Η πορεία του ελληνικού τουρισμού φέτος, το προφίλ του ξένου τουρίστα, νέα στρατηγική, αειφόρος ανάπτυξη στον τουρισμό. Συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην Deutsche Welle.
Με τέσσερα διεθνή βραβεία τουρισμού τιμήθηκε την Πέμπτη η Έλενα Κουντουρά και η Ελλάδα στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο. Η κ. Κουντουρά βραβεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη μέσω του Τουρισμού (IIPT) για την πετυχημένη στρατηγική της Ελλάδας στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το Ινστιτούτο Γυναικών Ασίας (ISAW) της απένειμε το βραβείο αριστείας Woman Achiever, με το οποίο διακρίνονται γυναίκες με έντονη κοινωνική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ ο σύνδεσμος των δημοσιογράφων για τον τουρισμό στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού PATWA, που απονέμει τα «Οσκαρ του Τουρισμού», ανακήρυξε την Ελλάδα ως τον «Καλύτερο Προορισμό για Διακοπές Αναψυχής» και την κ. Κουντουρά ως την «Καλύτερη Υπουργό Τουρισμού Παγκοσμίως». Μιλώντας στην Deutsche Welle η κ. Κουντουρά δήλωσε πως «είναι μεγάλη αναγνώριση όλα αυτά τα βραβεία και σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα, για τον ελληνικό τουρισμό. Πιστεύω ότι αυτές οι επιτυχίες θα συνεχιστούν γιατί η πατρίδα μας πραγματικά το αξίζει.»
«Θα πετύχουμε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά»
Στο περιθώριο της ΙΤΒ η Έλενα Κουντουρά έχει από την Τετάρτη αλλεπάλληλες συναντήσεις με τουριστικούς παράγοντες. Οι σημαντικότερες βέβαια είναι αυτές με τους μεγάλους τουρ οπερέιτορ, δεδομένου ότι από αυτές τις επαφές ενημερώνεται για τα πρώτα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη φετινή τουριστική κίνηση από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Σε ερώτηση της Deutsche Welle για τα μηνύματα που έλαβε, η υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι «το 2019 συνεχίζει πολύ δυναμικά. Όλοι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ μας ενημέρωσαν ότι παρ’ όλο που είναι λίγο περίεργα τα πράγματα στην Ευρώπη, δηλαδή πέρα από τις εκλογές, πέρα από τα Κίτρινα Γιλέκα όπου υπήρχε μια μεγάλη αναστάτωση, πέρα από το Brexit που προσπαθούμε να δούμε αν θα υπάρχουν κάποιες συνέπειες – που και εδώ έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, πέρα από ανταγωνίστριες χώρες με πολύ μεγαλύτερα κονδύλια οι οποίες χρησιμοποιούν και λίγο αθέμιτους τρόπους ανταγωνισμού, παρ’ όλα αυτά θα πετύχουμε ακόμη μια πολύ καλή χρονιά.»
Με ικανοποίηση εκφράζεται η κ. Κουντουρά για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πέρυσι τα 30 εκατομμύρια τουρίστες, χωρίς να επικεντρώνεται στους τουρίστες του πακέτου που περιλαμβάνει τα πάντα (all-inclusive): «Δεν είμαστε φθηνή χώρα. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια αυτό που επιδιώξαμε είναι να φέρουμε ένα προφίλ τουρίστα που διαθέτει περισσότερα χρήματα για να ξοδέψει. Από έρευνες προκύπτει ότι η Ελλάδα το πέτυχε. Έξι στους δέκα τουρίστες είναι πολύ μορφωμένοι και υψηλού εισοδήματος.» Αιτιολογώντας αυτή την εξέλιξη η υπουργός Τουρισμού επισημαίνει ότι «αυτό που άλλαξε τα πράγματα ήταν η διαφορετική προσέγγιση που είχε να κάνει με κεντρικές στρατηγικές συμφωνίες και με τους τουρ οπερέιτορ και με αεροπορικές εταιρίες με τις οποίες διαμορφώσαμε μαζί τα πτητικά προγράμματα. Έτσι καταφέραμε να βάλουμε στον χάρτη και περιοχές, οι οποίες δεν ήταν τουριστικά αναπτυγμένες. Για παράδειγμα η Ήπειρος που τα δύο τελευταία χρόνια έχει δει τεράστια άνοδο ή η Θεσσαλία. Αλλά και η Πελοπόννησος σημειώνει επίσης τεράστια αύξηση και όχι μόνο τα δημοφιλή νησιά μας.»
Στόχος ο αειφόρος τουρισμός
Στο περιθώριο της ΙΤΒ η Περιφέρεια Κρήτης και το γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τη συνεργασία για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Η κ. Κουντουρά χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία. Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle, η αειφόρος ανάπτυξη είναι η μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Χώρες που στο παρελθόν ανέπτυξαν με γρήγορους ρυθμούς τον τουρισμό τους σε βάρος της βιωσιμότητας δεν είναι σήμερα τόσο ελκυστικές. Άλλωστε η κυρίαρχη τάση στον τουρισμό παγκοσμίως είναι η ανάδειξη βιωματικών και αυθεντικών εμπειριών, τονίζει η υπουργός: «Σήμερα οι τουρίστες που έρχονται σε έναν προορισμό θέλουν να ζήσουν την πραγματικότητα του τόπου. Να γίνουν φίλοι με τους ντόπιους, να γευτούν τα προϊόντα τους και φυσικά έρχονται σε χώρες στις οποίες νιώθουν ότι η φυσική ομορφιά και το περιβάλλον πρωταγωνιστούν.»
Τέλος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν στο παρελθόν ότι η άνοδος του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην πολιτική κρίση στην Τουρκία και στις αραβικές χώρες. Αυτή η υπόθεση δεν επιβεβαιώθηκε, δεδομένου ότι τόσο αυτές οι χώρες όσο και η Ελλάδα σημειώνουν αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ως εξήγηση για αυτό το φαινόμενο η Έλενα Κουντουρά προβάλλει τον παράγοντα ασφάλεια: «Τώρα που ανακάμπτει όλη η περιοχή, όλες οι χώρες βιώνουμε μια μεγάλη αύξηση του τουρισμού γιατί απλά ο τουρίστας θέλει να πάει σε μια περιοχή με την οικογένεια του όπου θα νιώθει ασφάλεια και ξεγνοιασιά. Είναι πολύ πολύτιμες οι διακοπές για τους ανθρώπους. Και είναι σημαντικό να μπορούμε να τις προσφέρουμε με ασφάλεια. Πιστεύω ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν οι χώρες στη γειτονιά μας τουριστικά και αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο θα αναπτυσσόμαστε και εμείς.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο