Ειδήσεις

Παιχνίδια από την Άγκυρα με τον διάλογο

Τακτικές κινήσεις που έχουν ως σκοπό την καθυστέρηση της επανέναρξης των διερευνητικών και τη μετακύλισή τους σε ημερομηνίες περί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης-26ης Μαρτίου κάνει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Η Αγκυρα μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε απαντήσει στις ημερομηνίες που κατέθεσε αρχικά η Αθήνα (3 με 5 Μαρτίου), αντιθέτως υπονόμευσε την επανεκκίνησή τους, αρχικά με την αποστολή του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο και εν συνεχεία με την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα απαντήσει θετικά λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με σκοπό να προκαταλάβει τη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο ηγετών στις Βρυξέλλες. Τότε αναμένεται η παρουσίαση της έκθεσης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για την πρόοδο της Τουρκίας, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να προβλέπει δυσμενείς επιπτώσεις κατά της Αγκυρας.

Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, η Αγκυρα χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη προθυμία της για συνεννόηση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εργαλείο, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί την Αθήνα για «προκλήσεις», ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνει και την παρουσία του Ελληνικού Στόλου σε… ελληνικά νησιά.

Η πιθανότητα πραγματοποίησης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα λίγο πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεπικουρεί βεβαίως και στην προσπάθεια της Αγκυρας να κατευνάσει τις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει ακόμα το πρώτο τηλεφώνημα από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν λάβει ιδιαίτερα αρνητική τροπή με τελευταίο παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εκκρεμότητες όπως η δίκη της HalkBank στη Νέα Υόρκη που θα μπορούσε να συμπαρασύρει την τουρκική οικονομία ακόμα πιο χαμηλά. Σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, η φετινή άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είχε παρά ελάχιστη σχέση με τα εκτεταμένα γυμνάσια προηγούμενων ετών, κάτι που αποδίδεται αφενός στην κόπωση του τουρκικού ναυτικού, αφετέρου στη χαμηλή διαθεσιμότητα των μονάδων λόγω, μεταξύ άλλων, της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πάγια ζητεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης και την πλήρη και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Χθες, για τα ευρωτουρκικά συζήτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τους εν Αθήναις πρέσβεις Σουηδίας, Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Ολλανδίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι στο τραπέζι του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να βρίσκονται τόσο μια θετική ατζέντα όσο και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα αποτελέσουν και αντικείμενο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να απέχει από προκλητικές ενέργειες. Ο κ. Βαρβιτσιώτης συζήτησε με τους πρέσβεις και τις προτάσεις του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου