Ειδήσεις

Η πρώτη επιστημονική μελέτη για τη σπογγαλιεία στην Κάλυμνο

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, σε αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Σπογγαλιευτική δραστηριότητα και κοινωνική συγκρότηση στο νησί της Καλύμνου», της αείμνηστης συμπατριώτισσας μας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Μάιο του 2011, Ευδοκίας Ολυμπίτου. Το βιβλίο εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προ ολίγων μηνών.

Στην παρουσίαση έδωσαν το παρόν, εκτός από την οικογένεια και τους συναδέλφους της συγγραφέως και πολλοί συμπατριώτες, Καλύμνιοι και Δωδεκανήσιοι, όλοι παρακινημένοι από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της παρουσίασης: παρουσιαζόταν ένα βιβλίο, με απούσα τη συγγραφέα, που δεν πρόλαβε… Εκδόθηκε με την επιμέλεια των στενών συνεργατών της, που έζησαν και γνώρισαν από κοντά την, κατά τις μαρτυρίες τους, εξαιρετική επιστήμονα, άνθρωπο και Καλυμνιά από τον πατέρα της Φίλιππο, Ευδοκία Ολυμπίτου. Κι’ ακόμα επρόκειτο για ένα βιβλίο, την πρώτη, στην καλύμνικη βιβλιογραφία, επιστημονική μελέτη για τη σπογγαλιεία στην Κάλυμνο, που διαπερνά δύο αιώνες(19ος-20ος).

Η παρουσίαση έγινε από τις κυρίες Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγή-τρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μιου Κρήτης και την Τζελίνα Χαρλαύτη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιώς. Συντόνιζε ο ιστορικός Δημήτρης Δημητρόπουλος.

Η ανάλυση του βιβλίου ήταν λεπτομερής και πολυεπίπεδη και ακούστηκαν κριτικές εγκωμιαστικές για τη μέθοδο, την προσέγγιση, την ορ-γάνωση, το χειρισμό και την παρουσίαση του υλικού από τη συγγραφέα.
Καθώς εξελισσόταν η παρουσίαση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα προσήλωσης και συγκίνησης θα έλεγα, είχα την αίσθηση ότι δε θα συμβαίνει συχνά, τόσοι πολλοί ακροατές να είναι βιωματικοί γνώστες αλλά και συναισθηματικά εμπλεγμένοι με το περιεχόμενο ενός παρουσιαζόμε-νου βιβλίου.

Διάλεξα να τελειώσω το σημείωμα αυτό της παρουσίασης, με δύο παραγράφους του βιβλίου: Η μία από σημείωμα της εκδοτικής ομάδας (σελ.14 ) και η άλλη από την εισαγωγή του βιβλίου, της ίδιας της συγγραφέως Ευδοκίας Ολυμπίτου, (σελ.28). Μας χρειάζονται νομίζω για την ενίσχυση της πρόσφατης ιστορικής μας μνήμης και την ανάδειξη της συμβολής του Δημοτικού Αρχείου Καλύμνου στη συγγραφή του βι βλίου αυτού:

1.«Να σημειωθεί ότι όλες οι παραπομπές στο Δημοτικό Αρχείο Καλύ-μνου ακολουθούν την ταξινόμηση που είχε πραγματοποιηθεί από την ίδια τη συγγραφέα και ομάδα φοιτητών της (ο σχετικός κατάλογος έχει κατατεθεί στον Δήμο Καλύμνου). Στη φάση ολοκλήρωσης της εκδο-τικής προετοιμασίας πληροφορηθήκαμε ότι με τοπική πρωτοβουλία, επιχειρήθηκε νέα ταξινόμηση του αρχείου, η οποία ενδεχομένως να έχει επιφέρει αλλαγές στην αρίθμηση κάποιων φακέλων. Ελπίζουμε ότι με τη δημοσιοποίηση της μελέτης αυτής, που συμβάλλει καθοριστικά στην ι στορία της καλυμνιακής σπογγαλιείας, ο Δήμος Καλύμνου θα μεριμνήσει ώστε να συνταχθεί ένας πίνακας αντιστοιχιών που θα επιτρέπει την ταύτιση της παλαιάς και της νέας αρίθμησης των φακέλων του αρχειακού υλικού».
Η εκδοτική ομάδα

2.«Η μελέτη του δημοτικού αρχείου της Καλύμνου υπήρξε πολυετής και κοπιαστική. Σημαντική, ωστόσο, για την εξοικείωση μου με την οργανωτική δομή των τοπικών διοικήσεων και των αντίστοιχων αρχειακών καταλοίπων τους, ήταν η καταλογογράφηση και ταξινόμησή του που έγινε λίγο αργότερα με δική μου ευθύνη και την πολύτιμη συνδρομή πέντε,τελειοφοίτων τότε, φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Νίκου Αλεβυζάκη (2005, 2006), της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου (2005,2006), του Αριστείδη Αμάραντου (2005), του Γιώργου Παγωνάκη (2005) και της Ελένης Ρένεση (2005)»…
Ευδοκία Ολυμπίτου

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου