Στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος έχουν διαβιβαστεί, από την Τράπεζα της Ελλάδας, στοιχεία για ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ερευνάται αν αυτοί που τους χορηγήθηκαν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές.
Όπως αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από αίτημα που είχε απευθύνει στην ΤτΕ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, όταν κινούμενος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη διαφάνεια, ζήτησε να πληροφορηθεί ποιοι πήραν τα δάνεια αυτά, ποιοι τα χορήγησαν, με ποιες εγγυήσεις, σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονταν τότε και σε ποια σήμερα και ζητούσε επίσης να διερευνηθεί αν εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που διερευνώνται από τις Αρχές (λίστες Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, λίστα με τις off shore κλπ).
Μετά και από δηλώσεις του κ. Σούρλα για απειλές σε βάρος του αλλά και Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπίστωση τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων, το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος είχε απευθύνει σχετικό έγγραφο στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τώρα όπως γίνεται γνωστό από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα στοιχεία απεστάλησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν δοθεί προς επεξεργασία στον Επιστημονικό Συνεργάτη του Γραφείου του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος με την οποία ζητούσε από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερωθεί για την τύχη των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας του Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, των ακινήτων του Λονδίνου κλπ.
Η λίστα Λαγκάρντ
Σχετικά με την πορεία των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου με το οποίο γίνεται γνωστό ότι από το ΣΔΟΕ έχουν υποβληθεί 32 εκθέσεις ελέγχου που αφορούν πρόσωπα αναφερόμενα στην εν λόγω λίστα των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης ότι έχουν υποβληθεί και 163 ηλεκτρονικά αρχεία, αναφερομένων στην ίδια λίστα φυσικών και νομικών προσώπων. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εκδοθεί ταυτάριθμες κατεπείγουσες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ολοκληρωθεί οι 30 ενώ οι λοιπές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Μάιο του 2015.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ