελληνική οικονομία, η κατανομή του τουριστικού ρεύματος σε όλους τους μήνες του έτους, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, η ανάδειξη ειδικών τουριστικών μορφών, η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στις τοπικές κοινωνίες.Με αυτήν την στοχοθεσία, επιδιώκουμε τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος μας, την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις τους.
Με τις ειδικές μορφές τουρισμού πραγματοποιείται η μετάβαση από το μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο, πολυθεματικό, οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό. Ο τουρισμός υγείας είναι ένα μια ειδική μορφή τουρισμού που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μορφή τουρισμού που σχετίζεται με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. 23 εκατ. Ευρωπαίοι μετακινούνται για λόγους υγείαςΟ τουρισμός υγείας κινεί εκατομμύρια τουριστών στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα 23 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μετακινούνται με σκοπό βελτίωση της υγείας τους. Ο τουριστικός αυτός πληθυσμός ταξιδεύει δηλαδή για τη φροντίδα του, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόληψη, η θεραπεία, και η αποκατάσταση. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος της τουριστικής ζήτησης για την εξειδικευμένη αυτή μορφή τουρισμού, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχουμε ως χώρα σ’ αυτό τον τομέα.
Σε συνδυασμό δε, με την εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το απαγορευτικό κόστος των υπηρεσιών υγείας σε άλλες χώρες, καθώς και τα νομικά κωλύματα που περιορίζουν κάποιες ιατρικές πράξεις, όπως π.χ. την εξωσωματική γονιμοποίηση στις καθολικές χώρες, καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό και σε θέματα υγείας.Στο πλαίσιο της ανάδειξης των ειδικών μορφών τουρισμού περισσότερο ειδικά, ο Ιατρικός Τουρισμός μας ενδιαφέρει σημαντικά.
Ο Ιατρικός Τουρισμός είναι μία νέα συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Αναφέρεται στη μετάβαση εκτός και εντός συνόρων ανθρώπων με προβλήματα υγείας προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα που στοχεύει στην πρόληψη, διάγνωση και διατήρηση της υγείας τους.
Περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής των τουριστών υγείας.
Η χώρα μας, διαθέτει πληθώρα παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως είναι το εξαίρετο μεσογειακό της κλίμα, η φημισμένη παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα, τα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και το αναγνωρισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της. Για όλους αυτούς τους λόγους, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για ασθενείς από όλο τον κόσμο, που σήμερα επιλέγουν να περιθάλπονται σε άλλα κέντρα της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Για να καταστεί αυτός ο σχεδιασμός εφικτός, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον χώρο, έτσι ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Το βασικό πρόβλημα που μας απασχολεί σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, εντοπίζεται πρωτίστως σε νομοθετικό επίπεδο. Η απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, δημιουργεί σημαντικές ασάφειες και νομικά κενά γύρω από το θέμα. Ο νόμος 4179/2013 προβλέπει στο άρθρο 20 τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Ιατρικού και Ιαματικού Τουρισμού, ωστόσο απαιτείται η εφαρμογή του με Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, δηλ. Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Υγείας.Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι όροι της διασυνοριακής περίθαλψης και να συγκεκριμενοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση, την πληροφόρηση και την αστική ευθύνη των επισκεπτών μας.
Βεβαίως, σημαντική είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας των ασφαλιστικών ταμείων διαφορετικών χωρών, με σκοπό την κάλυψη του ασθενούς από την ασφάλεια του και στη χώρα που έχει επιλέξει για την περίθαλψη του. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας.
Σαφώς, η πιστοποίηση είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας, όμως η δημιουργία τέτοιων υποδομών απαιτεί ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτό, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό σημείο, στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε. Οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνουν σε υποδομές, σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και προώθηση αυτών των υπηρεσιών είναι υψηλές και το οικονομικό περιβάλλον της χώρας θα πρέπει να επιτρέπει αλλά και να ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εμείς θεσμικά, οφείλουμε να εκπονήσουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα από την αγορά του εξωτερικού, με σκοπό την καταγραφή των δεδομένων που θα επιτρέψουν την άντληση τεχνογνωσίας, και την ανάπτυξη συνεργειών που θα συνδράμουν στην αποτελεσματική προώθησης και προβολή του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση για την επιτυχή δημιουργία και ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, επιτακτική είναι η ανάγκη για ορθολογικό σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση και διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης.Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού της ανάπτυξης του.
Τα στοιχεία αυτά είναι οι τουριστικές υποδομές υποστηρικτικές του ιατρικού τουρισμού αλλά και οι ευρύτερες υποδομές και υπηρεσίες της περιοχής. Ακόμη απαιτείται υπεύθυνος σχεδιασμός μάρκετινγκ, δηλ. προγράμματα επικοινωνίας και προβολής για το εξειδικευμένο πακέτο που μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες της χώρας μας. Και βεβαίως, συνεχής εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που συνδέονται με τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα της υγείας.Εφόσον τηρήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι σχεδιάζουμε ορθολογικά την τουριστική ανάπτυξη της ειδικής μορφής του ιατρικού τουρισμού.
Στη συνέχεια απαιτείται να εμπλουτίζουμε συνεχώς με νέες αξίες το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και πραγματοποιούμε σειρά μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών υπηρεσιών διεθνώς. Σαφώς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου θεματικού τουρισμού μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά μέσω διακρατικών συμφωνιών, αλλά και συμφωνιών μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων.
Για να κατανοήσουμε τη σημασία της αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η προσέλκυση ασθενών, κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και της Κίνας, θα προσφέρει σημαντικό και άμεσο οικονομικό όφελος για τη χώρα, όπως σημαντικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς και με την αξιοποίηση υποδομών και ανθρώπινων πόρων στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.
Έτσι λοιπόν, τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, είναι η εισροή εσόδων για την ελληνική οικονομία, ο εκσυγχρονισμός του τομέα της υγείας, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του city break και η δημιουργία θέσεων εργασίας.Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω τη μεγάλη συμβολή της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού, καθώς είναι πεποίθηση μας ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας θα συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξή του τουρισμού της χώρας μας.”
Σας ευχαριστώ.