Επιστολή στον Περιφερειαρχή Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή την παρέλαση της 7ης Μαρτίου, απέστειλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, στην οποία αναφέρει:
Κύριο Χατζημάρκο Γεώργιο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Κύριε Περιφερειάρχα,
Με ετίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το να με ορίσει να τον αντικαταστήσω στις εκδηλώσεις της Επετείου της Ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα στις 7 Μαρτίου τον οποίο εσείς καλέσατε. Κατά τη γνώμη μου, το να καλείται σε μια εθνική επέτειο ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος χωρίς να του γνωστοποιηθεί ότι πρέπει, εάν επιθυμεί, να καταθέσει στεφάνι ή να του παρέχετε μια καρέκλα για να καθίσει ο ίδιος ή ο οποιοσδήποτε τον αντικαθιστά είναι καθαρά θέμα ευγένειας και πολιτισμού του Περιφερειάρχη που τον καλεί.
Ο Περιφερειάρχης δεν είναι οικοδεσπότης που προσκαλεί όποιον επιθυμεί και τον τιμά κατά την κρίση του τοποθετώντας τον σε όποια σειρά αυτός κρίνει. Ο Περιφερειάρχης είναι ο επιτετραμμένος να εφαρμόσει το ισχύον πρωτόκολλο επισήμων προσκεκλημένων ΦΕΚ 1488/2006 (αρ. 52749).
Η εσκεμμένη και σκόπιμη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνιστά παράβαση καθήκοντος και έχει συνέπειες.
Για πρώτη φορά από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947, παραβιάστηκε το πρωτόκολλο και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του Νομού πίσω από τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους, τους προέδρους συμβουλίων, στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μοναδικό βουλευτή που καθόταν πίσω από την πρώτη σειρά των επισήμων, τον εκάλεσε και τον έφερε δίπλα του στην πρώτη σειρά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κύριε Περιφερειάρχα, δεν πρόκειται για τα πρόσωπα των 5 συγκεκριμένων βουλευτών τα οποία θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να τιμηθούν αλλά για το θεσμό του Βουλευτή ο οποίος εκπροσωπεί τον λαό απευθείας στη Βουλή των Ελλήνων.
Και επειδή ίσως δεν γνωρίζετε όσα ένας απλός πολίτης γνωρίζει, σας πληροφορώ ότι:
* Ο Βουλευτής είναι εκείνος ο οποίος ψηφίζει ή αλλάζει το ψηφισθέν Σύνταγμα και φυσικά είναι ο Νομοθέτης της χώρας.
* Είναι εκείνος ο οποίος εκλέγει ή δεν εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Είναι εκείνος ο οποίος στηρίζει ή ανατρέπει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
* Αντιθέτως, τον Βουλευτή δεν μπορεί ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο Αρχηγός του Κόμματός του να τον θέσει εκτός του αξιώματός του και της Βουλής.
* Ο Βουλευτής, ακόμα και έγκλειστος στις φυλακές (π.χ. Χρυσή Αυγή) δεν χάνει το αξίωμά του και καλείται στη Βουλή να ψηφίσει ή να καταψηφίσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δηλαδή ελέγχει τους πάντες και, φυσικά, και τον Περιφερειάρχη, γιατί απλούστατα ταυτίζεται με τον ίδιο τον λαό τον οποίο εκπροσωπεί απευθείας. Η απαξίωση του Βουλευτή είναι απαξίωση του λαού και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για αυτό και όσοι βρίζουν ανώνυμα τους 300 της Βουλής, συλλήβδην και χωρίς καμία εξαίρεση, είναι οι εχθροί του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Κατά συνέπεια, με την πράξη σας -δηλαδή την προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του Βουλευτή στην Εθνική μας Επέτειο- θα ερωτηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στον οποίον υπάγεστε κατά πόσον η πράξη αυτή συνιστά παράβαση καθήκοντος και τι πρέπει να πράξει για να σας υποχρεώσει να εφαρμόσετε το Πρωτόκολλο.
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Υ.Γ. Όσον αφορά την κατάθεση στεφάνου, μέχρι την οικονομική κρίση τα στεφάνια ετοίμαζε η Νομαρχία. Από την περίοδο της κρίσης, η Νομαρχία συνεννοείτο με τα κόμματα ή τα γραφεία των βουλευτών προκειμένου να
καταθέσουν -εάν ήθελαν- στεφάνι, επιβαρυνόμενοι αναλόγως. Στην περίπτωση της πρόσφατης Εθνικής μας Επετείου ούτε αυτό επράξατε και εκθέσατε ακόμα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο είχατε καλέσει ως αρχηγό κόμματος. Αυτά, για να γνωρίζει ο κόσμος καλύτερα αυτούς που επιλέγει.