Σκοπός της θεσμοθέτησης το 1975 από τον ΟΗΕ, της 8ης Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας ήταν να συμβάλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων . «Πόσες χώρες στον κόσμο έχουν πετύχει την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων; Καμία». Η ερώτηση και η απάντηση ανήκουν στην Dagmar Schumacher, διευθύντρια και υπεύθυνη για θέματα ισότητας των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες. Όχι, φυσικά και δεν έπεσα από τα σύννεφα, όπως πιστεύω κανείς όταν αναλογιστεί: Αφού οι γυναίκες σε εντυπωσιακά ποσοστά μορφώνονται, παίρνουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, γιατί μένουν πίσω στην αγορά εργασίας, γιατί είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, γιατί αντιμετωπίζουν συνεχώς είτε φανερές είτε επιμελώς κρυμμένες διακρίσεις, γιατί δεν τα έχουμε καταφέρει ως κοινωνία να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών. Διότι τα στερεότυπα είναι θεριά. Και ζουν στο σχολείο, μέσα στην οικογένεια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον χώρο εργασίας, στην καθημερινή ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει από τις γυναίκες ένα σύστημα που η δόμησή του έχει εδώ και αιώνες στηριχθεί στον αντρικό τρόπο σκέψης και δράσης. Είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να ενταχθούν στο σύστημα αντί να το ανατρέψουν. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει από τις γυναίκες ένα σύστημα που η δόμησή του έχει εδώ και αιώνες στηριχθεί στον αντρικό τρόπο σκέψης και δράσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πετυχημένη αντιγραφή των ανδρικών συμπεριφορών είναι αυτό ακριβώς που χάρισε σε αρκετές γυναίκες την καταξίωση σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Η κατάσταση από πλευράς χειραφέτησης των σημερινών γυναικών είναι πολύ πιο προχωρημένη από ότι ήταν για τη γενιά των μανάδων τους ή των γιαγιάδων τους. Η ελληνική κοινωνία παραμένει μία σεξιστική ανδροκρατούμενη κοινωνία. Εξακολουθεί να έχει σεξιστικές συμπεριφορές και μάτσο νοοτροπία. Από αυτήν την πλευρά ο εορτασμός είναι υποκριτικός. Γενικότερα πιστεύω ότι όλες οι επετειακές γιορτές γίνονται για το θεαθήναι. Aν στον κόσμο μας βασίλευαν μεταξύ άλλων ισότητα, λογική, δικαιοσύνη και σεβασμός, δεν θα χρειαζόταν ο εορτασμός καμίας ημέρας της γυναίκας, όπως και πολλές άλλες.
https://www.dimokratiki.gr/09-03-2019/ypokritiki-eyaisthisia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.