Πολιτική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αναμένει η Κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup, δηλώνει ανοιχτή σε νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις και εμπλουτίζει τη λίστα Βαρουφάκη με μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, άμεσης εισπραξιμότητας.
Ειδικότερα, στο μέτρο που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την «κλήρωση» τυχερών αποδείξεων ως κίνητρο για τη συλλογή τους επιστρέφει η κυβέρνηση μετά το διεθνή θόρυβο για την πρόσληψη φοιτητών, νοικοκυρών και τουριστών που θα λειτουργούσαν ως κρυφοί φοροελεγεκτές. Ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης για απόκρυψη εισοδήματος στο παρελθόν και αντιμετώπιση των τριγωνικών συναλλαγών είναι οι άλλες δυο μεταρρυθμίσεις που βάζει στο τραπέζι με τους εταίρους η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν «τρεις νέες μεταρρυθμίσεις»:
1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Ουσιαστικά, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα έχουν τη δυνατότητα προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος και να γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις.
2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων μέσω κλήρωσης τυχερών αποδείξεων το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ (επί υπουργίας Γκ. Χαρδούβελη) και περιλαμβανόταν στο σχετικό email που είχε αποσταλεί το Δεκέμβριο από την τότε ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ερωτηματικό παραμένει εάν έχει εγκαταλειφθεί πρόθεση του Γ. Βαρουφάκη να δημιουργήσει Σώμα κρυφών φοροελεγκτών από νοικοκυρές, τουρίστες και φοιτητές.
Μαξίμου: Τι περιμένουμε από το Eurogroup
Αναλυτικά, το ανεπίσημο σημείωμα του Μαξίμου αναφέρει:
1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.
2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
4. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
2. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
3. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Νωρίτερα, σε άρθρο με τίτλο “Σενάρια αποφυγής ατυχήματος, εκλογών και άλλων δαιμονίων” το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
“Τα τελευταία εικοσιετράωρα, το σκηνικό της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών κλιμακώνεται, με κύριο αποδέκτη -εμφανώς-το Βερολίνο.
Τα μηνύματα που έστειλε σύσσωμη η Κυβέρνηση, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα, προς τους πιστωτές, είναι προδήλως επιθετικά ενώ το ήδη ναρκοθετημένο κλίμα πυροδότησε και η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη περί «δημοψηφίσματος ή εκλογών». Το περιεχόμενο της οποίας πάντως διέψευσε εν χορώ, κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών.
Πάρα ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το κλίμα στην Κυβέρνηση για το κρίσιμο σημερινό Eurogroup δεν είναι τόσο βαρύ όσο αποτυπώνεται στις «εμπόλεμες» δηλώσεις των στελεχών της.
Πηγή:capital.gr