Ειδήσεις

Στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου η φετινή τουριστική σεζόν

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για την πορεία της τουριστικής σεζόν, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Όσοι όμως γνωρίζουν καλά το χώρο του τουρισμού ανέκαθεν έλεγαν πως η πορεία της τουριστικής οικονομίας εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς αστερίσκους και απρόβλεπτες καταστάσεις μπορούν να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη.

Γι’ αυτό εξάλλου επεσήμαναν σε κάθε ευκαιρία πως απαιτείται γεωπολιτική σταθερότητα για να πάει καλά η σεζόν. Ο κορονοϊός ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε για παράδειγμα. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ακολούθησε για να σκορπίσει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στον τουριστικό κλάδο.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου η εικόνα από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και την κρουαζιέρα ήταν πολύ καλή, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού από τις πρώτες μέρες του έτους καταγραφόταν κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων. Ειδικότερα, η άνοδος των προκρατήσεων τον Ιανουάριο έφτανε το 30% σε σχέση με το 2019, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, η TUI, έχει προγραμματίσει αντί για 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, να φέρει φέτος στην χώρα μας 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πλέον, παράγοντες του κλάδου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι το κομμάτι από τη Ρωσία που φαίνεται πως θα χαθεί για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς τα μερίδια των Ρώσων τουριστών ήταν μειωμένα τα τελευταία χρόνια (πέρσι η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία ήταν 120 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξουν ροές από Ουκρανία και Λευκορωσία). Είναι η αμφιβολία για την εξέλιξη του πολέμου, τη ροή των προσφυγικών κυμάτων, την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μεταφορών.

Φορείς της αγοράς δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν το πόσο θα επηρεαστεί ο τουριστικός χώρος, και στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο, εμφανίζονται πάντως προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

“Θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για τη σεζόν. Μετά από δύο χρονιές πανδημίας με απώλειες, θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θετικά μηνύματα στο πεδίο της ζήτησης. Είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν” είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο Webinar που διοργάνωσε η ΠΟΞ με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΒΙT στο Μιλάνο τον Απρίλιο. “Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες” ήταν από τις πρώτες αντιδράσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου στην αρχή της ρωσικής επίθεσης.

Ποδαρικό για την αμερικανική αγορά
Στα τελευταία θετικά νέα πάντως, που συντηρούν το αίσθημα της αισιοδοξίας, το γεγονός πως χθες το πρωί, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφίχθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η πρώτη απευθείας πτήση αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας από τις ΗΠΑ. Η πτήση απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης John F. Kennedy International Airport και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Delta.

Το “ταμείο” του 2021
Πέρσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 146,7% σε σύγκριση το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 10,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 99,4%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 22,1%.

Ειδικότερα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 14.7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 7,37 εκατομμυρίων ταξιδιωτών το 2020. Η κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 109,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών αυξήθηκε κατά 69,5%.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου