Ανοίγει πάλι, και μάλιστα επιτακτικά, το μεγάλο κεφάλαιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά στην διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου έπειτα από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου την περασμένη εβδομάδα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νίκο Διμέλη, ο οποίος εντός της εβδομάδας προγραμματίζει συνδιάσκεψη με την συμμετοχή των προέδρων όλων των τοπικών συμβουλίων του νησιού, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος εκ νέου η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου με χρονικό ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023).
Η απόφαση που ελήφθη από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαγγέλου, αφού καθαρογραφεί θα σταλεί στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του νησιού για να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, που στη συνέχεια η πρότασή τους θα υποβληθεί προς εξέταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του συμβουλίου της Τοπικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκος Διμέλης, δεν είναι δυνατόν με τις περιορισμένες αρμοδιότητες και ταυτόχρονα με τις τεράστιες ευθύνες που απορρέουν από την θεσμική τους ιδιότητα, να μην μπορούν να παρεμβαίνουν για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας.
«Εμείς λάβαμε την απόφαση αυτή, διότι ναι μεν σε επίπεδο έργων όλα είναι δρομολογημένα αλλά για προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και θα έπρεπε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε, δεν έχουμε ούτε την αρμοδιότητα ούτε τους πόρους να το κάνουμε. Ο πολίτης για παράδειγμα του Αρχαγγέλου, απαιτεί λύσεις από τον πρόεδρο γιατί με αυτόν συναναστρέφεται, αυτόν βλέπει στο δρόμο και σε εκείνον μπορεί να απευθυνθεί, όμως δυστυχώς τα χέρια μας είναι δεμένα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε υλικά, προμήθειες για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όμως οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Ο πρώην Δήμος Αρχαγγέλου είχε 120 διοικητικούς υπαλλήλους και σήμερα η αντίστοιχη δημοτική ενότητα έχει μόλις… 1,5 υπάλληλο (!) για να διεκπεραιώσει τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Σε ό,τι αφορά στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό έχουμε 32 άτομα – από περίπου 80 όταν ήταν Δήμος- εκ των οποίων οι 10 δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν», λέει στη «δ» ο κ. Νίκος Διμέλης.
Ηδη από τις πρώτες επαφές με συναδέλφους του προέδρους τοπικών συμβουλίων βρήκε, όπως λέει, πρόσφορο έδαφος και αρκετούς υποστηρικτές της πρότασής του, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην επικείμενη συνάντησή τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Να σημειωθεί ότι πριν από τρία χρόνια (Μάρτιος του 2019) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και παρά την έντονη φημολογία (και τις πιέσεις από μερίδα αυτοδιοικητικών του νησιού μας) η Ρόδος δεν περιελήφθη εντέλει στην σχετική τροπολογία.
«Είναι δυνατόν λίγο πριν τις εκλογές του 2019 να “σπάνε” ενιαίοι Δήμοι με μικρότερο μόνιμο πληθυσμό από τη Ρόδο και το δικό μας νησί να παραμείνει ένας Δήμος; Ολοι ξέρουμε ότι τα μικροπολιτικά παιχνίδια ήταν αυτά που επικράτησαν τότε και ήρθε η ώρα το λάθος αυτό να διορθωθεί εγκαίρως ώστε οι επόμενες εκλογές να μην βρουν τη Ρόδο ως έναν ενιαίο Δήμο. Στην πρόταση που ψήφισε το τοπικό συμβούλιο Αρχαγγέλου γίνεται λόγος για τέσσερις Δήμους ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί αναλυτικά στη συνέχεια. Αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει ανισότητα στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των δημοτικών ενοτήτων. Είναι αδιανόητο η Ρόδος να μην έχει τουλάχιστον τρεις Δήμους ώστε να λειτουργεί ο θεσμός πιο αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών. Το 2019 η Ρόδος εξαιρέθηκε από την τροπολογία την τελευταία στιγμή. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι ότι το νησί είναι ένας ενιαίος Δήμος επειδή κάποιοι πολιτικοί θέλουν το νησί να χρωματίζεται γαλάζιο, ή κόκκινο, ή πράσινο στον χάρτη των εκλογών. Αυτά πρέπει να πάψουν», λέει ο κ. Ν. Διμέλης.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκος Διμέλης, οι πολίτες πλέον επιτακτικά ζητούν την διάσπαση του ενιαίου Δήμου αφού η καθημερινότητά τους δεν βελτιώνεται εξαιτίας του «υδροκεφαλισμού» στο Δήμο Ρόδου. «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας ούτε έναν υποτυπώδη προϋπολογισμό για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα σε ζητήματα αμιγώς τοπικού χαρακτήρα και δεν αναφέρομαι στην πάγια προκαταβολή την οποία δεν έχει αγγίξει κανένας πρόεδρος. Η πάγια προκαταβολή ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ κι εμείς έχουμε 8.000 ανθρώπους να φροντίσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, για να μην πω αστείο. Εμείς οι πρόεδροι είμαστε ουσιαστικά ο σάκος του μποξ σε καθημερινή βάση μεταξύ των πολιτών και της δημοτικής αρχής, για να μην αναφερθώ σε κάποιους που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά και δεν μας απαντούν στα τηλέφωνα αφήνοντάς μας να βγάζουμε το φίδι από την τρύπα. Ως πότε όμως; Εμείς στην Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου έχουμε 1,5 υπάλληλο για τις διοικητικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, Πρωτόκολλο, γάμους… Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ευτυχώς που είμαι σε θέση να κάνω το πρωτόκολλο εγώ και να συνδράμω όπου αλλού μπορώ. Αν ήταν κάποιος άλλος πρόεδρος που δεν είχε τη γνώση ή την μόρφωση, τι θα γινόταν με 1,5 υπάλληλο; Διαθέτουμε άλλους τρεις υπαλλήλους που λειτουργούν τα ΚΕΠ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και κάποιους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται κατά διαστήματα μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Προφανώς και δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα», λέει ο κ. Ν. Διμέλης ο οποίος προαναγγέλλει άμεσες εξελίξεις στο ζήτημα το οποίο είναι αποφασισμένος με την συμπαράσταση και άλλων συναδέλφων του προέδρων να το φτάσει μέχρι τέλους.
Επιπλέον, σημειώνει ότι έχει στο πλευρό του εκτός από προέδρους τοπικών συμβουλίων και παλιούς αυτοδιοικητικούς οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της δημιουργίας ενιαίου Δήμου από την αρχή αλλά και αρκετούς που στην πράξη συνειδητοποίησαν ότι το μοντέλο αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ρόδου και αναθεώρησαν στην πορεία τασσόμενοι υπέρ της διάσπασης.