Χωρίς απώλειες συνανθρώπων μας, πέρασε η περασμένη εβδομάδα για την Ρόδο αν και οι νοσηλείες, συνεχίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Αυτό τόνισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο διοικητής, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, εκτιμώντας πως ο ιός παρουσιάζει μια καθοδική τάση:
«Μέχρι και χτες (Τρίτη 8 Μαρτίου 2022) στο Νοσοκομείο Ρόδου νοσηλεύονταν 28 άτομα, οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση. Από την παρακολούθηση της επιδημιολογικής εξέλιξης της πανδημίας στο νησί, διαπιστώνουμε τα εξής:
• Το 75% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι
• Η ηλικία τους είναι άνω των 75 ετών
• Οι θάνατοι που σημειώθηκαν την διετία της πανδημίας του κορωνοϊού αφορούσαν ηλικίες από 48 έως 97 ετών (με μέση ηλικία των θανόντων τα 81 έτη)
Στην παρούσα περίοδο καταγράφεται μείωση της πανδημίας, κάτι που διαπιστώνεται από την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή μας. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας, να φοράμε μάσκες σε χώρους όπου καταγράφεται συνωστισμός και να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς», τόνισε ο κ. Ρουμάνης.
Όσον αφορά στον αριθμό των εμβολιασμών, στο Νοσοκομείο Ρόδου γίνονται καθημερινά περίπου 200 εμβολιασμοί (πρώτες, δεύτερες, τρίτες δόσεις, αλλά και παιδικά) ενώ διατίθενται τα εμβόλια της Pfizer και της Johnson.
«Εχουμε προετοιμαστεί και αναμένουμε την άφιξη του εμβολίου Novavax. Αυτό σημαίνει ότι θα διαθέτουμε μια πλήρη γκάμα εμβολίων αλλά και τις απαιτήσεις όλων των συμπολιτών μας, που ίσως δεν ήθελαν τα άλλα εμβόλια. Περιμένουμε στη Ρόδο το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax και σχεδιάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της εμβολιαστικής γραμμής. Δεν έχουμε λάβει ακόμη συγκεκριμένη ενημέρωση, γνωρίζουμε ωστόσο ότι κάποιες δόσεις από αυτές που θα λάβει η χώρα προορίζονται για τη Ρόδο», ανέφερε ο κ. Ρουμάνης.
Οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας θα παραλάβει εντός του μηνός συνολικά 474.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο και ένα ποσοστό αυτών πρόκειται να διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί. Το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό, και όχι για αναμνηστική δόση.
Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλαιά και με αυτή έχουν παραχθεί γνωστά σε όλους εμβόλια, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα. Χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι κλινικές μελέτες βάσει των οποίων έλαβε έγκριση για χορήγηση, κατέδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και της σοβαρής συμπτωματικής νόσου, αντιστοίχως.
Εάν θα υπάρξει ζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μένει να αποδειχθεί.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό εμβολιασμού στη Ρόδο είναι από τα υψηλότερα πανελλαδικά, καθώς υπερβαίνει το 80% ενώ ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει λάβει και την αναμνηστική δόση (περίπου 61.000 εμβολιασμοί).
Περιορίστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία της Δωδ/σου
«Πήγαμε καλά μέχρι σήμερα», τονίζει με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας όπως εξελίσσεται μέχρι σήμερα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού Δωδεκανήσου.
Όπως δηλώνει, συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά κρούσματα σε πολλά σχολεία αλλά παρουσιάζουν σταθεροποίηση:
«Αυτή την περίοδο που διανύουμε, λόγω της Αποκριάς και των εκδηλώσεων που συνοδεύτηκαν από την Τσικνοπέμπτη κι έπειτα, παρατηρείται μια σχετική αύξηση στα κρούσματα. Εμείς ως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου προσπαθούμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις απουσίες –τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών- με τον καλύτερο τρόπο.
Εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα όπως ισχύουν, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο προσεχές διάστημα, με την εξέλιξη του καιρού. Δεν σας κρύβω ότι πριν τις εκδηλώσεις για την Αποκριά, τα κρούσματα είχαν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Λιγότερα από 20 κρούσματα ημερησίως σε μαθητές (για όλα τα σχολεία στο νομό Δωδεκανήσου) και σε μονοψήφιο νούμερο για τους εκπαιδευτικούς. Αυτή η μικρή αύξηση, εκτιμούμε πως είναι περιστασιακή».
Ο κ. Ψαράς εκτίμησε πως λόγω του ό,τι η μετάλλαξη Ομικρον έχει –γενικώς- ήπια συμπτώματα, πολύ σύντομα τα κρούσματα στα σχολεία θα επανέλθουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ξεκαθάρισε πως αυτές οι περιπτώσεις δεν υπάρχουν πια, λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει: «Μετά τις παρεμβάσεις των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών, προφανώς το ξανασκέφτηκαν. Το θέμα έχει λυθεί. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο τους κανονικά, φοράνε τις μάσκες τους και κάνουν Self Test δύο φορές την εβδομάδα και δεν χάνουν τα μαθήματά τους».
Ο κ. Ψαράς εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διαχείριση της πανδημίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λέγοντας τα εξής:
«Ήμασταν ανήσυχοι κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς άλλαξε το πρωτόκολλο και για τις αναστολές των τμημάτων (απαιτούνταν το 50+1% για να ανασταλεί η λειτουργία σε ένα τμήμα). Ανησυχούσαμε μήπως χανόταν ο έλεγχος της διαδικασίας. Ωστόσο, και τώρα που βαδίζουμε προς το τέλος κι έχουμε ήδη θετικότερα μηνύματα, βλέπουμε ότι πήγαμε πολύ καλά. Οι επιπτώσεις δεν ήταν δραματικές, όμως υπήρχε ο φόβος. Όλα αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια, χωρίς να αναστατωθεί η κοινωνία, περαιτέρω. Οι σχολικές μονάδες απορρόφησαν τους κραδασμούς από τις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, αξιοποιώντας είτε ίδιες δυνάμεις που είχαμε στην διάθεσή μας, είτε από εκπαιδευτικούς που είχαμε εμείς την δυνατότητα και στέλναμε για να αναπληρώσουν τους άλλους που ήταν σε καραντίνα. Διαχειριστήκαμε μια… εμπόλεμη κατάσταση. Κάθε σχολική μονάδα έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα. Πρέπει να συγχαρώ όλους τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν μια τεράστια μάχη, σε καθημερινό επίπεδο. Δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας που αποδείχτηκε ότι πήγε καλά! Και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα και την λειτουργικότητα των σχολείων…».
Σημειώνεται πως το τέλος της σχολικής χρονιάς που είναι η 25η Ιουνίου 2022, είναι μια μακρά περίοδος. Γι αυτό και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει θέσει σαν όριο το Πάσχα, για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στα σχολεία.