Ειδήσεις

Στη δημοσιότητα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Λαϊκή Τράπεζα – “Ακάλυπτο” εμφανίζεται το δάνειο του πρώην Δήμου Ροδίων!

Αίσθηση προκάλεσε στο νησί της Ρόδου, η δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα koutipandoras.gr και το περιοδικό Hot Doc, του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, λίστας δανείων, που χορηγήθηκαν επί των ημερών του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, πρώην Marfin, τα οποία σύμφωνα με έκθεση της Price Waterhouse Cooper, δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.
Στην λίστα παρατίθενται ονόματα και ποσά δανείων επωνύμων, του επιχειρηματικού και εκδοτικού χώρου, ακόμη και της Μονής Βατοπεδίου και ουσιαστικά χαρακτηρίζονται ως «κόκκινα».
Εκτός από ένα Ροδίτη επιχειρηματία, που περιλαμβάνεται στη λίστα, που δημοσιοποιήθηκε, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε, θεωρείται ως «ακάλυπτο» δάνειο ύψους 40.162.404 ευρώ, που συνήφθη επί των ημερών πρώην δημάρχου Ροδίων με την τράπεζα.
Ουσιαστικά είχαν συγκεντρωθεί, μετά από διαγωνισμό, όλα τα δάνεια που είχε λάβει ο πρώην Δήμος Ροδίων, σε μια τράπεζα και σύμφωνα με την έκθεση η αξία της εξασφάλισης του συγκεκριμένου δανείου είναι μόλις 28.000 ευρώ, το έλλειμμα στις εξασφαλίσεις 40.134.038 ευρώ ενώ υφίσταται και το σχόλιο από πλευράς της εταιρείας των Ορκωτών Λογιστών, ότι «η ζημιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη αφού το Ελληνικό Κράτος και οι Δήμοι δεν είχαν/έχουν δυνατότητα αποπληρωμής».
Η συγκεκριμένη παρατήρηση αλλά και το γεγονός ότι το δάνειο του πρώην Δήμου Ροδίων συγκαταλέγεται μεταξύ των εμφανιζόμενων ως «κόκκινων δανείων» της τράπεζας, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στους κόλπους της δημοτικής αρχής.
Αρμόδιοι επί των οικονομικών, τονίζουν συγκεκριμένα ότι το δάνειο όχι μόνο εξυπηρετείται αλλά είναι και εξασφαλισμένο. Προς διασφάλισή του έχουν, όπως επισημάνθηκε, χορηγηθεί ως εγγυήσεις τα έσοδα του Δήμου Ρόδου από επιχορηγήσεις και τέλη ενώ υπενθυμίζουν, πως η τράπεζα επί των ημερών της δημαρχίας του κ. Κουσουρνά, είχε μάλιστα ζητήσει την διεύρυνση της συνεργασίας της με τον Δήμο Ρόδου.
Το υπόλοιπο των δανείων που είχαν συνάψει οι Δήμοι Ροδίων και Αρχαγγέλου αλλά και η ΔΕΥΑ Πεταλούδων, ανερχόταν τον Απρίλιο του 2011 στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Όπως επισημάνθηκε, το υπόλοιπο ανέρχεται στο ποσό των 50.000.000 ευρώ.
Ο τότε αντιδήμαρχος επί των οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Νίκος Τσουκαλάς, είχε δηλώσει μάλιστα ότι το επιτόκιο και οι όροι του δανείου ήταν πολύ ευνοϊκοί και προς το συμφέρον του Δήμου βάσει των επιτοκίων που ίσχυαν τότε. Είχε τονίσει μάλιστα ότι εξεταζόταν η επιμήκυνση του δανείου, για 25 χρόνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξόφληση του.
Θυμίζουμε με την ευκαιρία ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, με την ιδιότητά του ως γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ και του επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ, είχε ζητήσει τον Ιανουάριο του 2011, όλα τα στοιχεία των επίμαχων δανειακών συμβάσεων, όταν πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σχέση της Μονής Βατοπαιδίου με την Τράπεζα Marfin.
«Στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, αναφέρεται ότι η Μονή Βατοπαιδίου έλαβε δάνειο ύψους 156,9 εκατ. ευρώ, χωρίς εγγυήσεις, από τη Marfin και διαφαίνεται εμπλοκή της Marfin στην γενικότερη “αξιοποίηση” της ακίνητης περιουσίας της Μονής» ανέφερε στο αίτημα του και είχε ζητήσει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος και προκειμένου να διερευνήσουμε τον ρόλο και τον τρόπο δράσης της ανωτέρω τράπεζας στην οικονομική και πολιτική ζωή και της Ρόδου να του δοθούν, όλες οι συμβάσεις και οι συμφωνίες, με όλα τα προσαρτήματα και/ή παρελκόμενα τους, που υπεγράφησαν με την Τράπεζα Marfin.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση μάλιστα είχε γίνει αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων του κ. Γάκη με τον κ. Χατζηευθυμίου.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Γάκης, αφού μελέτησε τα στοιχεία, που του είχαν δοθεί, υποστήριξε ότι η υπό τον κ. Χατζηευθυμίου, δημοτική αρχή, με τις συμβάσεις που υπέγραψε… «έφερε την «τρόικα» μέσα στο Δήμο, αφού οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να περνάει από την έγκριση της τράπεζας Marfin που παρακρατά χρήματα από το Δημοτικό Φόρο για την αποπληρωμή του δανείου», προσθέτοντας πως ακόμη και για την εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Ρόδου θα πρέπει να υπάρχει, η έγκριση της συγκεκριμένης τράπεζας.
«Παρατηρούμε επίσης ότι το επιτόκιο του δανείου δεν είναι 1,8% αλλά 4,5% ενώ ο δήμος Ρόδου, κινδυνεύει με κατασχέσεις αν τα χρήματα που δίνει στην τράπεζα από το Δημοτικό Φόρο και τη ΣΑΤΑ δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του δανείου», υπογράμμισε τότε ο κ. Γάκης.
Στο μεταξύ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα μεταφερθεί η υπόθεση που ανέκυψε μετά την αναφορά της Εισαγγελέως κ. Γεωργίας Τσατάνη, που αρχειοθέτησε την υπόθεση Βγενόπουλου, προς τον Άρειο Πάγο περί εξωθεσμικής παρέμβασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ηδη, η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Βουλή.
Σε αυτή προστέθηκε και η επιστολή του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που στην ουσία αποτελεί απάντηση στις καταγγελίες της κ. Τσατάνη.
Στην υπόθεση επανήλθε και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «ελέγχεται πλέον για την διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων» και κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για «επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της “φίλης” Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. Ευρώ!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου