Τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ’ καθώς και τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών ομολογιών (Αρμενικής και Ρωμαιοκαθολικής) που είναι συναρμόδιες και έδωσαν την αρωγή τους για το έργο της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, βράβευσε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατηδιάκος –με την ευκαιρία του εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα.
Στην σεμνή και λιτή τελετή, που πραματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου, παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, η πρόεδρος του Πασόκ κα Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασόκ (και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων) κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρης Γάκης, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Marwan Emile Toubassi, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Ρόδο κα Αλίκη Μοσχή, ο ναυτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου, ο εκπροσωπών τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α..
Ο χαιρετισμός
του δημάρχου
Χαιρετίζοντας τον Πατριάρχη, ο δήμαρχος Ρόδου υπογράμμισε τα εξής:
«Μακαριότατε, είναι ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τη Νήσο Ρόδο ότι σήμερα 7η Μαρτίου του 2017, 70ή επέτειο της Ενσωμάτωσης, τιμάτε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις και λαμπρύνετε με την παρουσία σας, την επιμνημόσυνη δέηση και την Δοξολογία που τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Η Ρόδος σας υποδέχεται σήμερα με αισθήματα απεριόριστης αγάπης, ευγνωμοσύνης, χαράς και συγκίνησης. Στην ιστορική τούτη επετειακή ημέρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία των εκπροσώπων των χριστιανικών ομολογιών της κοινότητας στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα, ήταν επίσης εξέχουσας σημασίας η παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα σε μια τελετή που έγινε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου –παρουσία του ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου- από την συμπατριώτισσά μας, Ροδίτισσα καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου, του ιερότερου μνημείου και προσκυνήματος της χριστιανοσύνης μέσα στο οποίο φιλοξενήθηκε και ανέστη ο Χριστός.
Σεβαστοί ιεράρχες
Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: Η Ρόδος υπήρξε πάντα ένα σταυροδρόμι διαλόγου για τον Χριστιανισμό στον δρόμο για τους Αγίους Τόπους, προωθώντας τα πολύτιμα θρησκευτικά μηνύματα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Σήμερα, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία σας στο νησί μας. Η προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την φτώχεια, την συμφιλίωση, την ανάπτυξη, την διεθνή δικαιοσύνη, την βιοηθική, τον διάλογο και την ειρήνη, ο σεβασμός σας προς τον συνάνθρωπο, η συμβολή σας στην προστασία των αδυνάτων, η Πατρική σας αγάπη, πραγματώνουν και μαρτυρούν την κοινωνική διάσταση του Χριστιανισμού. Για να προλάβουμε συγκρούσεις και βιαιτότητες είναι απολύτως αναγκαίο να βιώνεται η ειρήνη ως βαθιά αξία, μέσα σε κάθε άνθρωπο».
Ο δήμαρχος, πρόσφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ’ πιστό αντίγραφο του Κλειδιού της Πόλης της Ρόδου, που δόθηκε από τον τότε δήμαρχο Ρόδου Γαβριήλ Χαρίτο στον τότε πολιτειακό άρχοντα, Βασιλέα Παύλο στις 7 Μαρτίου του 1948 -ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος
Στην τοποθέτησή του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος –ευχαριστώντας, είπε: «Η Ρόδος έχει συνδεθεί πλέον με ιδιαίτερους δεσμούς με τους Αγίους Τόπους και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πανάγιο Τάφο. Για εμάς αυτές οι ημέρες και ειδικότερα η σημερινή, είναι ιδιαιτέρως συγκινητική διότι μας εδόθη η ευκαιρία να γίνει εδώ η παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι ο Πανάγιος Τάφος είναι αυτός ο οποίος έχει πράγματι, χαρακτήρα πανανθρώπινο και οικουμενικό. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Νήσος Ρόδος. Σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία των εκπροσώπων των άλλων μεγάλων εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων (του Τάγματος του Φραγκισκανών, του Αρμενικού Πατριαρχείου). Εκ βάθους καρδίας θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι χαιρόμεθα ιδιαιτέρως που βρισκόμαστε εδώ».
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, ενώ στον δήμαρχο προσφέρθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και ιδιαίτερης αξίας αντίγραφο της Γέννησης του Θεανθρώπου, που είναι φιλοτεχνημένο από φίλντισι και όστακο.