Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης από τη Ρόδο: «Θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις»

Η δημόσια Υγεία, τα προβλήματα που αφορούν στην περιφέρεια της χώρας, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τοπικούς φορείς στη Ρόδο, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του σε Ρόδο και Σύμη.
«Το Ε.Σ.Υ.», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει φτάσει στα όριά του. Σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια, έχοντας υπόψη άλλες απαιτήσεις και άλλες ανάγκες. Η χώρα πάσχει στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και ασκείται μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ένα φίλτρο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας το οποίο έχουν χωρίς να φτάσουν κατ’ ανάγκη μέχρι το νοσοκομείο».
Για τις υπερβολικά υψηλές εισφορές και την υπερφορολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σήμερα, το άθροισμα των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έχει καταστήσει απαγορευτική την εργασία και την επιχειρηματική επιτυχία. Όσο πιο επιτυχημένος είσαι, τόσο περισσότερο τιμωρείσαι. Αυτό ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ισχύει για όλους τους επαγγελματίες».
«Φορολογούμε», συμπλήρωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «μέχρις εξάντλησης, τη μεσαία τάξη, την παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεονάσματα και να τα μοιράσουμε μετά με τη μορφή επιδομάτων σε αυτούς που θεωρούμε εκλογική πελατεία. Αυτή ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι μια λάθος πολιτική, διότι δεν μπορείς ποτέ να δίνεις προτεραιότητα στην αναδιανομή σε βάρος της ανάπτυξης».
Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς έτσι «θα απελευθερώσουμε τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική συμμόρφωση. Διότι, όταν μειώνουμε τη φορολογία είτε μιλάμε για άμεση φορολογία είτε μιλάμε για έμμεση φορολογία μειώνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή».
Η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και διασφαλίζει στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, «ότι την επόμενη ημέρα θα βρουν ένα πιο φιλικό αδειοδοτικό πλαίσιο, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σταδιακά μειούμενους φορολογικούς συντελεστές και μια Κυβέρνηση, η οποία θα θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών σε αρκετές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το εργαλείο της κινητικότητας, ώστε να μπορούμε να μετακινούμε στελέχη εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες».
«Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε, «δεν είναι το να απολύεις δημόσιους υπαλλήλους και να μικραίνεις με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι να παίρνεις πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία περνάει μέσα από μία σειρά από δράσεις, με πρώτη τη σωστή και όχι τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους, θέλουν να αξιολογούνται διότι γνωρίζουν η αξιολόγηση είναι το μόνο εργαλείο επιβράβευσης της δικής τους προσπάθειας και του δικού τους κόπου».
Αναφερόμενος στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατηγόρησε ότι δημιουργούν θέσεις «χωρίς κανένα απολύτως λόγο, μόνο και μόνο για να τακτοποιούνται συγγενείς και φίλοι της Κυβέρνησης».
Ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε τον κόσμο προς την περιφέρεια, ειδικά προς την ακριτική περιφέρεια». Επισήμανε ότι «πολλές φορές τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από δημόσιους υπάλληλους για να φεύγουν από την περιφέρεια και να πηγαίνουν στο κέντρο» και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι το αντίστροφο. Κυρίως να στελεχώνονται ακριτικές περιφέρειες, μικρότεροι Δήμοι, μικρότερα νησιά».
«Τα νησιά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας. Και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και του τουριστικού μας προϊόντος είναι η νησιωτικότητα της πατρίδας μας. Είτε μιλάμε για μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, είτε μιλάμε για μικρά νησιά, όπως είναι η Σύμη και η Τήλος, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».
«Ξέρω πολύ καλά πόσο έχει πληγωθεί η νησιωτική οικονομία από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α.», είπε, και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά ποιοι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις αυτό το καθεστώς να διατηρηθεί, ποιοι είχαν καταφέρει να το διατηρήσουν και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να το διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την οποία έκαναν οι ίδιοι». Αναφέρθηκε κατόπιν στο ζήτημα του αυξημένου κόστους πρόσβασης στα νησιά, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν τρόπο οικονομικής ενίσχυσης για να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος πρόσβασης στις νησιωτικές περιοχές. Μας απασχολεί πολύ και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νησιωτικότητα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής πρέπει να μπει στο λεξιλόγιό μας με έναν τρόπο πιο σύγχρονο και πιο προχωρημένο από ό,τι τη βλέπαμε μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα σημαντικούς πόρους για να προωθήσει αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλική οικονομία στα νησιά. Δηλαδή, την αυτονομία των νησιών, ειδικά των μικρότερων νησιών ως προς την αξιοποίηση των δικών τους φυσικών πόρων». Επεσήμανε, ότι ειδικά για τα μικρότερα νησιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία καίρια ζητήματα (απορρίμματα, νερό και ενέργεια), μέσα από καινούργιες ιδέες, που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζουν την αρχή της κυκλικής οικονομίας.
Για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αφού υπενθύμισε ότι ήταν μια κίνηση που η Νέα Δημοκρατία είχε δρομολογήσει, επεσήμανε ότι «είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τις πύλες εισόδου της χώρας με ιδιωτικούς πόρους, και με δυνατότητα να υποδεχόμαστε πολλούς περισσότερους τουρίστες από ό,τι στο παρελθόν».

Για το ζήτημα της οργάνωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δήλωσε: «Πιστεύω πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι σχετικά γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απλοποιήσουν πολύ και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη ζωή των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία και για τα νησιά μας, ιδιαίτερα για τα απομονωμένα νησιά, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να πάρει το πλοίο, να έρθει π.χ. στη Ρόδο, στην έδρα της Περιφέρειας ή στον Πειραιά για να κάνει μια δουλειά».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα. Και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, είναι μπλεγμένη στα γρανάζια μια γραφειοκρατίας που δεν της επιτρέπει καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες έχει».
«Η περιφερειακή οργάνωση του Κράτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να καθρεφτίζει τις αιρετές Περιφέρειες. Να έχει 13 υγειονομικές Περιφέρειες. Να έχει 13 Περιφέρειες ως προς τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Να είναι ίδια η οργάνωση. Έχουμε, ήδη, έτοιμο ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που ακουμπά πολλές από τις παθογένειες του Καλλικράτη, κυρίως σε ζητήματα γραφειοκρατικά και διοικητικά. Πιστεύω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω όλη την πρόθεση να μεταφέρω, όχι απλά αρμοδιότητες, αλλά και οικονομικές δυνατότητες, για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της».
Αναφερόμενος, τέλος, ειδικά στο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, επεσήμανε: «Τουρισμός δεν είναι μόνο οι υποδομές. Είναι κατεξοχήν οι άνθρωποι. Είναι ένας κλάδος παροχής υπηρεσιών, για τον οποίο χρειαζόμαστε ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες για να στελεχώσουν όλη την αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος», είπε και συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας με την οποία, σε συνεργασία και με το ΣΕΤΕ, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

«Να ξαναβρεί η Ρόδος τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδος»

Μεστή περιεχομένου ήταν η ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα τοπικά κομματικά στελέχη της Ρόδου, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί μας.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία ότι είναι σήμερα η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και ζήτησε από τα κομματικά στελέχη κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επικοινωνήσουν τον θετικό πολιτικό λόγο της ΝΔ.
Μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας και μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου όπως θα έπρεπε και όπως μας αξίζει ως χώρα. Και το λέω αυτό, διότι ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνώντες έχουν συνειδητά επιλέξει να διχάσουν το λαό και να οδηγήσουν την πολιτική αντιπαράθεση στο βούρκο της σκανδαλολογίας. Είναι ένα πολιτικό κλίμα εξαιρετικά τοξικό το οποίο δυστυχώς υπονομεύει και την εθνική θέση της Ελλάδος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Θέλω να σας ζητήσω να μην ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε αυτό τον κατήφορο. Διότι την καλύτερη αντιπολίτευση την κάνει η ίδια η πραγματικότητα. Εσείς εδώ στα νησιά γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι σας υποσχέθηκε και τι έκανε τελικά ο κ. Τσίπρας» ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι απαραίτητο τα νησιά να ξαναβρούν την ιδιαιτερότητά τους και την ισορροπία τους, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2014 υπήρχε πλαίσιο προστασίας της νησιωτικής Ελλάδας: «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Περιφερειάρχη και μου έλεγε κάτι το οποίο είναι σωστό. Αν γυρνούσαμε το ρολόι του χρόνου τρία χρόνια πίσω και επιστρέφαμε στο καθεστώς που ίσχυε για τα νησιά το 2014 θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν ευχαριστημένοι; Η απάντηση είναι ότι θα ήμασταν πιο ευχαριστημένοι όλοι μας. Υπήρχε νησιωτική πολιτική. Ενδεχομένως όχι η απολύτως ενδεδειγμένη αλλά υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας των νησιών που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά τους και κυρίως το αυξημένο κόστος του να ζει και να ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά στα ακριτικά νησιά και ειδικά στη Δωδεκάνησο. Και δυστυχώς αυτό το χάσαμε. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναβρούμε μια καινούργια ισορροπία ώστε να μπορέσουν τα νησιά και ειδικά τα νησιά της Δωδεκανήσου και φυσικά η Ρόδος που είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και η ναυαρχίδα της ανάπτυξης για όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο, να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδος».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis, σημειώνοντας ότι δεν είναι τα σκάνδαλα που απασχολούν τους πολίτες: «Εγώ θα σας ζητήσω να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Άργησα λίγο να έρθω εδώ να σας σφίξω το χέρι διότι είχα μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με φορείς του τόπου και με νέους ανθρώπους οι οποίοι με ρώτησαν για τις δικές τους ανησυχίες, για τα δικά τους προβλήματα. Κανείς δε με ρώτησε για τη Novartis, κανείς δεν με ρώτησε για τα σκάνδαλα. Με ρώτησαν όμως, για δουλειές, για εισφορές, για την υγεία, για την παιδεία, για την κατάσταση του πολιτισμού, για την κρουαζιέρα, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου. Αυτά απασχολούν του πολίτες και για αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Για αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε. Εγώ θα σας ζητήσω και πάλι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αναπαράγετε τον θετικό πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Να είστε σίγουροι και σίγουρες για αυτό».
Το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι πρωτίστως πολιτικό είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μόνο με μια σοβαρή κυβέρνηση, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα απογειωθεί η οικονομία. «Το πρόβλημα της χώρας σήμερα, φίλες και φίλοι, είναι πρωτίστως πολιτικό. Με σοβαρή Κυβέρνηση, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα απογειωθεί η οικονομία. Θα γίνουν επενδύσεις, θα υπάρξει προοπτική και ελπίδα ξανά στους Έλληνες.
Εμείς είμαστε η Παράταξη που λέμε ότι όλοι πρέπει να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά θα καταλήξει ο καθένας εκεί που θα τον πάει η δουλειά του, όσο πιο ψηλά μπορεί. Θα υπάρχει και ένα Κράτος το οποίο θα καλύπτει αυτούς οι οποίοι θα είναι οι πιο αδύναμοι».
«Εγώ, λοιπόν, θα σας ζητήσω να δώσουμε αυτό τον αγώνα όλοι μαζί, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Και τα παραδοσιακά στελέχη της Παράταξης, αλλά και οι νέοι φίλοι μας οι οποίοι προστρέχουν στις τάξεις μας διότι βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία ότι είναι σήμερα η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο στρατιωτών και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: « Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν πίσω μία ώρα αρχύτερα. Να πέσουν οι τόνοι και να δείξει πραγματικά η Τουρκία ότι σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας. Αυτό θέλουμε όλοι. Αυτό θέλετε και εσείς πρώτα απ’ όλα που ζείτε στην παραμεθόριο, που ξέρετε πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και για την ανάπτυξη της περιοχής και την επιτυχία της τουριστικής περιόδου η οποία ξεκινάει τώρα. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτή τη μάχη, φίλες και φίλοι όλοι μαζί. Και δεσμεύομαι στην επόμενη συγκέντρωση που θα κάνουμε εδώ στη Ρόδο να είμαστε πολύ περισσότεροι, πολύ δυνατότεροι, να δυναμώσουμε τη φωνή της Νέας Δημοκρατίας και να πάμε μαζί για μια μεγάλη πολιτική νίκη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου