Ειδήσεις

Στο τραπέζι της ΕΕ η ελάφρυνση χρέους εν μέσω των ενστάσεων Σόιμπλε

Οι προσδοκίες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους “προσέκρουσαν” σε γερμανικό “τείχος”, εν όψει, μάλιστα, και της επιστροφής των πιστωτών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει τον “δρόμο” για τις συζητήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής του χρέους.
Λίγο μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble διεμήνυσε πως δεν “βλέπει” τον λόγο να αναληφθεί επείγουσα δράση αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ίδιος παρατήρησε πως το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό για να δικαιολογήσει μία χαλάρωση των όρων δανεισμού τώρα. Όπως επεσήμανε, στο επίκεντρο πρέπει να τεθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να πει: “Τώρα που έχουμε ελάφρυνση του χρέους, δεν κάνουμε τίποτα”.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στήριξη υπέρ της λήψης μέτρων για το ελληνικό χρέος, ειδικότερα, όπως είπε, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και την επανέναρξη των συνομιλιών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
“Ποτέ dεν έχω ξαναδεί τέτοιου βαθμού συμφωνία στο εάν το χρέος πρέπει να διευθετηθεί”, είπε, συνεχίζοντας: “Το θέμα του χρέους είναι τώρα στο τραπέζι, για να μην κρατάμε την Ελλάδα υπό πίεση για πάντα”.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, δήλωσε πως το ΔΝΤ συγκλίνει με την Κομισιόν στο θέμα των προαπαιτουμένων για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, ο ίδιος σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να τεθεί επί τάπητος το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα δεν θα τεθεί στο τραπέζι πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Sapin ανέφερε πως η Ευρωζώνη διαθέτει ποικίλες επιλογές που δεν προσκρούουν στις “κόκκινες γραμμές” των άλλων χωρών, σημειώνοντας πως “πρέπει και μπορούμε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν κουρέματα”. “Είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς, αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχει “ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών, με τις οποίες μπορούμε να πειραματιστούμε”.
Πάντως, ο Schaeuble επέμεινε πως οι προοπτικές των ταμειακών ροών στην Ελλάδα δεν δικαιολογούν ηπιότερους όρους στο εγγύς μέλλον.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου